Heterodoks, Yunanca heteros (farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilmiş ve 'farklı inanç' anlamına gelen bir sözcük. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların, kısaca
Heterodoks ekonomi politikası, merkezi fiyat kontrolleri yaparak ücretleri sabitliyor ve dış ticarete bir sınır koyuyor. Bunun en temel sebebi ise enflasyonu bastırmak ve dengede tutmak oluyor.
Ana akımdan sapmış olan anlamına gelir. Bu kavram, dinî gruplar arasında kendilerini kutsal metne ve din kurucusunun gösterdiği yola en uygun davranan gruplar tarafından azınlıkta kalan gruplar için kullanılmıştır. Ancak heterodoks kabul edilen gruplar kendilerini heterodoks değil, aksine ortodoks (sahih) görürler.
Ortodoks ekonomi politikalarında daha serbest ve girişimciyi teşvik öne çıkarken Heterodoks politikada daha yönlendirmeci devlet politikaları tercih edilir. Örneğin Heterodoks politikada dış ticarette tarifeler yolu ile fiyatlar yönlendirilmeye baskılanmaya çalışılır.
Herhangi bir dinin yerleşik inancından farklılaşan, aynı din içindeki ana gövde ya da resmî din yorumunun dışında olan farklı bir doktrini ifade eden kavramdır.
İlgili 15 soru bulundu
1. din. Temel İslâm inanç ve esaslarına aykırı olan: “Heterodoks mezhep.” 2. Kabul edilen herhangi bir düşünceye aykırı olan: “Heterodoks doktrin.”
Neo Klasik (diğer adıyla ortodoks) yaklaşım, ekonomide "ana akım" yaklaşımı temsil eder. Temelini Adam Smith'in meşhur "Milletlerin Zenginliği" eserinden alan yaklaşım, insanların rasyonel olduğunu varsayıp, kendileri için en iyi kararları vereceklerini öngörerek, serbest ve rekabetçi bir ekonomi modelini savunur.
Geleneksel, başka deyişle Ortodoks yorum, ilk ilkelerin nous gibi bir yeti tarafından elde edildiğini iddia ederken karşıt görüş ise nous'un, bu ilkeleri zorunlu olarak doğru kılan bir yeti olamayacağını iddia eden empirisist görüştür.
Heterodoks programları ortodoks programlardan ayıran en önemli Özellik, gelir politikalarının belirli bir süre içinde geçici olarak kullanılmasıdır. Heterodoks programların amacı, enflasyonu hızla ve kalıcı bir şekilde düşürmektir.
Kamu harcamalarının azaltılması, gelirlerin artırılması, para arzının daraltılması ve ticaret engellerinin kaldırılması (gibi), ortodoks politikalardır. Sıkı maliye ve para politikalarının ekonomide daralma yaratmasıyla fazla talebin ve böylece enflasyonun düşmesi beklenir.
Ortodoks ekonomi politikaları; genel kabul görmüş ilkeler üzerinden işler. Geleneksel uygulamaların yanında, model olarak uygulanabilirliği test edilmiş ve iktisadi kesimler tarafından neden-sonuç ilişkisi üzerinden kabul görmüş uygulamalar eksenindedir.
Ekonomi alanında geleneklere, genel kabul görmüş görüşlere bağlı olan uygulamalara denir. Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir. Heterodoks, Yunanca heteros (farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilmiş ve farklı inanç anlamına gelen bir sözcüktür.
Neoklasik olarak da isimlendirilen ortodoks ekonomi politikası geleneksel finansal analiz modeline dayanır. Temelde ortodoks ekonomi, tüketici ve üreticilerin rasyonel maksimizasyonu ve etkileşim dengelerini, kaynak tahsisine odaklanarak analiz eden uygulamalarla karakterizedir.
Literatürde nöro- ekonomi kavramı; ''Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temel- lerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ''şeklinde tanımlanmaktadır (http: //www.noroekonomi.com/).
1980'li yılların başında Costa Rica ve Filipinler'in durumu buna örnek olarak gösterilebilir.
İstikrar Politikaları Nedir ? İstikrar politikaları yukarıda açıklandığı üzere iktisat politikalarının bir grubunu oluşturur. Fiyat istikrarının sağlanması; enflasyonun düşürülmesi, fiyat hareketlerinin istikrara kavuşturulması amacıyla yürürlüğe konulan politikalardır.
Finansal istikrar, genel olarak finansal sistemin dengelerini bozabilecek beklenmedik durumlara karşı ekonominin dayanıklılığı olarak tanımlanır.
İstikrar programları, daha çok ödemeler dengesi sorunlarını aşmak ve yüksek enflasyonun hüküm sürdüğü (hiperenflasyon ya da kronik yüksek enflasyon) ekonomiyi normalleştirmek amacıyla uygulamaya konulur.
Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks (Yunanca'dan: orthos + doxa, anlamı doğru düşünce) kavramını kullanır.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Ortodoks kelimesi anlam olarak; katı kurallara bağlı, kilise kurallarına itaat eden ve doğmaları olan Hristiyan mezheplerinden biri olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumu Ortodoks kelimesini, Hristiyan dinini benimseyenlerin tercih ettiği mezheplerden biri olarak açıklamaktadır.
Bulgar Ortodoks Kilisesi, bugün Kutsal Peygamber İlyas'ın hatırasını onurlandırıyor. Kilise bayramı, halk adıyla İlinden olarak biliniyor. Hıristiyan mitolojilerinde, dünya bölündüğünde, Hz.
Hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanan Katolikliğe karşılık sadece Baba'dan çıktığına inanan Ortodoksluk böylece Baba'nın hem Oğul hem de Kutsal Ruh'a karşı üstünlüğünü vurgulamıştır. Önemli teolojik konulardan biri olan İsa'nın tabiatı konusunda Ortodoksluk diofizit görüşü kabul eder.
Ortodoks kelimesi; Grekçe “doğru inanış”, “doğru ibadet” anlamlarına gelmekte ve genel anlamıyla bir dinin öğretisine, ilkelerine, doktrin ve dogmasına, geleneksel olarak doğru kabul edilen düşüncelerine uygun inanç ve uygulamaları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Buna göre heterodoks, kişinin ortodoks inancın dışında olanı bilinçli bir şekilde tercih etmesini ifade eder. Heresi ile heterodoksi arasındaki fark ise heresi kavramının basitçe hatalı bir görüşe inanmayı değil, ortodoksinin karşıtı olan inanca yönelik açık ve kasıtlı tercihi ifade etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri