HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nâbizâde Nâzım'ın şiirlerinden oluşan eseri. 1302/1885'de İstanbul'da Mihran Matbaasında Maarif-i Umumiye Nezaret-i Celilesinin 508 numaralı ruhsatıyla yayımlanmıştır. Eser 75 sayfadan oluşmaktadır.
Nabizade şairlik faaliyetini üç kitapla sürdürmüştür: Hatıra-i Şebab (1298/1880), Heves Ettim (1302/1885) ve Mini Mini yahut Yine Heves (1303/1886).
Nabizade'nin uzun hikâyeleri sırasıyla şunlardır: Yadigârlarım (1304/1888), Bir Hatıra (1307/1891), Zavallı Kız (1307/1891), Sevda (1308/1892), Hâlâ Güzel (1308/1892), Karabibik (1307/1891), Haspa (1308/1892), Seyyie-i Tesamüh (1308/1892).
HASBA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım'ın 1308/1892 yılında müstakil olarak basılan uzun hikâyesi.
Nabizade Nazım'ın Çevirileri
Chenier, Victor Hugo, Alfred de Musset, Chateaubriand, Alexandre Dumas vb. yazarlardan yaptığı tercümelerle Batı edebiyatının önde gelen simalarını Türk okuyucusunun tanımasına yardımcı oldu.
İlgili 35 soru bulundu
Osmanlıcadan Türkçeye yapılmış olan ilk çeviri eser ise, Tercüme-i Telemak'tır. Bu eser, edebiyatımızda ilk çeviri roman olduğu için oldukça önemli olan bu eser, Yusuf Kamil Paşa tarafından Fenelon'un kaleme aldığı Les Aventures de Telemaque (Telemak'ın Maceraları) isimli kitaptan çevrilmiştir.
Ahmet Mithat Efendi'nin Jules Verne'nin romanlarına öykünerek kaleme aldığı “esası fünun üzerine mübteni bir hikâyedir” açıklamasıyla yayınlanan “seyahat romanları”ndan. Eserin kahramanı Suphi Bey, etrafına göre sıra dışı, “bugün vapur yapmaya kalkar yarın balonla havaya çıkmaya çalışır” bir adamdır.
Yine Mektubi Kalemi'ne devam eden Şemsettin Sami, 1874'te Fransızca'dan çevirdiği İhtiyar Onbaşı adlı trajedisinin sahnede kazandığı başarı üzerine, Arnavut sorunlarını ele alan Besa adlı oyunu da Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelendi.
Yürek, Hasan (2014). “Hüseyin Cahit Yalçın'ın 1891'de Yayımlanan İlk Romanı Nadide”. I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kongresi Bildiri Kitabı.
Yazımızda Nâbizâde Nâzım'ın hayatı, edebî kişiliği ve hikâyeciliği hakkında bilgi verilecek, daha sonra edebiyatımızın önemli tartışmalarından biri olan “hayâliyyun-hakîkiyyun”dan bahsedilerek yazarın Seyyie-i Tesâmüh isimli hikâyesi bu bağlamda incelenerek değerlendirilecektir.
ZAVALLI KIZ (NABİZÂDE NÂZIM)
Nabizade Nazım'ın 1307/1892 yılında müstakil olarak basılan uzun hikâyesi.
HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nâbizâde Nâzım'ın şiirlerinden oluşan eseri. 1302/1885'de İstanbul'da Mihran Matbaasında Maarif-i Umumiye Nezaret-i Celilesinin 508 numaralı ruhsatıyla yayımlanmıştır. Eser 75 sayfadan oluşmaktadır.
Tanzimat Dönemi Roman Yazarları
Tanzimat Edebiyatı'nın I. dönem sanatçıları Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami romantizm akımından ise; II. dönem sanatçıları olan Samipaşazâde Sezai, Nabizâde Nâzım, Recaizâde Mahmut Ekrem ise, natüralizm ve realizm akımının etkisinde kalmıştır.
Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1870'te Devir (Çağ) adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı. Çok kısa zaman sonra Bedir adıyla çıktı.
GAVE (ŞEMSETTİN SAMİ) Şemsettin Sami'nin tarihe ve mitolojiye müstenit oyunu.
Bu dönem sanatçıları İbrahim Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Vefik Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Cevdet Paşa, Ali Suavi ve Sadullah Paşa'dır.
Seydî Yahya, Şemsettin Sami'nin ikinci tiyatro oyunudur. Matbuat-ı Ceyyide yayınlarının ikincisi olarak yayınlanan oyun, 'beş fasıldan ibaret bir facia'dır.
Zehra Romanının Özeti
Zehra, zengin bir tüccarın kızıdır. Öksüz büyümüştür, kıskançtır. Babasının kâtibi Suphi'yle evlidir. Kocasını gözünden bile kıskanırken, bir de onun evdeki güzel cariye Hüsnücemal'i sevdiğini öğrenmesi, Zehra'yı çileden çıkarır.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir. Türk edebiyatında teknik anlamda tam olgunlaşmamış roman türünün ilk örneklerindendir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Dünya Edebiyatında İlk Romanın Yazarı Kimdir? Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur. 973 yılında doğan Japon yazarın romanı dışında birçok şiiri de Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.
İlk Türk edebi romanı Şemseddin Sami tarafından yazılmıştır. Bu roman edebiyat dünyası tarafından ilk edebi roman olarak kabul edilmiştir. İlk Edebi Roman Nedir? İlk edebi romanımızın adı “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” olarak bilinmektedir.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri