Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Recaizade Mahmut Ekrem - Bütün Eserleri II Takdîr-i Elhân, Kudemadan Birkaç Şair, Pejmürde, Takrizat.
Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir.
Edebiyatta her zaman Realizm ve Romantizm alanında eserler ve şiirler yazmıştır. Türk edebiyatında ikinci Tanzimat dönemini başlatan kişidir. Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatında üstat olarak adlandırılan bir yazardır.
İlgili 27 soru bulundu
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci'nin Demdeme adlı eseri, bu esere misilleme olarak yazılmış bir şiirdir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre pejmürde Farsça kökenli olup "eski püskü, yırtık, dağınık ve perişan" anlamına geliyor.
Pejmürde kelimesi kişi için kullanıldığında ise eski püskü kılıklı, üstü başı dağınık ve perişan anlamlarına gelmektedir. Pejmürde kelimesi genelde perişan etmek anlamında kullanılır.
1870 yılından sonra kendisini tümü ile yazılara veren Ekrem, Batı Edebiyatından çeviriler yapmış ve daha sonra ilk oyunu olan Afife Anjelik, ilk şiir kitabı olan Nağme-i Seher'i yayınlamıştır. Tanzimat dönemi sanatçılarından olan Recaizade Mahmut Ekrem, birçok alanda eserler vermiştir.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı.
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir.
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Recaizade Mahmut Ekrem'in 1898 yılında İkdam gazetesinde tefrika edilirken sansür nedeniyle yarım kalan romanı Saime, yazarın attığı düğümler, metne serptiği ipuçlarıyla tamamlanmamış bir lezzet bırakıyor okurun damağında.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Talim-i Edebiyat, modern edebiyat kuramı ile geleneksel belâgati harmanlayan bir anlayışla yazılmıştır. Dört bölümden oluşan eserin ilk iki bölümü yenilikçi bilgiler içerirken diger iki bölümü Klâsik Türk edebiyatından tevarüs eden söz ve anlam tekniklerini kapsar. Eserin sonunda bir de “hatime” vardır.
pejmürde - Nişanyan Sözlük. Farsça pijmurde پژمرده “solmuş, buruşuk, hırpalanmış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça pijmurdan پژمردن “solmak, eskimek” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Kılık kıyafet için kullanıldığında yırtık pırtık, eski püskü gibi anlamları bulunur. Pejmürde kelimesi kişi için kullanıldığında ise eski püskü kılıklı, üstü başı dağınık ve perişan anlamlarına gelmektedir. Pejmürde kelimesi genelde perişan etmek anlamında kullanılır..
Kalantor, maddi açıdan rahat, geçim sıkıntısı çekmeyen ve lüks bir yaşam süren kimse demektir. Varlıklı ve gani kelimeleriyle eş anlamlı olan kalantor, gösteriş meraklısı kişiler için de kullanılır.
3. Kıymetsiz, kalitesiz, âdi: Yahu, bugünkü paçozların yanında Atilla Pavoritti, Ömür Timo Rossi, Nil Dalida gibi kalmış (Star).
Pespaye kelimesi kökeni Farsçadan gelen ve Türkçede yerleşik olarak bulunan sözcüklerden biridir. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, 'alçak, aşağılık ve soysuz' şeklinde ifade edilmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, pejmürde şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "peşmürde, pejmüdre" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"pejmürde"dir.
Bu tartışma Tanzimat edebiyatı'nın 2. Döneminde olmuştur. Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in kafiye kulak içindir anlayışına karşılık, kafiye göz içindir anlayışını savunmuştur. Bu tartışmaya sebep olan beyit: “Zerre-i nurundan iken muktebes, Mihr ü mehe etmek işaret abes.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri