Aşırı Heyecanlanma Neden Olur? Güven eksikliği yaşamak, Devamlı olarak hata yapmaktan korkmak, Çocukluk döneminde yaşanan travmalar, Onaylanmama, reddedilme ve bunun gibi durumlar aşırı heyecanlanma nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Sınav heyecanını yenmek için, sınavdan önce kafein içeren çay, kahve gibi içecekleri olabildiğince azaltmaya çalışmalısın. Yoğun kafein tüketimi kaygı seviyeni artırabileceği için, daha fazla heyecanlanma da neden olabilir. Bu içeceklerin, yerine sana enerji verecek meyve sularını tercih edebilirsin.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir.
İlgili 37 soru bulundu
Hipomani, insanın bedensel ve psikolojik olarak, kendini alışılmadık şekilde gösteriş, heyecan veya irritabilite (uyarılar aşırı tepki) olarak ifade edebilen, nedensiz, orantısız, doğal olmayan mutluluk, dışa dönüklük ve hareketlilikle karakterize olan sağlıksız bir zihin, ruh hali ve davranış biçimidir.
Kişilerin güven duygusunun sarsılmış olması ve bu eksikliği aşamamak da kişilerin heyecan seviyesinin artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kişinin geçmiş öyküsünde bulunan travmalar veya yeni yaşanılan olaylar da heyecanın gelişmesine sebep olabilmektedir.
'La ilahe illallah kable külli şey'in, La ilahe illallah ba'de külli şey'in, La ilahe illallah yabka Rabbüna ve yefni küllü şey'in' duasını okuyan kişiyi Allah-u Teala sıkıntıdan kurtarır. Rabbi Yessir ve la tüasir, rabbi temmim bil hayr. Türkçesi: Rabbim işimi kolaylaştır, güçleştirme. Rabbim bu işimi hayırla tamamla.
Heyecan; korku, kızgınlık, kıskançlık, üzüntü, sevinç gibi duygusal nedenlere bağlı olarak kendini gösteren geçici duygu yoğunlaşması durumudur. Önce heyecan, duygu yoğunlaşması sonra da duygunun ayrıştırılıp tanımlanması süreci oluşur.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Ural, “Aşırı heyecan, korku ve kaygı panik atağı tetikler. Kalbin ani durmasına neden olabilir. Panik atağı ve kalp hastalığı olan kişilerde heyecan ve korku gibi duygular ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir.” dedi.
Çünkü stres, içinde korku, endişe, umutsuzluk, güvensizlik, heyecan gibi duyguları barındırır. Bu duygular ise zamanla baş edilemez bir duruma gelir ve vücutta bir gerilime yol açar.
Stresle baş etmek için fiziksel egzersiz, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve dinlenme, insanlarla iletişim kurma, sosyal bağları sürdürme, geçmiş ya da geleceğe değil o ana odaklanma, anın tadını çıkarmaya çalışma ve gevşemeyi öğrenme uygulanabilecek yöntemlerin başında gelmektedir.
Kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumun (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ayçiçeği çekirdeği) en önemli anti- stres mineralleri olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda sinir vitaminleri olarak da adlandırılan B vitaminleri de önemli.
Örneğin Tekasür suresini okumak sıkıntılı ve sabır gerektiren durumlarda sabır göstermeye faydalı olmaktadır. Sakinleşmek için kısa ve en etkili dua ise estağfurullah şeklindeki istiğfar olmaktadır. İstiğfar etmek ani kızgınlık ve öfke anında kişiye iyi gelen ve yatıştıran bir etki olarak yer almaktadır.
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
(Bismillâhirrahmânirrahim ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil' aliyyil'azim) okumak, sinir hastalığına ve bütün sıkıntılara iyi gelir.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
AŞIRI HEYECANLI KİŞİLER RİSK ALTINDA
İlginç bir şekilde aşırı sevinme gibi olumlu duygulanımlar, ender de olsa kalp krizini tetikleyebilir. Yine deprem, sel, savaş, göç gibi olaylardan sonra da kalp krizi riski artmaktadır” dedi.
Aniden içinizin boşaldığını, kalp atımı başta olmak üzere her şeyin hızlandığını ya da ara ara düzensizlik olduğunu hissediyorsanız kalbinizde aritmi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri