Hibe; Arapça kökenli bir kelimedir ve bağış anlamına gelir.
BAĞIŞ (HİBE) Bağış, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemidir (BK.234). Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamazlar. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamaz.
Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sağlararası hukuki işlemlerdendir.
Aile içi tapu devri, gerçek bir satış sürecidir. Aynı zamanda kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde yani bağış ya da hibe yoluyla da devir gerçekleşebilir.
Aile içinde eşler arasında veya anne babadan çocuğuna miras, hibe veya satış yoluyla tapu devri gerçekleşebilir. Hibe ile devir durumunda emlak beyan değerinin 1000'de 68,31'i tapu hibe harcı olarak bağışı kabul eden taraftan tahsil edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir. Hibe işleminden sonra yapılacak ilk işlemde taşınmazın hibe ilişiği aranacaktır.
Hibe; Arapça kökenli bir kelimedir ve bağış anlamına gelir. Bu kelime çoğunlukla teşvik amacıyla ya da doğal afet dolayısıyla zarar görmüş kamu kurumu, işletme veya kişilere verilen karşılıksız parayı ifade etmek için kullanılır. Bu karşılıksız meblağ, genellikle bir projenin giderleri için verilir.
Bedelsiz bağış için 2023 tapu harcı ödemesi belli oldu. 2023 yılı açıklamalarına göre bedelsiz tapu devri masrafları için mülk değerinin binde 68,31 olarak ödeme alınmaktadır. Yani diğer bir deyişle mülk satış beyanındaki rakamın %6,8 olduğunu söylemek mümkün.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Bağış Yapılan Tapu Bozulur Mu? Taraflar arasında geçerli bir bağışlama bulunduğu takdirde muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil isteminde bulunulamaz. Bilakis, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali için gizli bağış sözleşmesinin görünüşteki işlem ardına saklanması aranmaktadır.
Bağışlayanın mirasçılarının, geri alma konusunda, bağışlanana varması gerekli tek taraflı bozucu yenilik doğurucu irade açıklamasında bulunmaları yeterlidir. Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılara geçer ve mirasçılar bu sürenin bitimine kadar bu hakkı kullanabilirler.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Tapu hibe, bir kişinin mülkiyetinde olan bir gayrimenkulün, başka bir kişiye ya da kuruma bedelsiz olarak devredilmesi anlamına gelmektedir. Bu işlem gerçekleştirilirken belirli evraklar gerekmektedir.
Bağıştan dönme için dava açması gerekir, irade bozukluğu için de aynı şekilde dava açmalılar haricinde anlatımınıza göre tapuda size ait hissede işlem yapabilme hakkı veya yetkileri olmaz. Tapuyu da bağışlayan ölürse mirasçılar iptal edemezler max tenkis davası açabilirler. Tapu iptali açarlarsa kaybederler.
Değer artış kazancı şartları belirlenirken Gelir Vergisi Kanunun 80/6 madde hükmü gereği ivazsız olarak iktisap edilenler hariç tutulmuştur. Yani veraset ve bağış yoluyla elde edilen gayrimenkullerin satışında bu hüküm uygulanmamaktadır.
Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, eşlerden birinin anne veya babalarından gelen mallar söz konusu olduğunda; satış gösterilse dahi mal bağış (karşılıksız kazandırma) olarak değerlendirilmektedir.
Aile içi tapu devrinde gerçek bedelli satış yapılabileceği gibi bedelsiz şekilde hibe ve bağış olarak da tapu devri gerçekleşebilir.
Gayrimenkullerin bağışında tapu harcının oranı yüzde 6,831. Bağışlarda tapu harcı emlak vergi değeri üzerinden alınıyor. Örnekleyelim de… 500 bin lira emlak vergi değeri olan taşınmazın satışı olduğunda 20 bin lira, bağış olduğunda ise 34 bin 155 lira tapu harcı hesaplanıyor.
Emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden %6,831 oranında tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli, bağışı kabul edenden tahsil edilir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
2022 yılı için hibe/bağış işlemlerinde 10.491,00 TL vergilendirme istisnası mevcuttur şayet size verilecek para 10.491,00 TL'nin üzerinde bir değer ise beyanname vererek vergilendirmesini sağlamanız gerekmektedir.
Bir kimse başkasına bağışlamayı önerdiği bir malı, başka mallarından fiilen ayırmış olsa bile, bağışlananın kabulüne kadar, bağışlama önerisini geri alabilir. Bağışlama önerisini geri alana karşı herhangi bir yaptırım uygulanmaz.
Bir bağış olayından bahsedebilmek için üç öğenin varlığı gerekmektedir. Bağışı yapan kişinin malvarlığının azalması, bağışı kabul eden kişinin malvarlığının artması, karşılıksız olarak yapılması ve karşılıklı iradelerinin uyuşması olarak özetleyebiliriz.
KOBİ Hibe Desteği Nedir? Bir devlet iştiraki olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ'lere çeşitli maddi destekler sağlanıyor. KOSGEB hibe kredileri geri ödemesiz olarak veriliyor. Yani hibe desteği alan işletmeler geri ödeme yapmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri