Hibrit
Kelime anlamı "melez" olan bu kavram, farklılıkları bir araya getirip güçlü bir sinerji yaratıyor olmasıyla da dikkatleri üzerinde topluyor. Zıt gibi görünen ancak aynı amaca hizmet eden farklılıkları buluşturan hibritin, otomobil endüstrisindeki teknolojik öncülüğünü ise Toyota üstleniyor.
Hibrit otomobiller, içten yanmalı motorun elektrik motoru ile tamamlandığı araçlardır. Böylece araç, herhangi bir dış güce ihtiyaç duymadan yüksek verimde çalışma prensibini yerine getirir. Hibrit teknolojisinin temelini oluşturan bu sistemde, elektrik motoru içten yanmalı motora seri ya da paralel bağlanır.
Hibrit otomobiller birden fazla enerji kaynağı kullanır: Aracı hareket ettirmek için benzinli veya dizel motor, elektrik motoruyla birlikte çalışır. Bu, aracın daha az benzin yakmasını sağlayarak sadece yakıt kullanan geleneksel motorlara kıyasla daha iyi yakıt verimliliği sağlar.
Birden fazla enerji kaynağından faydalanarak çalışan bir sisteme sahip araçlar, hibrit araba nedir sorusunun yanıtını verir. Aracın hareket haline geçebilmesi için elektrik motoru eşliğinde çalışması gerekir. Bu araçlar daha az yakıt tüketimine fayda sağlayarak araç sahiplerine yakıt tasarrufu avantajı sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Hibrit araçlar kalkış sırasında ya da düşük hızda yol alırken elektrik motorunu kullanır. Hızlanmak istediğinizde ya da daha fazla güce ihtiyaç olan durumlarda ise benzinli motor, elektrikli motorla birlikte çalışarak daha yüksek performans elde edilmesini sağlar.
Full Hibrit: Bu teknolojiye sahip araçlar yalnızca elektrik motoru enerjisiyle çalışabilir ve hareket edebilir ve bunu yapabilmeleri için daha güçlü elektrik motorlarına ve daha büyük batarya kapasitelerine sahip olmaları gerekir.
Kullanım şeklinize göre oldukça değişmekle birlikte, Toyota Hybrid 100 km'de ortalama 5-5.3 litre civarı benzin tüketiyor.
Hibrit aküsünü, elektrikli araçlar gibi harici bir kaynaktan şarj etmenize gerek yoktur. Araç, her frenlemede, sahip olduğu “Rejeneratif (Üretken) Frenleme Sistemi” sayesinde elektrik üretir. Yani diğer bir deyişle araç kendi kendini şarj eder.
Hibrit araç modelleri iki farklı güç kaynağını barındırmaktadır. Bu güç kaynaklarından birisi benzin bir diğeri ise elektriktir. Hibrit araçlarda bulunan elektrikli güç kaynağı enerji üretebilmek için dışarıdan herhangi bir yakıt teminine gerek duymaz. Yani kendi kendilerine enerji üretebilmektedir.
Yolun yarısını elektrik yarısını da fosil yakıttan elde ettiği enerjiyle kat eden hibrit otomobiller bütçe dostudur. Hibrit araçların benzinlilerden %36 daha az ve mazotlu araçlardan da %15 oranında daha az yakıt tükettiği araştırmalarla ortaya konulmuştur.
işçilik anlamında kesinlikle var,hız konusunda yanlış bilmiyor isem 50 km hıza kadar elektrikle çalışıyor sonra benzine geçiyor. Normalde 40-50 arası benzine geçiyor ama benimki yokuş aşağı 70'e kadar elektrikle gidebiliyor.
Togg T10X, Togg tarafından Türkiye'de üretilecek elektrikli otomobildir. 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır olması planlanmıştır. Başlangıç fiyatı 953 bin Türk lirası olarak belirlenen aracın 16-27 Mart 2023'te ön siparişleri alınmaya başlanmış. İlk satış ve teslimatlar 2023 Mayıs ayında başlamıştır.
Kia'nın Niro, Sorento, Ceed, XCeed ve Sportage modelleri sürücülerin konfor ve performans anlamında tüm beklentilerini karşılayarak en iyi hybrid araçlar arasında gösteriliyor.
Toyota RAV4 PHEV, adından da anlaşılacağı üzere şarj edilebilir hibrit sisteme sahip bir otomobil. 18 kWsa gibi küçük bir batarya ile normalde 70 kilometre civarında saf elektrikli sürüç menzili sunuyor.
Hibrit araçlarda bulunan fosil yakıtlı motorlar, geleneksel araçlarda olduğu gibi bir yakıt tankı içeriyor ve aynı prensiple çalışıyor. İçten yanmalı motorun çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıt ise dolum istasyonlarından temin edilebiliyor.
Hybrid e lpg takmak her gazcıda yapılabilecek bir uygulama değildir ve uyumlu lpg kitleri sınırlı ve pahalıdır.
Buradaki örnekten de görebileceğimiz üzere Türkiye'de hibrit araç batarya ömrü ortalama 5 yıldır diyebiliriz.
Toyota Yaris 1.5L Hybrid
Listenin en az yakanı Toyota Yaris oluyor. Japon üreticinin yeni hibrit sistemini ve küçük boyutlarını sonuna kadar kullanan araç, düşük yakıt tüketimi ile diğer tüm modellerin önünde yer alıyor. Toyota Yaris Hybrid, 100 km'de sunduğu 2.8 litrelik yakıt tüketimi ile en verimli araç oluyor.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Kasım 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×2,13 TL = 37,27 TL.
Egea Hybrid ile birlikte 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman da Fiat markasında ilk defa satışa sunuluyor. 7 ileri otomatik vitesli Egea Hybrid, 0-100 km hızlanmasını 9 saniyede tamamlarken yakıt tüketiminde de önemli bir avantaj sağlıyor ve şehir içi kullanımda 100 km.de 4,7 lt'lik (WLTP) tüketim değerine ...
Hibrit otomobillerin elektrikli bir otomobil olarak işlev görme derecesi; elektrik performanslarına, elektrikli menzillerine ve şarj sistemlerinin menziline bağlıdır. Hibrit otomobillerinse iki çeşidinden söz edebiliriz: Hafif hibrit (MHEV) ve plug-in hibrit (PHEV) otomobiller.
Bir başka deyişle bu otomobiller kaputun altında iki adet motor kullanıyor. Zaten elektrikli motor teknolojisi ile içten yanmalı motorları bir araya getirmeleri sebebiyle hibrit otomobiller olarak tanımlanıyor.
Toyota'nın Corolla HB, Corolla Sedan, C-HR, RAV4 ve Camry, Lexus'un ES, LS, RX, LC ve NX olmak üzere 5 farklı hibrit modeli ülkemizde satışa sunuluyor. Lexus ve Toyota'nın ardından 4 hibrit modeliyle Volvo geliyor. Volvo markası XC90, XC60, XC40 ve V90 Cross Country ile tüketicilerin karşısına çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri