Eğer kapağını hiç açmadıysanız iki yıl içinde tüketmelisiniz. Açılıp kullanıldıysa en fazla altı ay içinde artık kullanıma müsait olmayacak kadar bozulmuştur.
Makyaj malzemelerinin açılmadan kullanım ömrü ise 2 yıldır. 2 yılı geçen malzemelerinizi kullanmamanızı öneririm.
Makyaj ürünlerinin saklama süresi ürünün türüne ve yapısına göre değişmekle birlikte, genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir.
Parlak renkli ve sedefli rujlar açılmadan 2,5 yıl, açıldıktan sonra en fazla 6 ay dayanır. Pastel renkli, mat rujlar ise açılmadan 3 yıl, açıldıktan sonra en fazla 1 yıl dayanır. Bozulan rujun, kokusu ve rengi değişir, yumuşar, yağlanır. Rujlar aşırı soğuk ve sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Fondöten. Açılmadığı sürece 2 – 3 yıl dayanır. Eğer fondöteniniz dibe çökmüş ve üst yüzeyde yağ tabakası oluşmuşsa, biraz sallayarak tekrar eski haline getirebilirsiniz. Fondöten süngeri kullanıyorsanız, bunu her kullanımdan sonra yıkamalı ve özenle saklamalısınız.
İlgili 29 soru bulundu
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Opak ve nemli maskara şişesi bakteri oluşumu için oldukça uygun bir ortamdır. Maskaranın bozulup bozulmadığını anlamak için koklamanızı öneririz. Gaz kokusuna benzer garip bir koku varsa bir an önce kurtulmalısınız. Gaz kokusu almıyorsanız da 3-4 ayda bir değiştirmek akıllıca olacaktır.
Fondöten son kullanma tarihi
Bir-bir buçuk yıl içinde son kullanma tarihleri geçebilen ürünler de genellikle ten makyajında kullanılan likit ürünler. Fondöten, kapatıcı, güneş kremi ve kaş jellerinin ömürleri 12 ay ile 18 ay arasında değişiyor.
Fondöten; yaklaşık olarak 6-10 ay arasında kullanılması gereken ürünler arasında yer almaktadır. Tarihi geçmiş bir fondöteni kullanmak ciltte kuruluklara, kızarıklıklara, gözenek tıkanmalarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır.
Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir. Bu ürünlerin kullanımı ayrıca rahatsızlık verici kırmızı lekelere de neden olabilir.
Tüm bunları açıklamak ile birlikte yaptığımız işlemlerdeki tecrübelerimizden bilmekteyiz ki göz çevresi uygulamaları, dipliner, eyeliner gibi uygulamalar 3-4 sene kalıcıdır. Kaştaki kalıcı makyaj ise 1,5 - 2 sene kalıcıdır. Dudak renklendirme ise 2.5 - 3 sene geçerlidir.
Eğer kapağını hiç açmadıysanız iki yıl içinde tüketmelisiniz. Açılıp kullanıldıysa en fazla altı ay içinde artık kullanıma müsait olmayacak kadar bozulmuştur. Kapağını gevşek kapamayın. Kullanırken uzun süre açık bırakmayın.
Son kullanma tarihinden sonra ürünlerin kullanımı önerilmez, çünkü bu ürünler cilt tahrişi, enfeksiyonlar veya diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Ürünlerin son kullanma tarihi genellikle ürünün üzerinde veya ambalajında belirtilir.
Tarihi geçen kozmetiklerinizi kullanmaya devam etmeniz halinde cildinizde tahriş, kızarıklık, döküntü, enfeksiyon gibi alerjik ve mikrobik reaksiyonlar oluşabilir. Ayrıca, aldığınız tüm kozmetiklerin saklama koşullarına da dikkat ederek, ürünlerin kullanım süresi boyunca bozulmasını önleyebilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş rujların kullanılması, herhangi bir bakteri veya diğer zararlı tahriş edici maddelerle temas sonucu rahatsızlık ve tahrişe neden olabilir. Rujun ana bileşenleri lanolin, balmumu ve boyadır.
Bozulduğu nasıl anlaşılır? Fondöten: Kıvamı eskiye oranla daha koyudur, uygularken topakçıklar oluşur, renginde ve kokusunda değişiklikler meydana gelir. Fondöteninizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız her kullanımdan sonra ağzını silin ve sıkıca kapattığınızdan emin olun.
Açılmadığı sürece en az 2 yıl, açıldıktan sonra ise 1.5 yıl. Besleyici ve yağlı rujların ömürleri diğerlerine göre daha fazla. İçeriğine göre ömrü değişen rujlardan, silikon içerem mat renkli rujların kullanım süresi 9 ay. Unutmayın: Rujlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, dayanıklılık süresini uzatmış olursunuz.
Kozmetik ürünleri de gıdalar gibi son kullanma tarihine sahiptir. Son kullanma tarihi ya da kullanım önergesini ürünün üzerindeki etikette, kutusunda ya da paketinde görebilirsiniz.
Eğer kullanmakta olduğunuz veya kullanacağınız fondöten veya farklı bir makyaj ürünlerinizi kullanmanız durumunda cildinize hasar vermektedir. Tarihi geçen makyaj malzemelerinizi kesinlikle yüzünüze sürüp kullanmayınız. Sağlığınız her şeyden daha önemlidir. Daha çok yuzunuzde oksitlenir yani yüzünüzde turunculaşır.
Fondöten ciltteki kusurları kapatmak için uygulanan bir makyaj malzemesi. Cildiniz yeterince temiz ve nemli değilse fondöten pütür pütür olur. Temiz olmayan bir duvara boya sürdüğünüzde duvarın boyayı kusması gibi cildiniz de fondöteni kusar.
Fondöten, allık, pudra, far gibi malzemeler ise doğrudan güneş almayan kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Ojelerinizi direkt olarak buzdolabında saklayın. Rimel ve göz kalemleri için ideal saklama koşulları, oda sıcaklığında ve kuru bir ortamdır.
Rujlar, zamanla kullanıldıkça bayat yağ gibi kokmaya başlar. Renk ve kokuları değişir, yumuşar ve yağlanır. Aynı zamanda dokusunda da değişiklik meydana gelir. Pigmentleri dudaklarınıza yaymanız zorlaşır.
Maskaranızı almanızın üzerinden az bir süre geçtiyse, kaynar suyla ürünün yumuşamasını sağlamak en pratik çözümlerdendir. Yağlar, en hızlı sonuç verebilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kuruyan ve sertleşen maskaranıza iki damla zeytinyağı damlatmak çok sağlıklı bir yoldur.
Kuruyan ya da sertleşmeye başlamış rimelize bir iki damla zeytinyağı ekleyin ve rimel fırçası yardımıyla karıştırın. Zeytinyağı kuruyan rimeli düzeltirken aynı zamanda kirpiklerinizi de besleyecektir. Ancak 2 damladan fazla zeytinyağı damlatmamaya dikkat edin aksi takdirde rimeliniz tamamen çöp olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri