Psikolojide ise bu tatmin duygusunun azalmasının ya da tamamen kaybolmasının bir adı vardır. Duygusal zevk ve tatmin duygusunun kaybı ya da azalmasına anhedoni denir. Yani yapılan herhangi bir aktiviteden keyif alamama ve mutlu olamama durumudur.
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Distimi, bireyin uzun süreler üzüntü, içe kapanıklık, melankoli, aşırı bilinç, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlikten dolayı endişe durumlarını hayatında alışkanlık haline getirmesi sürecine verilen, kronik depresyon durumu olarak tanımlanmaktadır.
Bu anlamda mutlu olmak hem fiziksel sağlığımızla hem de ruh sağlığımızla doğrudan ilişkilidir. Bunun için de 'mutluluk en iyi ilaçtır' diyoruz. Psikoloji alanında, mutlulukla aynı anlamda kullandığımız 'psikolojik iyi oluş' diye bir kavram var. 'Psikolojik iyi oluş'u biz ruh sağlığı yerinde insanlar için kullanıyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır. Antipsikotik kullanımı ortalama 6-12 hafta sürdürülür.
Hayattan keyif alamamak genellikle ruhsal rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir ve birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Depresyon, anksiyete, şizofreni ve madde bağımlılığı bu sebepler arasında en yaygın olanlarıdır.
''Anhedoni '' genel olarak 'isteksizlik' veya 'zevk alamama' olarak tanımlanmaktadır. Anhedoni, çoğu zaman bir depresyon belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Aşırı suçluluk ve pişmanlık, değersizlik, çaresizlik, ümitsizlik hissi, benlik saygısının düşmesi, sürekli kendini eleştirme, kendini beğenmeme, hatta kendinden nefret etme, yaşamaya bile hakkı olmadığını düşünme ağır depresyonda gördüğümüz en önemli belirtilerdir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Depresyon iyileşme belirtileri
Uykusuzluk, iştahsızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler erken evrede düzelebilir. İç sıkıntısı, çöküntü hissetme, moralsizlik, isteksizlik gibi ruhsal belirtiler de 3'üncü haftadan başlayarak azalabilir. Kişinin hem yakın çevresi hem de kendisi bu düzelmeyi fark eder.
*“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
Onlar anın ve fırsatların farkına varıp minnettarlıklarını dile getirirler ve böylece birçok fırsat daha yaratırlar. Hayal etmekten korkmazlar. Mutlu insanların hayalleri de büyüktür ve onlar kalplerinin sesini dinlerler. Sezgi ve başarıların büyüklüğü çoğumuzu korkuturken, bu mutlu insanlara güç verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri