Hicrî kamerî takvimde aylar hilâl doğarken yani güneş ufukta batarken başlar. Yeni ayla birlikte yeni bir gün başlar ve güneşin alçalarak üst kenarının ufuk çizgisine teğet hale geldiği an saatin 12.00 yahut 0.00 olduğu kabul edilir. Dolayısıyla başlayan gece geçmiş güne değil yeni güne ait sayılır.
Bir takvim günü, gece saat 24.00'dan (12.00 veya 00.00 olarak da adlandırılır) ertesi gece 24.00'a kadar olan saat dilimidir.
Sual: Dinimize göre gündüz ve gece ne zaman başlayıp biter? Gündüz, imsak vaktinde başlar, akşam vaktinde biter. Akşamdan imsak vaktine kadar olan zamana da, gece denir. Gündüz ile gecenin toplamına ise, gün denir.
Hanbelîler dışındaki fakihlere göre cumanın vakti öğle namazının vaktidir. Hanbelîler'e göre ise güneşin bir mızrak boyu yükselmesiyle başlar, gölgenin kendi aslına eşit olduğu zamana kadar devam eder. 5. İmam.
Akşam kelimesi ise güneşin batmasından sonraki zaman anlamındadır. Gündüz, imsak ile başlayan, akşam ezanına kadar olan zamandır. Oruç da bu vakitte tutulur. Gece ise, akşam ezanından imsak vaktine kadar olan zaman dilimidir.
İlgili 16 soru bulundu
Dünya'nın Güneş etrafında 1 tur dönmesi 1 yılı tanımlarken, kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda ise gece gündüz oluşur. Gece gündüz, aslında 1 günlük süreyi ifade eder. Dolayısıyla, buradan Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamladığı sonucu çıkar.
Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir .
Bu süreler, mevsimlere göre vakit değişken olduğu için 1 saatten az veya çok olabilir.Buna göre güneşin doğuşuyla imamın namaza gelişi arasındaki süre, 5 saatlik bölümdür. Bu zaman dilimi güneşin doğuşundan itibaren başlar.
Dinimizce perşembe gecesi mübarek gecelerden biridir. Özellikle perşembeyi cumaya bağlayan gece tüm dua ve dileklerin kabul edildiği gecedir. Perşembe cumanın habercisidir. Cuma günü günlerin efendisidir.
Bazı alimler de gecenin altıda biridir, demiştir. Yani akşam namazı ile imsak vakti arasında kaç saat varsa altıya bölünür ve seher vakti bulunur. Mesela, akşam 17.30'da, imsak da 5.30'da oluyorsa, gecenin tamamı 12 saat demektir.
GECE VAKTİ; 'güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresi' olarak tanımlanmıştır.
24 saatlik gösterimde gün, gece yarısı 00.00'da ve günün son dakikası da 23.59'da başlar. Elverişli olduğunda 24.00 gösterimi gece yarısını ifade etmesi için bazı tarihlerin sonunda kullanılabilir. Bazı günlerde 24.00, sonraki günü ifade eden 00.00 ile aynıdır.
uygulamanın doğası gereği geceler daha çetrefillidir. "çarşamba gecesi" dendiğinde o tarihin çarşamba gününün saat 00 00 a kadar olan kısmı genel olarak kabul edilir. ancak salı gecesi 00 00 dan sonrası da çarşamba gecesidir.
Hafta içi Her Gün 10.00 - Yeni Bölüm
21 Eylül 2023 Çağla ile Yeni Bir Gün 1079. Bölüm yayında hemen izle!
Bir gün, onun gecesi ile başlar, gündüzü ile devam eder. Mesela Cuma günü, Perşembe günü akşam namazı vakti ile başlar, Cuma günü ikindi vaktinin bitimi ile biter.
Müslüman, Cuma günü ikindi namazından sonra herhangi bir saatte mescide girdiğinde tahiyatul mescid namazını kılabilir. Ama oturduğu yerde kalkıp o vakitte namaz kılması meşru değildir. Çünkü bu vakitte namaz kılmak yasaklanmıştır.
Bildiğimiz kadarıyla, diğer yıldızlar gibi Zühre'nin de sabit bir vakti yoktur. Her gün ayrı bir saatte rastlar. Örneğin bu vakit, pazar günü saat 9; cuma günü ise saat 1'dir. Kanaatimizce, duanın makbul olması adına, bu tür zamanlardan çok, İslam'da güzel vakitleri gözetlemek daha uygundur.
Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir. O`nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. O`nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Perşembe gecesi ile ilgili şöyle buyurur:“Perşembeyi Cumaya bağlayan gece olunca, gecenin son üçte birinde kalkabilirsen kalk. Çünkü o an meleklerin hazır bulunduğu bir andır. O saatte yapılan dua makbuldür.
Bundan dolayıdır ki Sohbetler, Kuran ı Kerim okumaları,dular alimler ve müslümanlar tarafından günümüz tabiriyle Cuma akşamı değil Perşembe akşamı yapılır. Çünkü Perşembe akşamı aslında Cuma günün gecesi ,akşamıdır ve bu manada Cuma gününün gündüzünün, yani Cuma namazı vaktinin de habercisidir.
Bu gibi hoş inançlar 21 Aralık ekinoksunu daha da anlamlı hale getirir. 21 Aralık ile Kuzey Yarım Küre'de kış başlangıcı yaşanır ve Güney Yarım Küre ise yaz başlangıcına geçer. Kuzey Yarım Küre'de artık gündüzler uzamaya başlar ve gittikçe geceler kısalır.
21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
Londra'daki Greenwich Gözlemevi'nde ölçüm yapıyorsanız en kısa gün 7 saat 49 dakika 43 saniyedir. Yani gün ışığı süresi yazın en uzun günün yarısından daha azdır. Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri