Hidroforlar binalarda, dairelerde, villalarda, site ve yüksek binalarda şebeke su basıncının yeterli olmadığı durumlarda şebeke suyunun veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Kısaca su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılan su basınçlandırma sistemleri diyebiliriz.
Hidrofor, şehir şebekesinin yetersiz kaldığı durumlarda, yüksek binalarda ya da su kesintisine karşı su deposu bulunan binalarda kullanıcıya suyun konforlu bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan pompa ve kontrol ekipmanlarından oluşan bir sistemdir.
Hidrofor çeşitlerini 3 bölümde inceleyebiliriz; otomatik hava sağlayan hidroforlar, kompresörlü hidroforlar, membran basınçlı dengeleme tanklı hidroforlar.
Hidroforlar, binaların kullanım suyu veya tesislerin basınçlı su ihtiyacı için hazırlanmış, sessiz çalışan, tam otomatik, paket hidroforlardır.
Eş zaman kullanım faktörünün seçiminde hidroforu kullanan konut (aile) sayısı baz alınır. çizelgeden yapılacak bir seçim tecrübelere göre genelde doğru olmaktadır. Bu açıklamalardan sonra 160 aile için; Q= 160 x 4 x 100 x 0.25 = 16 m3 /h Hidrofor debisinin gerekli olduğu hesaplanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Pompalar belli başlı değerlere göre sınıflandırılır. Hidroforlar da tıpkı pompalar gibi bazı hesaplamalara göre seçilir. Saatte tüketilen su miktarı, basma yüksekliği, NPSH karakteristiği, basınç, debi ve benzeri gibi detaylara göre hidrofor seçimi yapılmalıdır.
* Tankların ön basınç değeri 1,5 ila 4 bar arasındadır. Kullanım yerine göre ayarlanmalıdır.
Farklı Kapasitelerde Hidrofor Tankı Seçenekleri
Alan genişliğine ve ihtiyaç duyulan su akışına bağlı olarak 8 lt, 24 lt, 50 lt, 100 lt, 300 lt hidrofor tankı seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
H üst = H alt + 15 mSS H üst= 75 mSS olarak bulunur. Buna göre çalışma basıncımız 60-75 mSS dir.
Hidroforlar için su deposu şart mı? Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır. Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
– Pompa susuz çalıştırılmamalıdır. Hidroforun susuz çalışmasını önlemek amacıyla su deposu içine Su Seviye Flatörü konulmalıdır. Pompa susuz çalışırsa içindeki fanlar ve mekanik salmastra sürtünmeden dolayı ısınıp bir süre sonra kavrulacak ve yanacaktır.
Emiş hattı tıkalıysa hidrofor susuz çalışır. Hidrofor otomatiği su ile çalışmayan hidroforlar çarkı ve kademeleri bozarak elektrik motorunu yakacaktır. Son olarak filtrelerden bahsedelim. Birçok problemden kaçınmak için düzenli filtre temizliği önemlidir.
Hidrofor su basmıyorsa…
Bu gibi durumlarda öncelikli olarak akla gelmesi gereken depodaki suyun bitmiş olma ihtimalidir. Depoyu su ile doldurarak sıkıntıyı giderebilirsiniz. Ancak deponun dolu olmasına rağmen hala hidrofor arızası mevcut ise bu durumda hidrofor emme hattından hava alıyor olabilir.
İki pompalı paket hidroforlar, ortak bir kaide üzerine montajı yapılan, her pompanın emme hattında çek valf, basınç şalteri, manometre bulunan hidroforlardır. Hidroforlarda kullanılan elektrik kumanda panosunda faz hatası, faz sırası kontrolü ve susuz çalışmaya karşı 5 m kablolu seviye flatörü standarttır.
Hidrofor, su basıncının yetersiz olduğu yerlerde kullanılan ve suyun basınçlanmasını sağlayan pompa çeşididir. Otomatik bir pompa çeşidi olan hidrofor yapılarda suyun üst katlara çıkacak basınca ulaşmasını sağlar. Hidrofor pek çok yapı içerisinde kullanılabilir. Ev için hidrofor ise domestik olarak isimlendirilir.
12 ve 24 volt hidroforlar otomatik olarak çalışır ve direkt su hattına bağlantısı yapılır. Bu durum, siz musluğu açtığınızda çalıştığı ve kapattığınızda otomatik olarak durduğu anlamına gelir. Tekne ve karavan hidroforları 1,8 metre derinliğe kadar emiş yapabilme kapasitesine sahiptir.
Tüm tanklı hidroforlar da olduğu gibi 6 ayda bir tankın zamanla düşen ön gaz basıncını tamamlamak gerekir. Bu şekilde 6 ayda bir bakımı yapılan bu hidroforlar da ömür, ortalama 10 yıldır. ÖNEMLİ HATIRLATMALAR ; Hidrofor tankı ve pompa rengi stok durumuna göre değişebilmektedir.
Hidrofor sürekli çalışırsa ne olur? Hidrofor sürekli çalışırsa, pompa ya da baskı kabının içine hava girebilir ve bu pompanın çalışmasını veya baskı kabının çalışmasını durdurabilir. Ayrıca, sürekli çalışan bir hidrofor, enerji tüketimini arttırmak ve sistemin gereksiz yüklenmesine yol açabilir.
Alt basınç ile üst basınç arasında 2 bar basıncı varsa, bu ideal bir hidrofor basınç ayarıdır.
Isıtma Sistemleri İçin Hidrofor Tankları
2LT'den 35LT'ye kadar ön gaz basıncı 2 bar, 50LT'den 1000LT'ye kadar ön gaz basıncı 4 bar.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri