Hırvatistan oturum izni alabilmek için Hırvatistan Büyükelçiliği ya da Konsolosluğa başvuru yapılması gerekmektedir. Öğrenim, iş kurma, evlenme ve çalışmak amaçlarıyla düzenlenebilir. Hırvatistan Konsolosluğu'na ya da Büyükelçiliği'ne şahsen veya yetkilendirilmiş acenteler aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir.
Hırvatistan Vizesi Sonuçlanma Süresi
Hırvatistan Konsolosluğu, vize başvurularını başvuru tarihinden itibaren 15-21 iş günü içinde sonuçlandırmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu süre 30 güne ya da 60 güne çıkabilmektedir. Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan ve Türkiye'nin resmi tatillerinde hizmet vermemektedir.
Hırvatistan vizesi Hırvatistan'da çalışma hakkı veren bir vize türü değildir. Kısa süreli Hırvat vizeleriyle ülkeden çalışamaz ve ticari faaliyet yürütemezsiniz. Bunun için doğrudan Hırvatistan Konsolosluğuna başvuru yapılarak çalışma vizesi alınmalıdır.
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil), Diplomatik (Kırmızı) ve Hizmet (Gri) pasaport hamili vatandaşlardan Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan süre zarfında girmek ve kalmak veya transit geçiş yapmak için vizeye gerek yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti hususi, diplomatik veya hizmet pasaport hamili vatandaşlarin Hirvatistan Cumhuriyeti topraklarinda 90 günü aşmayan süre zarfinda girmek ve kalmak veya transit geçmek için vizeye gerek yoktur.
HIRVATİSTAN Vatandaşları için Türkiye vize Şartları
Umuma Mahsus Pasaport hamili HIRVATİSTAN vatandaşları vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport hamili HIRVATİSTAN vatandaşları 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İltica başvuru işlemlerinizin sonucuyla ilgili karar İçişleri Bakanlığı tarafından verilir. İçişleri Bakanlığı'nın kararına karşı İdare Mahkemesi'nin huzurunda dava açılabilir. İltica başvurusu yaptıktan sonra üç gün içinde size Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ikamet izni olarak kullanılacak kart verilecektir.
Çalışma İzni Almak
İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır. Çalışma iznini en zor veren ülkeler arasında Vatikan ve Liechtenstein vardır.
Çalışma izni verilmesi halinde, yabancının başvuru yaptığı dış temsilciliğimize giderek çalışma ve ikamet izin harçları ile vize harcını ödemesi gerekmektedir. Dış temsilciliğimizce yabancı şahsın pasaportuna vize etiketi yapıştırılması sonrasında şahıs Türkiye'ye giriş yapabilir.
5-İkamet tezkeresinin süresi ne kadardır? İkamet tezkereleri kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olmak üzere düzenlenmekte olup, 4 defa uzatılabilmektedir.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık
talebin sunulmasına kadar en az 8 yıl kesintisiz olarak Hırvatistan Cumhuriyeti'nde yaşamış, kayıtlı ikametgâhı bulunmakta ve kendisine süresiz ikamet izni verilmiş yabancı statüsünde ise.
Hırvatistan'da 2023 itibarıyla brüt asgari ücret 622 euro. Hırvatistan'da benzinin litre fiyatı 1,580 euro. Hırvatistan'da yaşayan bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 393 litre benzin alabiliyor.
Oturma izni veren ülkeler arasından en kolay vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri araştırıldığında belli başlı üç seçenekle karşılaşılır. Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır.
Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 114 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya e-vize alarak seyahat edebilmektedirler. 148 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir.
Yurt dışı seyahatini Avrupa'ya yapmak istiyorsan Balkanlardaki ülkelerin büyük bir kısmının vize istemediğini belirtelim. İşte vizesiz Avrupa turun için ihtiyacın olan liste: Andorra, Arnavutluk (Balkanlar), Belarus, Bosna Hersek (Balkan ülkeleri), Karadağ, Kosova, KKTC, Makedonya, Moldova, Sırbistan ya da Ukrayna.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
PASAPORT VE VİZE
1 Ocak 2023 tarihinde Schengen bölgesine dahil olan Hırvatistan, Schengen müktesebatını tam olarak uygulamaktadır. Bahsedilen tarihten itibaren, Hırvat diplomatik misyonları, Schengen vizesi (A ve C tipi vizeler) ve ulusal vize (D tipi) vermektedir.
Bu nedenle, herhangi bir amaçla Hırvatistan'a ziyaret etmeyi planlayan vatandaşlarımızın Hırvatistan vizesi alması gerekmektedir. Hırvatistan vizesi Schengen kapsamında olmamakla birlikte Schengen vizesine sahip olanlar Hırvatistan'a seyahat edebilmektedir.
Umumi kelimesi herkese açık anlamında kullanılan bir terimdir. Bordo renkli olan umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri