Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Her insan kendi temizliğinden sorumludur.
El Hijyeni
Eller vücutta en çok kirlenen ve mikroorganizmalarla en çok temas eden organlardır. Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır. Elleri temiz tutmak, çatlak ve sıyrıkların oluşmasını önlemek, bazı bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engelleme yollarından biridir.
Bireysel hijyen uygulamaları; vücuttaki salgı ve atıkları, mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırarak, bireylerin rahatlamasını, dinlenerek kaslarının gevşemesini, vücuttaki kötü kokuları giderilerek beden imajının gelişmesinisağlamaktadır.
Hijyen veya hıfzıssıhha, sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümü. Sözcük özel anlamında, genellikle temizlik ile ilgili önlemlerden bahsederken kullanılır. Elleri sabunla yıkamak, bulaşıcı hastalıkların önlenmesindeki en ucuz ve yaygın hijyenik önlemlerden biridir.
Hijyen Eğitimi Neden Önemlidir? Hijyen kurallarına dikkat etmek ve temiz olmak sağlığın korunması için atılan ilk adımlardır. Hijyenik yaşam koşulları, hastalıkları kontrol etmek ve yayılmasını önlemek için oldukça önemlidir. Hijyen eğitimi, sağlıklı yaşamak ve zararlı etmenlerden korunmak için en etkili yöntemdir.
İlgili 38 soru bulundu
Hijyen denilince akla dezenfeksiyon, sterilizasyon, dezenfektan, sanitasyon, sanitizer, antisepsi, normal sabun gibi temizlik terimleri akla gelmektedir. Bu terimler genel olarak hijyeni sağlamak adına insanlara yardımcı olan maddelerdir.
Kişisel bakım ve hijyen uygun şekilde yapılmadığında, en çok karşılaşılan hastalıklar ishal ve sindirim sistemi bozuklukları, solunum yolu hastalıkları, ciltte mikrobik hastalıklar, paraziter hastalıklar, mantar ve alerjik hastalıklar olarak sıralanabilir.
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Hijyen çeşitleri, ağız ve diş hijyeni, el hijyeni, saç hijyeni, ayak hijyeni, deri hijyeni, tırnak hijyeni gibi birçok hijyen çeşidi bulunmaktadır.
Vücuda ait kişisel temizlik uygun şekilde yapılmadığında ishalli hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, cildin mikrobik hastalıkları, paraziter hastalıklar, mantar ve allerjik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Kişisel hijyen uygulamaları insan sağlığının sürdürülebilmesi için oldukça önemli durumlardan biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Kişisel hijyen uygulamaları başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere vücut temizliği, burun ve kulak temizliği, ayak ve el temizliği olarak kategorize edilmektedir.
Bireyin kendi vücudunu ve giyeceklerini temiz tutması ve temizlemesi kişisel hijyenin amacıdır. Kişisel hijyen; el ve vücut temizliği, çalışılırken giyilecek uygun iş kıyafetlerinin (önlük, eldiven, maske, kep vb.) seçimi, kıyafetlerin temizliği ve personelin genel sağlığı gibi konuları kapsar.
Temizlik ve hijyen aynı şeyler değildir
Hijyen temizliği, bakteri ve diğer mikroplar gibi görünmeyen kirlerin de temizlenmesi anlamına gelirken temizlik, görünen kirin temizlenmesidir.
Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır. Su ve sabun olmadan temizlikten bahsetmek olası değildir. Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir.
Hijyen denilince akla dezenfeksiyon, sterilizasyon, dezenfektan, sanitasyon, sanitizer, antisepsi, normal sabun gibi temizlik terimleri akla gelmektedir. Bu terimler genel olarak hijyeni sağlamak adına insanlara yardımcı olan maddelerdir.
Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri uygulamalardır. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi gereklidir. Anne-babalar ve öğretmenler, hijyen uygulamaları konusunda çocuklar için birer rol modeldir.
Evler temiz olmadığı zaman bakteri üretimi oldukça artacaktır. Mikrop ve bakteriler zamanla insan vücudunda daha büyük sağlık sorunları oluşturacaktır. Bu durumların yaşanmaması adına mutlaka temizlik yapılması gerekir. Temizlik her alanda ve her ortamda mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.
Kişisel hijyen, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemli bir faktördür. Temizliği ve düzenli bir şekilde yaptığımız aktiviteleri kapsar. Bunlar arasında vücut temizliği, el yıkama, diş fırçalama, tırnak kesme ve saç bakımı gibi günlük rutinlerimiz yer alır.
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Kişisel hijyen; kişilerin kendi sağlıklarını korudukları ve devam ettirdikleri öz bakım uygulamalarıdır.
Kişisel Hijyen; saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, ayak temizliği, banyo alışkanlığı, dış genital organlar ve koltuk altı temizliği, cinsel ilişki sırasında ve sonrası temizlik, sağlıklı giyinme, el ve tırnak temizliğini kapsamaktadır (T.C Sağlık Bakanlığı, 2003).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri