Günde En Fazla Kaç Saat Bilgisayar Kullanılmalı? Ekranın, klavyenin ve mouseun yoğun kullanıldığı görevleri günde 4 saat ile sınırlamak gerekir. Ayrıca, bu görevlerin mümkün olduğunca diğer görevlerle değiştirilmesi ve çalışma sırasında yeterli mola verilmesi önerilir.
-Kırma kusurunu araştırmak için mutlaka göz muayenesi olmaları gerekir. -Bilgisayar kullanım süreleri günde en fazla 3-4 saat ile sınırlandırılmalıdır. Her saat başında en az 10 dakika ara vermeleri, oturdukları yerden kalkarak hareket etmeleri sağlanmalıdır. -Bilgisayar ekranının yüksekliği boylarına uygun olmalıdır.
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
Ödev hazırlama süresi hariç bağımlı olmayan bir kullanıcının haftalık bilgisayar/internet kullanım süresi ortalama 5 saat civarındadır. Haftalık 8–10 saati aşan bilgisayar ve internet kullanımı, bilgisayar/internet bağımlılığı olarak tarif edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
İnternet bağımlılığı tanı kriterlerinde süre ile ilgili olarak ise günlük en az altı saat kullanım ile (iş/akademik amaçlı kullanım hariç) en az üç ay devam eden kullanım süresi tanımlanıyor.
Uzmanlar, "Yetişkinler günde en fazla 2 saat internet başında olmalı" uyarısı yapıyor.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Akçay, sözlerine şöyle devam etti: "Çok yakın televizyon izleme ya da gereğinden fazla uzaktan izleme görsel açıdan kötü bir netleştirmeye yol açacağından göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı hatta mide bulantısına neden olabilir. Kişide kırma kusuru yani görme bozukluğu da varsa bu şikayetler daha da artacaktır.
Programların uzun süre açık kalması güvenlik açığı oluşma riskini arttırır. Hem verileriniz hem de cihazınızın yönetimi kötü amaçlı kullanıcıların eline geçebilir. Ayrıca aniden yazılımların kendini kapatması kaydedilmemiş verilerin de kaybolmasına neden olur.
Bilgisayarda çalışmak çok yorucudur. Bu nedenle ara verip dinlenmeli, bazen ayağa kalkmalı, kan dolaşımı için dolaşmalı, uzaklara bakarak gözleri dinlendirmelidir. Her 20-30 dakikada 1 veya 2 dakikalık aralarla dinlenmeli, her 1 saatlik çalışma sonrası bir ara verilmeli veya 5-10 dakika başka şeyle meşgul olunmalıdır.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Göz sağlığımız için #bilgisayar kullanıcılarına #TalyaTıpMerkezi#GözPolikliniği'nden uyarılar... Göz ile Bilgisayar arası mesafe 45 santimden daha yakın olmamalı, önerilen mesafe 45 ila 70 santimetredir. Monitör ile göz aynı hizada ya da çok az aşağıda olmalıdır.
Karanlık modu kullanmak, keskin, parlak beyaz bir ekrana göre gözleri daha az yorduğu için yararlıdır. Ancak, karanlık bir ekran kullanmak, göz bebeklerimizin bilgi almak için daha fazla büyümesini gerektirir.
Bilgisayar ekranından yaklaşık 60 cm uzaklıkta oturun ve ekranı, göz hizanızın biraz aşağısına denk gelecek şekilde ayarlayın. Bulunduğunuz yeri uygun bir şekilde aydınlatarak ekranın parlamasını azaltın; gerekirse ekran filtresi kullanın. Ekranın içine aydınlatma ışığının veya güneşin düşmemesini sağlayın.
Çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdiklerini belirten Mehmet Dinç, "0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamalı" dedi.
Uygulamalarda geçirdiğiniz zamanı yönetme
Cihazınızın Ayarlar uygulamasını açın. Dijital Denge ve ebeveyn denetimleri'ne dokunun. Grafik, bugünkü cihaz kullanımınızı gösterir. Daha fazla bilgi için grafiğe dokunun.
- 6-9 yaş: Günlük toplam süre 40-50 dakikayı geçmemelidir. - 9-12 yaş: Günlük toplam süre 60-70 dakikayı geçmemelidir. - 12 yaş üzeri: Günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemelidir. Yukarıda verilen sürelere tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon dahildir.
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol. Yetişkinlerin ise 2,2.5 saat geçirmesi sağlıklı. .
Çok uzun ekran süresi göz kuruluğunu tetiklediği gibi göz kaslarında da yorgunluğa neden oluyor. Yakından görmek için göz kaslarımızın daha fazla çalışması gerekir. Yoğun kullanım sırasında göz kasları da vücudumuzdaki diğer kaslar gibi yorulur.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Çocuğunuz 3 yaşını geçtikten sonra gelişimsel olarak bilgisayar kullanmaya hazır olacaktır ve bu yaştan itibaren bilgisayar onun için değerli bir öğrenme aracı teşkil edebilir. Çocuğunuza denemesi ve tuşlara basmak, fareyi hareket ettirmek gibi becerileri kullanması için bol bol zaman tanıyın.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri