Masal ya da efsaneyi, hikaye ve romanın okuyucu/ dinleyici sınıfında bulunan bizleri anlatan kişiler anlatıcı olarak bilinmektedir. Kendini has imkanı ve tercihi ile beraber, değişik dil ve üslup üzerinden farklı hikayeleri bize anlatan kişiler olarak öne çıkmaktadırlar.
Hüseyin Su‟ya göre öykünün de romanın da kurgusal bütünlüğünü derleyip toparlayan ve başka bir insana; okuyucuya, dinleyiciye sunan asıl figür veya dil anlatıcıdır. tipine sahiptir. Bu bağlamda gelenekten beslenmiş Yaşar Kemal, dikkate değer bir anlatıcı tipidir.
Hikâyede olup bitenleri okura aktaran, bu bakımdan metinle okur arasındaki iletişimin kurulup devam etmesini sağlayan bir “anlatıcı” vardır. Anlatıcı da yazarın yarattığı kurmaca dünyaya ait bir kişiliktir. Anlatıcı ögesi, anlatmaya dayalı bütün edebî türler için geçerlidir.
Başarılı markaların bünyesinde bulunan pek çok storyteller (hikaye anlatıcısı), hedef kitlenin markaya ve ürüne karşı olan duygusal bağını güçlendirmeye çalışır.
Hikaye anlatıcılığı, özünde hikaye anlatıcısı ile izleyici arasında bir bağlantı oluşturmakla ilgilidir. Hikaye anlatıcısının bakış açısını, deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasına olanak tanırken aynı zamanda izleyiciye kendi gerçekliklerinden bir kaçış ve yeni bir şey deneyimleme fırsatı sunar.
İlgili 21 soru bulundu
Hikâye Anlatıcılığı ve Tarihsel Süreci
Tarihimizde hikâye anlatıcılarının tek amacı; onları dinleyen kişileri eğlendirmek ya da eğitmek değildi. Şu şekilde özetlenebilir; hikâye anlatıcıları, ahlaklı ve ideal insan tipi oluşturmak için davetlerde, düğünlerde, köy odalarında, kahvehanelerde hikâyelerini anlatırlardı.
İnsanların aklında kalmak, konuya odaklanmalarını sağlamak, anlamalarına destek olmak, kalplerine dokunmak, onları ikna etmek istiyorsanız mutlaka hikaye anlatıcılığının gücünden faydalanmalısınız. Eğitimde hikayeleştirme ile etkili ve dikkat çekici biçimde düşünceleri aktarabilirsiniz.
Hikaye Anlatıcılığı, sosyalleşmek ya da iş hayatında başarılı olmak amacıyla kullanılan bir eğitim yöntemidir. Kişiler arası iletişimi sağlamlaştıran bu teknik, eğitim biçimleri arasında yer alır. Okul ya da kurumsal eğitimlerde kullanılan Hikaye Anlatıcılığı, ilgili konularda bilgi edinilmesine destek olur.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Anlatıcı: Hikayede içinde olmak üzere tüm edebi metinlerde anlatıcı bulunmaktadır. Anlatıcı, olay örgüsüne bağlı olarak değişmektedir. Doğrudan ve dolaylı yoldan hikaye kurgusu anlatılmaktadır. Birinci kişi tarafından (doğrudan) ve üçüncü kişili (dolaylı) anlatım olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Anlatıcı, olay esasına dayalı metinlerinde, muhteva, olay örgüsü, kişiler kadrosu, zamanla mekân vb. ögeleri bütünleştiren ara kişidir. Anlatıcının tercih ettiği konuma da bakış açısı adı verilir.
Masal ve hikaye anlatıcılığı, öyküleri ve masalları dinleyicilere anlatma sanatıdır. Bu sanat formu, geleneksel olarak bir anlatıcının sözlü iletişim yoluyla öyküleri paylaştığı, eğlendirdiği ve öğrettiği bir geleneğe dayanır.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
Özel anlatıcıları vardır. Meddahlar veya âşıklar tarafından anlatılır. Anlatıcıları okur-yazar, az çok kültürlü kişilerdir.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır. Kurgu dünyanın içinde yer alan bu 'ara-kişi', olay, oluşum ve figürleri aktarma işlevini yerine getirirken değişik formlarda karşımıza çıkabilmektedir.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
Dijital hikaye anlatıcılığı, dijital teknolojiler sayesinde insanların birbiriyle paylaştığı hikayelerle farklı hikayelerin üretilmesine imkan tanıyan duygusal anlatıları kapsamaktadır.
“Görsel Hikaye Anlatıcılığı” görsel materyaller kullanılarak anlatılan öyküdür. Aslında çok eskilere, mağara resimlerinin tarihine kadar uzanan ve dijital dönüşümle birlikte evrim geçiren bir paylaşım aracıdır. İnsanlar, “anlatmak” ve “dinlemek” üzere tasarlanmış harika bir özelliğe sahip.
Storytelling (hikayeleştirme) en yalın tanımıyla bir iletişim yöntemidir. Bir konuyu daha etkili, akılda kalıcı ve ikna edici aktarmak için sanattaki (özellikle hikayedeki) tekniklerin ve algoritmaların iş dünyasında kullanılmasıdır.
Veri Anlatıcılığı (Data Storytelling), karmaşık veri analizlerini anlaşılır ve etkileyici bir anlatı formatına dönüştürme sürecini ifade eder. Bu süreç, grafikler, çizelgeler ve bilgi grafikleri gibi görsel unsurlarla zenginleştirilir.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
Hikâyede amaç; düşündürmek değil, duygulandırmak ya da heyecanlandırmaktır. 5. Gerçek ya da düş ürünü bir olay kısa şekilde anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri