Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir. Aşağıda bu türün özellikleri verilmiştir.
Türk edebiyatına baktığımız zaman ilk masal örnekleri Uygurlara dayanmaktadır. Uygurlar döneminde yazılan Kalyanamkara ve Papamkara adlı eser bulunmaktadır. Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir.
Masalların kaynağı
Tarihi görüş "parçalanan mitler, tarihi devirler içinde şekillenerek masalları oluşturmuştur tezini ileri sürer. Böylece Arap, İran ve Orta çağ Avrupa masallarının kaynağını da Hindistan'a bağlar.
Hint edebiyatındaki Pançatantra adlı eser ile Beydeba'nın yazdığı Kelile ve Dimne, Doğu'daki ilk masal / fabl örnekleridir.
İlgili 17 soru bulundu
Türkçeye "fabl" kelimesi Fransızca'dan geçmiştir. Türk edebiyatında ise ilk fabl örneği, 126 beyitten oluşan Harnâme adlı bir mesnevidir.
Beydeba'nın “Kelile ve Dinme”, Frikyalı Aisopos (Ezop)'un “ Ezop Masalları”, Fransız La Fontaine'nin “ La Fontaine Masalları”, Mevlana'nın “Mesnevi”, Ahmet Mithat Efendi'nin “Kıssadan Hisse”, Şeyhi (Yusuf Sinan)'nın “Harname”'si fabl kitapları olarak öne çıkıyorlar.
Bizde ilk masal çalışmaları; 20. asrın ilk çeyreğinde, - Türkçülük akımının da tesiriyle- bazı derleme faaliyetleriyle başlamıştır. Bu sahada bilinçli şekilde yapılan ilk çalışma, “K. D.” müstear adıyla 1328'de Mahmud Beg Matbaası'nda basılan Türk Masalları adlı kitaptır.
Sümer Hayvan Masalları (Yabanöküzü Boynuzlu Tilki), Yapı Kredi Yayınları tarafından “4000 Yıl Önce Kil Tabletlere Yazılan İlk Masallar” olarak okura sunuldu. “Fabl Nedir?” sorusunun cevabıyla açılıyor “Önsöz”.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
İlk bilinen nüshası 1899 yılında İstanbul'da Georg Jakop'un eline geçmiştir. Billur Köşk Masalları, o yıllarda Osmanlı'nın en uzak köylerine bile yayılan kimin tarafından yazılıp derlendiği belli olmayan ve uzun yıllardır tekrar tekrar alımlanan bir masal kitabı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir.
Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Masal anlatıcısı dinleyicinin dikkatini toplayabilmek için masalın başında, sonunda ve bazen uygun görülen yerlerde masal tekerlemeleri söyler. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken bir karı koca varmış.
İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur. Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır.
Daha sonraları Türk yazarları da masal çalışmaları yapmış ve yayınlamışlardır, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Naki Tezel, Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk bunlardan bazılarıdır. Fakat dünya masal klasiklerinin çocuklarımız üzerinde, büyük olumsuz etkileri olmuş ve olmaya da devam ediyor.
masalın kaynağı eski Yunan ve Hint mitolojileridir eski Yunan'da Ezop Masalları Tarihte bilinen ilk masal örneklerindendir milattan önce 6 yüzyılda yazıya geçirilmiştir doğuda ise Hint edebiyatında pançatantra yani 5 kitap ve Beydeba'nın yazdığı Kelile ve Dimne ilk masal ve fabl örnekleridir masallarının anlatıcısı ...
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri