Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır.
Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan HİKAYE EDİCİ METİN adı verilir.Olaylar belli bir sıralama içinde olur.Hikaye unsurları(olay-olayın kahramanları-yer-zaman)bulunur.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
İlgili 18 soru bulundu
Hikâye edici metin yapısı; serim, düğüm ve çözüm olmak üzere üç bölümden oluşur.
Hikayelerin Özellikleri * Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır. * Dar bir zaman dilimini kapsar. * Olayla ilgili yer ve zaman bellidir. * Romana göre kısa eserlerdir.
Metin türleri içerisinde hikâye kısa olmasıyla ilgi çeken bir tür olarak göze çarpmaktadır. Olmuş veya olma ihtimali çok yüksek olan olayları çok kısa anlatımlar ile ele alan sanat eseridir. Hikâyede anlatılan olay bir tanedir.
Bilgilendirici metinler, kişilere bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metin türleridir. Bu metin türlerinin detaylı birçok farklı özelliği bulunuyor. Özellikle bilgi vermek niyetiyle yazılan tüm bu metinler, kişilere her zaman yardımcı olmak amacıyla yazılır.
İkinci aşamada metindeki bilgilendirici metin yapısı unsurları belirlenmiştir. Bu unsurlar; konu, amaç, bakış açısı, ana düşünce, yardımcı düşünceler, tanım, karşılaştırma, şart, açıklama ve benzetmeden oluşmaktadır.
Hikâye (Öykü)
Yaşanmış ya da yaşanabilir olayların anlatıldığı kısa yazı türüdür. Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olaylar ele alınır. Olay örgüsü, şahıs kadrosu, yer ve zaman unsurları belirtilir. Kısa soluklu eserlerdir.
Özetle, hikaye yazım sürecinde olay örgüsü belirlenirken hedef kitle, konu seçimi, hikaye türü, karakterler ve anlatıcı bakış açısı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu unsurlar, hikayenin başarılı bir şekilde okuyucuya aktarılması için önemlidir.
Bilgilendirici, önemli, güncel, dürüst, objektif ve anlaşılır olmak zorundadır. 6N1K sorularının (ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden, nereden ve kim) yanıtlarını içermesi gerekir. Dijital habercilikte, başlık, spot, kaynak, giriş ve haber metni şeklinde yazılır.
Öğretici metinler, bir konuda bilgi vermek, düşündürmek, yönlendirmek, uyarmak, düşünceleri değiştirmek, bir şeyleri haber etmek veya tanıtmak gibi amaçlar güdülerek yazılmış metinlerdir.
Bilgilendirici metinlerde her tümce tek bir anlam taşımalı, sözcükler temel anlamlarıyla kullanılmalıdır (Adalı, 2004). Yazmaya karşı olumsuz tutum içerisinde bulunan bireylerin ilgi alanları doğrultusunda herhangi bir konuda bilgi veren metin oluşturmaları daha kolay ve ilgi çekici olabilir.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da yazıları oluşturur. Paragraf bir yazının küçültülmüş bir örneğidir. Bu yönüyle yapı bakımından bir yazıya benzer.
Hikâye edici metinlerde hayal ürünü ögelere yer verilmez. Bilgilendirici me- tinler her konuda yazılabilir.
1) OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur.
Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir. Durum hikayelerinde olay örgüsünün önemi azaltılmıştır.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri