TDK'nın sözlüğüne baktığımızda öykü, olay ve epikriz kelimesi aynı zamanda hikaye kelimesi ile eş değer olduğunu görmekteyiz.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir. Yani eş anlamlı ( anlamdaş) kelimelerdir.
Bazı kaynaklarda roman kelimesinin karşılığı olarak uzun öykü ya da büyük öykü sözcükleri kullanılır. Bunun nedeni romanlarda okura aktarılan olayların hikayeye göre çok daha detaylı olmasıdır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
İlgili 24 soru bulundu
Renk dünyasının saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz kelimesi, ak kelimesi ile eş anlamlıdır. Ak kelimesi beyaz kelimesinin yerine kullanılabilir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Kibar kelimesinin eş anlamlıları, efendi, centilmen, nazik, narin ve görgülü kelimeleridir.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Hayat kelimesi için TDK'ya bakıldığında Türkçe eş anlamlısı olarak 'yaşam' karşımıza çıkmaktadır.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Hakim kelimesinin eş anlamlı kelimesi ise Yargıç, başat, yargıcı, bilge, filozof kelimeleridir.
Masal Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Kelimeler Nelerdir? Masal kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler hikaye, efsane, öykü, öykücük, kıssa ve nağıl olarak bilinmektedir.
Tebessüm kelimesi eş anlamlı olarak gülücük ve gülümseme sözcükleri ile ifade edilir. Bundan dolayı kelimenin eş anlamlı sözcükler grubunda yer aldığı görülür. Gülümseme, gülücük ve tebessüm aynı anlamlara sahip olan sözcüklerdir.
Mütebessim kelimesiyle eş anlamlı olan güler yüz sözcüğü, genellikle hoşsohbet insanlar için kullanılır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre çehre kelimesinin gerçek anlamını taşıyan eş anlamlısı yüz sözcüğüdür. Yani yüz ile çehre aynı anlama sahip eş anlamlı kelimelerdir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Sınıf kelimesinin eş anlamlısı dershane, derslik ve klas kelimeleridir. Sınıf kelimesi pek çok anlam barındırmaktadır. Sınıf kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamları aşağıdaki gibidir: - Yıllık öğrenime göre öğrenciler için ayrılan her bölümden biri.
Şöhretli kelimesi ünlü sözcüğüyle eş anlamlıdır. İki kelime cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Yurt kelimesinin eş anlamlısı vatan kelimesidir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri