Genel Şartlar B.4 maddesi (a) bendine göre, işletenin ve eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin “kasti bir hareketi veya ağır kusuru” sonucu meydana gelen kazalar nedeniyle sigorta bedelini ödeyen sigortacı, sigorta ettirene (işletene) rücu edebilecektir.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar. Sigorta şirketinin sözleşme ile belirlenen görevlerinden vazgeçebilmesi için rücu talebinde bulunması gerekir.
Hasarın sebebi olan taraftan talep edilen sigorta ücretinin sigorta şirketinin sahip olduğu haklar üzerinden kazanılması durumunda rücu hakkı söz konusu olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman çoğunlukla sigortadan yararlanan kişinin lehine bir sonuç ortaya çıkar.
SGK rücu davası, işçinin iş kazası ya da meslek hastalığı geçirmesi durumunda, işverenin yükümlülüklerine aykırı davranarak bildirim yapmamasından sebep Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan masrafların ve ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin işverene rücu edilmesi için açılan davalardır.
İlgili 36 soru bulundu
Sigorta şirketi sözü geçen olayın yaşanması üzerinden 10 sene geçmesinin ardından 10 yıl sonraya kadar rücu hakkı davasını açabilmektedir. Rücu hakkı davası sürecinde sigorta şirketine mahkeme tarafından belirlenen oranda faiz isteme hakkı da sunulmaktadır.
Rücu Davası Zamanaşımı Hakkında Bilgi
Tazminatın tamamının ödenmesi ve ilgili kişinin birlikte sorumlu olduğunu öğrenmesi üzerinden iki yıl ile süreç başlar. Aynı şekilde zamana bağlı olarak tazminatım tamamının ödenmesi veya hakların geri verilmesi ile beraber, zamanaşımının olmaması 10 yıllık bir süreç ile sonlanır.
Rücu davası kime açılır? Rücu davası, ödemeyi veya hizmeti yapan tarafın, gerçek sorumluluğun başka bir tarafında olduğunu düşündüğü kişiye veya kuruluşa karşı açılır. Örneğin, sigorta şirketleri rücu davasını, zararı oluşturan diğer tarafın sorumluluğunda olduğunu düşündükleri kişilere veya kuruluşlara karşı açabilir.
Rücu hakkı, sigorta şirketinin ödediği tazminat tutarını, kazanın nedeni olan kusurlu kişiden veya diğer ilgili taraflardan talep etmesi işlemidir. Böylelikle, sigorta şirketi, sigortalıya ödemiş olduğu tutarı geri alabilir ve sigortalının haklarını kullanarak hasarın karşılanmasını talep edebilir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte kurum tarafından açılacak rücu davaları, kısmi davanın yanı sıra belirsiz alacak davası olarak da açılabilecektir.
Öncelikle imkanınız varsa,alacaklıyı icra dairesine götürerek ”borcun tamamının,borçlu C den haricen tahsil edildiğine ilişkin” talep açtırıp,icra dairesinden “dosya borcunun C tarafından ödendiğine ilişkin, ödenen meblağıda gösterir ,rucu belgesi almanızı öneririm.İstem üzerine bu belge tarafınıza verilecektir.
Rücu, bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumu. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
%100 rüculu hasarlar, sigortalı aracın karıştığı kazada sürücüsünün hiçbir kusurunun bulunmadığı yani karşı tarafın tamamen kusurlu olduğu hasarlardır. Bu tür hasarlarda sigortalı sigorta şirketinden hem hasar tazminatını alır, hem de poliçesinden doğan indirim hakkı etkilenmez.
200.000 TL miktarındaki peşin sermayeli gelirin diğer yarısından ise işveren kusuru oranında sorumludur. Örneğimize göre 100.000 liranın %50 'sinden iş veren tek başına sorumlu olacaktır. Sonuç olarak 200.000-TL miktarındaki peşin sermayeli gelirin %55'i yani 110.000-TL'si için kurum tarafından rücu edecektir.
Kazanın nedeni, sürücünün ehliyetsiz olması ya da sürücü belgesinin yetersizliği değilse, (arada nedensellik bağı bulunmuyorsa) sigortacının işletene dönme (rücu) hakkı olmaması gerekmektedir.
Rücu kavramı, başkasına ait bir borcu ifa eden kişinin, bunu asıl borçludan isteyebilmesini ifade eder. Rücu Hakkı, alacaklı karşısında borçlu olsun ya da olmasın,3.kişinin bir başkasına ait bir borcu ifa etmesi halinde, asıl borçludan talep edebileceği bir alacak hakkıdır.
Sigortacının en başta gelen yükümlülüğü rizikoyu taşıma yükümlülüğüdür. Korunan menfaat ile ilgili bir tehlike gerçekleştiğinde bu tehlikeden sigortacı sorumlu olacaktır. Bazı durumlarda sigortacı zarar gören üçüncü kişiye tazminatı öder, daha sonrasında motorlu araç işletenine rücu edebilir.
Sigorta rücu davasında görevli mahkeme, sigortalanın vasfına göre değişiklik gösterir: Sigortalı tüketici vasfında ise görevli mahkeme Tüketici Mahkemesidir. Sigortalı tüketici vasfında değilse görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir.
Madde 73 - Rücu istemi, tazminatın tamamının ödendiği ve birlikte sorumlu kişinin öğrenildiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde tazminatın tamamının ödendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Kefil ile asıl borçlu arasında vekâlet, vekâletsiz iş görme gibi mevcut bir hukuki ilişkinin varlığı halinde kefil ister bu özel hukuki ilişkiye, ister kefalet sözleşmesi bakımından BK md. 496'da genel olarak düzenlenmiş kanuni halefi- yete dayanarak rücu edebilir.
Olay Yerinin Terki, Rücu Sebebi Değildir.
Geçmişe yönelik gelmediği günler için tutanak düzenlemeniz hukuka aykırıdır. Ayrıca düzenleyecek olsanız bile bu hukuken bir anlam ifade etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri