Hoca Ahmed Yesevî'nin takipçileri Ulu Pir'in hikmetlerini istinsah ederek divan haline getirmişler ve böylece “Divan-ı Hikmet” nüshaları oluşmuştur. Bu şekilde Türkistan Piri'nin sonraki nesillere bıraktığı manevi değerler canlılığını korumuş, “hikmet” geleneği de devam etmiştir.
Bütün varlıkları, ne ise o olarak idrak etmeyi sağlayan bilgelik ve gerçeklik bilgisi demektir. Kelimenin en eski ve temel sözlük anlamı "menetmek, alıkoymak"tır. Bu menetme faaliyeti, zulme karşı olduğunda hikmet "adalet", cehalete karşı olduğunda "ilim", sefihliğe karşı olduğunda ise "hilim" olarak açıklanmıştır.
Bizzat Kur'an (en-Nahl 16/125). Râgıb el-İsfahânî ise hikmet terimini “ilim ve akılla gerçeği bulma” şeklinde tanımlamaktadır. Hikmet Allah için kullanıldığında “eşyayı bilmek ve onu en sağlam ve kusursuz biçimde yaratmak”, insan için kullanıldığında “mevcûdatı bilip hayırlar işlemek” anlamına gelmektedir.
Dîvân-ı Hikmet, Türk edebiyatında tasavvufî hikmet söyleme geleneğinin öncüsü olan Ahmed Yesevî'ye ait şiirleri bir araya getiren külliyatın adı. Dîvân-ı Hikmet, İslâm'ın kabulünden sonraki asırlarda oluşturulan Türk tasavvuf ve/veya tekke edebiyatının bilinen ilk örneğidir.
Kur'ân hükümleri ve vahy ile gelen ilkelerden, yalnızca akıl ve vicdan sahipleri düşünüp ibret alırlar. O, hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse ona çokça hayır verilmiş olur. Ama sadece akıl sahipleri düşünüp ibret alır.
İlgili 26 soru bulundu
Kime hikmet verilmişse şüphesiz ona çokça hayır verilmiştir. Bundan ancak akıl sahipleri ibret alır. Allah, hikmeti[77] dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse, şüphesiz ona çokça hayır verilmiş demektir.
Hikmet, kişiyi güzel ameller yapmaya götüren, kişinin ahlâkının olgunlaşmasını sağ- layan sağlam ve faydalı ilim ve anlayış manasındadır. Bu manasıyla hikmet, İs- lâm'daki iman-amel bütünlüğüyle de alâkalı bir kavramdır.
Ahmed Yesevî'nin hikmetlerinin başlıca gayesi, İslâm dinine yeni girmiş veya bu dini henüz kabul etmemiş Türkler'e İslâmiyet'in esaslarını, şeriat ahkâmını ve Ehl-i sünnet akîdesini öğretmek, Yeseviyye tarikatı müridlerine tasavvufun inceliklerini, tarikatın âdâb ve erkânını telkin etmektir.
Lügat mânâları dışında bir edebî terim olarak hikmet, “dinî-tasavvufî özlü söz” anlamında kullanılmaktadır. Yesevî tarikatına bağlı dervişlerin söyledikleri dinî-tasavvufî şiirlere genel olarak hikmet adı verilir. Hikmet ler genellikle eski ve millî Türk nazım şekli birimi olan dörtlükler ile ya zılmaktadır.
Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072'de kaleme alınan Dìvanu Lugati't-Türk (DLT), iki yılda tamamlanarak 1075-1095 yılları arasında Bağdat'ta hüküm süren Abbasî halifesi Muhammed el-Muktedî bi-emri'llah'a sunulmuştur[1].
Bu âyetteki “hikmet”i Kurtubî (ö. 671/1273), “Kitab'ta nass bulunmayan konular hakkında Resûlullah'ın Allah'ın muradını açıklayan sünneti” şeklinde yorumlamaktadır.54 Görüldüğü gibi Kurtubî'ye göre hikmet, sünnettir.
- İşi aslına uygun ve doğru şekilde yapmak. - Gizli sırlar ve ilahi olaylar. - Faydalı ilim ile uğraşan kimse. - Aşırı davranışlardan uzak duran kimse.
Bakara Suresi, 269. ayet: Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.
Hikmet zihinler için idrak, doğruluk ve merhamet demektir. Hikmet, inancımızın ve ahlakımızın metafizik ve ruhani boyutunu ortaya koyar. Doğruluk ve dürüstlük içinde yaşayabilmemiz için bizi hakikate sevk eder. Hikmet yaptıklarımıza bir anlam ve amaç verir, bugün bu hikmet anlayışını yeniden keşfetmemiz gerekiyor.
Hikmet: Dini ve tasavvufi halk şiirinde şairin anlayış ve sezgilerine göre din konularını işleyen şiirlere denir. Devriye: Dini ve tasavvufi halk edebiyatında devir nazariyesini işleyen şiirlerdir. Devriye; evrenin ve insanın Tanrı'dan çıkıp, tekrar Tanrı'ya dönmesi felsefesine göre yazılan tasavvufi şiirlerdir.
Hikmet hem günlük hayatta hem de özellikle felsefi çalışmalarda sıkça rastlanılan bir kav- ramdır. Günlük hayatta çoğunlukla hikmetin ahlaka ve gerçek dünyaya ait kısa söz, atasözü veya şiir anlamında kullanımı tasavvuf ehlinin “Hakk'a uygun düşen söz; söz ve davranıştaki isabet” şeklindeki kullanımıyla özdeştir.
Nazari hikmet; kâinatta cereyan eden ilâhî kanunları (sünnetullah, tabiat kanunları değil de tabiata ait Allah'ın takdir edip var ettiği kanunlar) tefekkür ve muhâkeme etmek yoluyla elde edilir.
Hikmet dolu, içinde hakîkat ve gizli sırlar bulunan: “Hikmetli sözler.”
Hakikat ise, bir şeyin aslı, esası ve mahiyeti demektir. Hakikat, hikmete nispeten daha hususi bir kavramdır. Hikmet ise çok geniş ve bütün hakikatleri de içine alan bir kavramdır. Gerçeklik, doğruluk, bir şeyin aslına uygunluk, vaka, mecazın zıttı, gibi tarifler de hakikate işaret eden tariflerdir.
Ahmed Yesevî, Divan-ı Hikmet adıyla yüzyıllar sonra derlenecek olan Hikmetleri aracılığıyla Türklere İslam'ı kolaylaştırarak benimsetmiştir. Bunun için İslam inancını, Türk gelenek, inanç ve yaşam tarzı ile uygun biçimde sentezleme yolunu seçmiştir. Ahmed Yesevî, Yesevîlik tarikatını kurucusu olarak kabul edilir.
Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda yazıldığı bilinen bir eserdir. Ahmet Yesevi tarafından yazılmıştır. Hece ölçüsü ile ve dörtlükler ile yazılan öğretici yani didaktik yapıda, dini, tasavvufi olan bir eser olarak bilinir. Dörtlüklerin her bir adına hikmet adı verilmiştir.
Yesevîlik, adını Nakşibend'îyye tarikâtı şeyhi Hâce Yûsuf el-Hemedânî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.
Hükümranlık ve Hikmet Sahibi Peygamber: Hz. Süleyman (AS) | Kur'an Yolu - YouTube.
Felsefî ve ilmî bilgiyle düşünceyi ifade eden hikmet, Türk tasavvuf edebiyatında “ilm-i ledün”, yani Allah tarafından ve yalnız Allah'ın dilediği kullara verdiği özel bilgi olarak anlaşıldığından hikmet sahibi Lokman da bir insân-ı kâmil telakki edilmiştir.
Kimdir hikmet ehli kişi? Allah'ın âyetlerine yakîn hâsıl edebilen kişidir. Hikmet, 3 tane yakîn kademesinden 2'sini ihtiva eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri