Duygusal gelişim, çevreden iç ve dış dünyalardan gelen etkiler herhangi bir olayın ona hoş gelip gelmeme hâli olarak tanımlanır. Birey sosyal çevre ile etkileşim içindeyken az ya da çok haz ve elem duyguları içindedir. Bireyin yaşamında, bir canlanma hareketlenme anlamına gelmektedir.
Duygusal gelişim teorileri, insanların duygusal gelişiminin nasıl şekillendiğini ve değiştiğini açıklamaya çalışan psikolojik teorilerdir. Bu teoriler, bireylerin duygusal yaşantılarını, duygusal tepkilerini ve duygusal yeteneklerini anlamak için kullanılır.
Duyguların ifade ediliş şekli ve sıklığı çocuğun sosyal becerilerinin gelişiminde çok önemli yere sahiptir. Duygularını ifade etme becerisi gelişmiş çocukların sosyal ilişkileri daha güçlü olmaktadır. Kendilerini daha özgür ve daha rahat anlatabildikleri gözlemlenmektedir.
Sosyal ve duygusal gelişimde etkili olan pek çok etmen bulunur. Olgunlaşma, mizaç gibi kişilik, cinsiyet, zekâ gibi genetik etmenlerin yanında, aile ilişkileri, arkadaşlık, gruba katılma, oyun, işbirliği, rekabet, kız-erkek ilişkileri gibi çevresel etmenler çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkilidir.
Sosyal-Duygusal gelişim bebeğin etrafındaki kişilere ilk gülümseyişi ile başlayan kendini ifade etme, duygularını denetleyebilme, sosyal uyaranları bulundukları bağlama göre doğru algılama ve bu uyaranlara doğru tepkiler verme ile devam eden davranış örüntülerini kapsayan bir gelişim alanıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Çocukların duyguları anlama, deneyimleme, ifade etme ve yönetme becerilerini içeren bir gelişim alanıdır.
Duygusal gelişim, doğumdan itibaren duyguları deneyimleme, ifade etme, anlama ve regüle etmenin oluşması ve çocukluk, ergenlik ve erişkin dönemlerinde kapasitelerinin büyümesi ve değişmesi sürecidir. Yani bireyin doğumdan itibaren duyguları oluşur ve büyüdükçe bu duygular genişler ve gelişir.
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir.
Sosyal ve duygusal gelişim; çocuğun doğuştan gelen mizacı, kültürel etkileri, çevresindeki model davranışları, çevresindeki yetişkinlerle ilişkilerindeki güven seviyesi ve sosyal etkileşim fırsatları gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Çocuklarınız duygularına verdikleri tepkiyle bir davranışa başvurduğu zaman onlara sıcak, ilgiyle ve şefkatli şekilde davranmanız duygusal gelişim süreci için son derece faydalı olacaktır. Böylece sizin yanınızda baskı altında hissetmeyecekler ve onlara kendi duygularını fark etmek için bir alan açmış olacaksınız.
Çocukların duygusal gelişimini desteklemenin en önemli yollarından biri de onları etkin bir şekilde dinlemektir. Çocuklara iletişim, öfke kontrolü, kişilerarası problem çözme gibi yaşam becerilerinin kazandırılması gerekir.
Çocukların ve gençlerin duygusal gelişimini desteklemenin en önemli yollarından biri de onları dinlemektir. Çocuklara iletişim, öfke kontrolü, kişilerarası problem çözme gibi yaşam becerilerinin kazandırılması gerekir..
Biyolojik faktörlerden biri olan cinsiyet de duygusal zekayı etkileyebilir. Yaşam dönemlerinde erkek ve kadınların duygusal zekalarının ön planda olduğu konular değişiklik gösterebilmektedir. Cinsiyetler arasındaki bu farklılık bireylerin olaylara bakış açılarını ya da karar vermelerini etkileyebilmektedir.
Sosyal duygusal olarak sağlıklı gelişen çocuklar arkadaşlık kurma ve devam ettirme, anlaşmazlık çözme, kendini tanıma, duygularını tanıma ve regüle edebilirler. Buna ek olarak sosyal işaretleri, başkalarının duygularını tanıma gibi özellikler kazanabilir, güçlü bir öz güven ve özsaygı inşa edebilirler.
Sosyal duygusal beceriler, “duyguları anlayıp yönetmek, olumlu hedefler belirleyerek bu hedeflere ulaşmak, başkaları için empati duymak ve göstermek, pozitif ilişkiler kurarak bu ilişkileri sürdürmek ve sorumlu kararlar vermek için gerekli olan bilgi, tutum ve beceriler” olarak tanımlanıyor.
Sosyal duygusal gelişim, çocuğun kendisini ifade edebilmesi, duygularını kontrol edebilmesi, kendisiyle ve çevresiyle barışık ve uyum içinde olabilme becerilerini içerir. Duygu kontrol edebilme becerisi çocukların ilişki sürdürebilme becerilerini geliştirecektir.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
NEŞELİ, ALINGAN, KISKANÇ, GİRİŞKEN, İNATÇI, YARDIM SEVER DUYGUSAL ÖZELLİKLERE ÖRNEKTİR.
Duygusal tepkiler: Şok, öfke, çaresizlik, boşlukta hissetme, hissizlik, aşırı korku, suçluluk, yas, ümitsizlik, sinirlilik hali, karamsarlık, panik ve utanç, değersizlik hissi.
Öğrencilerin gelişim dönemlerine göre sorumlu karar verme, iş birliği yapma, etkili öğrenme, toplumsal yaşam, duygu düzenleme, öz farkındalık, öz yönetim, ilişki becerileri gibi beceri alanlarında yeterli olabilmelerini desteklemek amacıyla ailelere yönelik eğitim programları hazırlanmıştır.
Duygusal gelişim gerilikleri, çocuğun gelişim basamaklarına göre gerçekleşmesi beklenen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması olayına verilen isimdir. Duygusal gelişim gerilikleri, her insanın başına gelebilecek olaylar arasında yerini alan önemli bir unsur olarak ortaya konulur.
Duygusal zeka ise; bir insanın kendindeki ve diğer insanlardaki duyguları daha iyi algılamak, anlamak ve yönetmekle ilgili bir grup yetkinliği ifade eder. Duygusal zekası yüksek olan kimselerin bütünsel olarak duyguları daha yapıcı bir şekilde ele alabilmesi kolaylaşır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri