“Hikmet, bütün olup bitenlerin esasını bilmektir. Felsefe ise böyle bir iddiada değildir. O, hikmete ulaşmak anlamında değil, onu sevme, ona hasret duyma, yönelme anlamında bir bilgidir.” “Hikmet bir tümel bilgidir.
Bizzat Kur'an (en-Nahl 16/125). Râgıb el-İsfahânî ise hikmet terimini “ilim ve akılla gerçeği bulma” şeklinde tanımlamaktadır. Hikmet Allah için kullanıldığında “eşyayı bilmek ve onu en sağlam ve kusursuz biçimde yaratmak”, insan için kullanıldığında “mevcûdatı bilip hayırlar işlemek” anlamına gelmektedir.
Genel olarak külli bilgiye işaret etmesinden dolayı felsefi bilginin adı olmuştur. Bu sebeple filozofa, hikmet sahibi anlamında hakim denilmiştir. Nitekim felsefe kelimesi de Grekçe'de Philosophia yani hikmet sevgisi anlamına gelmektedir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
-Felsefe yaşama ve evrene karşı bir tavır alıştır. -Felsefe akılcı incelemeye ve yaratıcı düşünceye dayalı bir yöntemdir. -Felsefe evren ve bütün hakkında belirli bir görüş elde etmeye çalışan bir çabadır. -Felsefe hem sorun hem de sorunların çözümü hakkında kuramlardır.
İlgili 32 soru bulundu
Hikmet kavramını, Kur'an ve felsefe perspektifinde ele almak, insanın hakikatin bilgisini aradığı/arayacağı ortak yola çıkmak anlamına gelmektedir. Hikmet sözcüğü kendi içinde akli yanları barındırdığı gibi özellikle din sahasında mistik öğeleri de içeren yapıdadır.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Felsefe sözcüğü, Yunanca kökenli philosophia kelimesinden gelir ve bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına karşılık gelir. Yunanlılar için “Felsefe nedir?” sorusunun cevabı, bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı anlamlarında kullanılmıştır.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Felsefe tarihten ve içinde yaşadığımız dünyadan gelen mevcut teoriler ve soruları, eleştirel bir bakış açısıyla analiz ederek ve sorgulayarak yeni sorular, anlamlar ve teoriler geliştirmeyi amaçlar.
Hikmeti felsefeden ayıran özellik nedir? Hikmet gerçeğin bilgisidir; felsefe ise bu bilgiye ulaşma/ bu bilgiyi sevme çabasıdır.
“Hikmet, bütün olup bitenlerin esasını bilmektir. Felsefe ise böyle bir iddiada değildir. O, hikmete ulaşmak anlamında değil, onu sevme, ona hasret duyma, yönelme anlamında bir bilgidir.”
Her şeye bir gaye ve maksat yerleştirmek, her şeyi manalı ve anlamlı kılmak, eşyaya güzel ve hayırlı neticeler takmak tamamı ile hikmet kapsamında olan şeylerdir. Mesela; gözün hikmeti, görmektir, gayesi ise görülen şeyler üstünde tecelli eden Allah'ın isim ve sıfatlarını tefekkür etmek ve kullukta bulunmaktır.
Hikmet ismi, Arapça kökenli bir isim olup "bilgelik", "akıl ve bilgi ile doğru kararlar verebilme", "ilahi hikmet" veya "felsefi derinlik" anlamlarına gelir. Genelde derin anlayış ve yaşamın gizemlerini çözme yeteneği ile ilişkilendirilir.
Hikmetin zıddı abesiyettir.
Yapılmasında hiçbir fayda olmayan, söylenmesinde hiçbir mana bulunmayan boş işlere ve sözlere “abes” denir. Kâinat, baştanbaşa ilim ve hikmetle yazılmış İlâhî bir kitaptır. Üstad Hazretleri fenler için “cevasis” (casuslar) tabirini kullanır.
Dilediğine hikmet verir, hikmet verilene ise pek çok hayır verilmiş demektir. Ve bunu ancak üstün akıllılar anlar. (Allah,) dilediğine hikmet ihsan eder. Kime hikmet ihsan edilmişse, şüphesiz ona çokça hayır verilmiş (demek) tir.
Felsefenin İşlevleri
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Çevremizdeki dünyaya, topluma yardım edebilmek ve yardımlaşma bilincini geliştirmek için. Sosyal, çevresel ve ekolojik konularda duyarlılığı geliştirmek ve çözümler yaratmak için. Ayrımların karşısına bütünleşme fikrini koyarak hoşgörü, sevgi, anlayış, saygı gibi değerleri anlamak ve yaşamak için.
En kısa tanımı ile felsefe, bir düşünsel etkinlik, doğru ve tutarlı akıl yürütmedir. Düşünce bilimi olarak tanımlanan felsefenin temeli, soru sormak ile başlar. Temelinde sonu gelmeyen merak olan düşünce edimi olarak felsefe, her olgu ve kavramı kendine konu edinebilir.
felsefe denilince akla ilk gelen şey kuşku duyma, şüphe etme tavrıdır. Hatta bazı filozoflara göre felsefe bizatihi kuşku duymak, kuşku duymayı öğrenmek/öğretmek olarak tanımlanır.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Dinin felsefeye karşı olduğu düşünülse de aslında din ve felsefe birbirleriyle karşılıklı ilişki içindedirler. Pek çok din alimi ve özellikle Müslüman düşünürler dini anlatmak, karşılarındaki insanları din konusunda ikna etmek ve Tanrı'ya iman etmesini sağlamak için felsefeden faydalanırlar.
Antik Yunan düşüncesi felsefeyi Grekçe philosophia sözcüğüyle karşılamıştır. Sevmek anlamına gelen ”phileo” fiiliyle; bilgelik anlamına gelen ”sophia” sözcüklerinden türetilmiştir. Bilgelik sevgisi veya hikmet arayışı anlamını taşır felsefe kelimesi.
İslâm kültüründe ilâhî ve beşerî bilgi yanında bilim için de kullanılan kapsamlı bir terim. Var olması bakımından varlığı konu edinen, fizik ötesi sebepler ve bilginin ilkelerini araştıran felsefe disiplini.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri