Yüce Allah, Kur'an'ın müslümanlara okunduğu zaman, onların ağlayarak secde ettiklerini ve Kur'an dinlemenin onların huşûunu/derin saygısını arttırdığını, kalplerinin titrediğini ifade eder (17/İsrâ, 107-109; 22/Hacc, 35; 19/Meryem, 58).
Peygamber: "Ailesinin (veya dirilerin) ağlaması/ağıt yakması sebebiyle ölüye azap edilir." buyurmuş, Hz. Ömer'in vefatından sonra İbn Abbas tarafından bu hadis Hz. Âişe'ye sorulunca "Allah, Ömer'e rahmet eylesin; vallahi Resûlullah (s.a.s) 'Allah, ailesinin kendisine ağlaması sebebiyle mümine azap eder demedi.
Acı, keder, kayıp, çaresizlik, tasa, kaygı, sinir, heyecan, suçluluk ve hatta sevinç gibi yoğun yaşanan birçok duygu gözyaşlarını belirmesine neden olabilir. Ağlama anı gerçekte insanın kendisi ile geçirdiği özel bir andır.
Aşırı ağlama, gözlerde de olumsuz etkiler yaratır. Gözlerde kızarıklık, şişlik, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca göz tansiyonunu yükseltebilir ve göz sağlığını tehlikeye atabilir. Aşırı ağlama, baş ağrısı ve migrene de neden olabilir.
Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
İlgili 34 soru bulundu
Şimdi biliyoruz ki, en azından yetişkinlerin ağlaması, bazı duygusal uyarıcılara karşı karmaşık bir fizyolojik tepkidir. Ağlamanın en belirgin özelliği gözyaşı dökülmesidir, ama yüz ifadesi ve nefes alma şekli de değişir. Örneğin sesli ağlarken nefes alıp verme de hızlanır.
Ağlama sonrasında bedenimizde olumlu fiziksel değişikliklerin olmadığı, olsa da bunun belirgin bir özellik olmadığı gösterilmiştir. Kalp hızı, tansiyon gibi temel parametreler ağlamaktan etkilenmemektedir.
Gülme ve ağlama duygusal yüklerin serbest bırakılmasına ve stresin azalmasına yardımcı olan doğal tepkilerdir. Bu teoriye göre gülerken ağlamak, yoğun bir duygusal deneyim sonucunda vücudun tepkisel olarak hem gülmeyi hem de ağlamayı tetiklemesiyle ortaya çıkar.
Tipik olarak, gözyaşları su, toksinler, lizozim, tuz, lipitlerden oluşuyor. Özellikle lizozim, bakterilerden kurtulmaya yardımcı olan bir enzim olduğu için teorik olarak yüzdeki akne ve diğer bakterilere karşı savaşabilir.
Ağlamak, sanılanın aksine bir zayıflık belirtisi değildir. Duygusal boşalım sağlamaktır. Vücuttan toksinler atılır ve kendimizi daha rahat hissederiz. İnsan sağlığı için faydalıdır.
Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir. Genellikle insanlar ağladıktan sonra uyumak isterler. Çünkü sakinleştirici vücuda zerk edilmiştir ve insan kendini halsiz hissedebilir. Vücudunuzun bir çok toksini göz yaşlarınız ile atabildiğini biliyor muydunuz?
Hem fiziksel hem de duygusal acının hafiflemesine ve geçmesine yardımcı olur. Endorfin salgılandıktan sonra vücut uyuşuk bir hale bürünebilir. Oksitosin ise, kişiyi sakinleştirir ve iyi hissettirir. Yapılan araştırmalara göre ağlamak, parasempatik sinir sistemini aktive eder ve böylece vücudumuzun dinlemesini sağlar.
Hem bu konuda yapılan pek çok araştırma, daha çok ağlayan insanların diğerlerine göre güçlü karakterli olduklarını destekliyor. Kaldı ki araştırmalara bağlı kalmadan da ağlayan insanların güçsüz değil de güçlü olduklarını anlamak hiç de zor değil.
Ama komplede yasaklamamıştır. Tabi ki bir insan sevdiği birinin ölmesinin ardından üzülür ama sevmede ölçülü olunması gerektiği gibi üzüntü konusunda da ölçülü olmak gerekir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ölen bir insanın ardından 3 günden fazla yas tutulmayacağını belirtmiştir.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar. Uyku ve iştahta bozulmalar görülebilir.
Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler.
Belirli uyaranların beyni uyarması durumunda Kranyal Sinir'den gözyaşı benzleri uyarılıyor ve gözyaşı sentezleniyor. Örneğin duygusal ve refleksif gözyaşlarını, en büyük gözyaşı salgı bezi olan Lakrimal Bez (Lacrimal Gland) salgılıyor. Bu sayede ağlıyoruz.
Yanlış: Çok ağlamak gözyaşını kurutur. Doğru: Ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı göz çevresindeki çeşitli dokularda sürekli üretilir. Ağlamakla kurumaz. Yanlış: Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltır.
Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Bireyler duygularını tanımladıkları zamanlarda bazen mutluluktan, bazen de üzüntüden ağlayabilmektedir. Ağlama davranışı kontrol edilemeyen, aşırı bir şekilde karşımıza çıktığında ise ağlama krizi olarak adlandırılmaktadır.
Gözyaşlarınızı engellemek istiyorsanız gözlerinizi hareket ettirmelisiniz. Ağlayacak gibi olduğunuz zaman gözyaşlarınızı hızlı hızlı hareket ettirmek gözyaşlarınızın akmasını engelleyebilir. Zihni başka şeylerle meşgul etmek de ağlamayı durdurma etkisine sahiptir.
Gözyaşı. Gözyaşımız hem gözü dışarıdan korur hem de rahat hareketini sağlar.
Akan gözyaşı, gözleri sulandırdığı için göz sağlığı için de önem taşıyor. Gözyaşı yetersizliği ise “kuru göz” hastalığını ortaya çıkarıyor. Gözümüzün ön tabakasını sulayan ve besleyen gözyaşının yetersizliği nedeni ile ortaya çıkan kuru göz hastalığı ile ilgili Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç.
Ancak gözyaşlarımızı tutmak istediğimiz zamanlar olabilir. Bu zamanlarda tek yapmanız gereken gözlerinizi açıp ve kırpmadan durmaya çalışmak. Bu gözyaşlarının oluşumunu engeller. Eğer çoktan ağlamaya başladıysanız birkaç kez gözünüzü kırparak var olan gözyaşlarından kurtulun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri