Eğer hilâl görülürse yeni ay girmiş olur ve ertesi gün oruca başlanır veya bayram yapılır; hilâl görülmezse içinde bulunulan ay otuz güne tamamlanır.
Açık havâda çok kimsenin haber vermesi lâzımdır. Hilâl görülmezse, Şa'bân ayı otuz gün kabûl edilip, ertesi gün Ramezân olur.
Kamerî Ayların Tespitinde Hesaba Dayalı Bilginin Meşruiyeti
Hz. Peygamber (s.a.): “Ay yirmi dokuz çekebilir. (Ramazan) hilalini görünceye ka- dar oruca başlamayın. (Şevval) hilalini görünceye kadar da bayram yapmayın. Eğer hava kapalı olursa ayı otuz güne tamamlayın.”5 buyurmuştur.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
Aylar, hilalin görünmesi (rü'yet-i hilâl) ile sabit olur. Bu durum Ramazan ayı için de geçerlidir. Ramazan ayının girdiği, hilalin gözetlenip görülmesi ile belirlenir. Havanın bulutlu olup görülmemesi durumunda hesap devreye girecek ve Ramazandan önceki ay olan Şaban otuza tamamlanacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Bereketli hilal bölgesi tarih boyunca tarımın devam ettiği ve insanların hayatını aktif olarak geçirdiği önemli bir bölgedir. Bu bölge verimli toprakları, sulama hizmetleri ve uygun iklim koşullarıyla tarım için ideal bir ortam sunmaktadır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın.” (Müslim, Sıyâm, 19-20 [1081]; bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1909]) buyurmuştur.
Ay güneşin doğusunda kaldığı zaman hilal şeklini alır. Hilal şekli güneş battıktan sonra batı yönünde kısa bir süreliğine gözükür. Daha sonrasında ay, diğer evresi olan ''ilk dördün'' evresine geçer. Yeni ay fazından itibaren yaklaşık iki hafta sonra bu evreye geçen ay, yarım daire şeklinde görünür.
d. Hilal. Ay'ın evreleri düzenli olarak her ay devam eder. Yeni ay'dan tekrar yeni Ay'a kadar geçen süre yaklaşık 29 gündür.
2023 HİLAL GÖRÜNDÜ MÜ? Ramazan hilali 21 Mart 17:23'te rüyetin ise 22 Mart 07:06'da görülecek. Hilal 2023 yılında ilk kez Büyük Okyanus'ta görülecek.
Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün denk geldiği de olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz.
Sembol olarak hilâl
Hilâl, Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğu'nun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm'ın sembolü olarak muhafaza edildi.
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183). Bu olay, Hicret'in 2'nci yılında, yani 624 yılının ilk aylarında yaşandı.
Bunun nedeni ramazan zamanlarının geçmişte hicri takvime göre belirlenmiş olmasıdır. Günümüzde ise miladi takvim kullanılmaktadır. Bu iki takvim arasında yıllık olarak gün sayısı farkı olması da Ramazan başlangıcı tarihinin her sene değişmesine neden olur.
Günümüzde Ramazan ayının zamanı, Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, kameri takvime göre ayın dünya etrafında döndüğü sürenin 29 gün ve birkaç saat olduğunu söyledi. Ramazanın bazen 29, bazen de 30 gün sürmesinin ayın dünya etrafında dönme süresiyle ilgili olduğuna işaret eden Bozkurt, "Bu ramazan da 29 gün sürecek.
Din İşleri Yüksek Kurulu, Hicri 1443 yılı Ramazan ayı hilalinin ilk kez Atlas Okyanusundan, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortalarından itibaren görülmeye başlayacağını duyurdu. Buna göre 1 Nisan 2022 Cuma günü Greenwich saatiyle 06:25´de İÇTİMÂ, aynı gün Greenwich saatiyle 21:21´de RU´YET olacak.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay'ın evleri, Ay'ın Güneş'in aydınlattığı kısmının Dünya'dan gözlemlenen şekilleridir. Ay'ın toplam 8 evresi vardır: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal. Bu evreler 29,5 günlük bir döngü ile tekrarlanır.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir.
Ay, güneş batmadan görünüyorsa ışıklı tarafı “Batı”, ay gece yarısından sonra çıktıysa ışıklı tarafı “Doğu” yönünü verir.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabirine, kameri takvime göre ayın dünya etrafında döndüğü sürenin 29 gün ve bir kaç saat olduğunu söyledi.
1444 Zilhicce Hilali için, 18 Haziran 2023 Pazar günü Greenwich saatiyle 04:37´de İÇTİM , aynı gün Greenwich saatiyle 18:36´da RU´YET olacak ve hava şartlarının müsait olması durumunda hilal ilk defa Avrupa'dan, Asya Kıtasının güneybatısından ve Afrika Kıtasının kuzeyinden itibaren görülmeye başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri