Hi
Hib (Haemophilus influenzae Tip b) aşısı Haemophilus influenzae Tip b bakterisinin neden olduğu hastalıklardan ve bu hastalıkların oluşturabileceği komplikasyonlardan korur ve mortaliteyi azaltır. Bakterinin neden olduğu en önemli iki klinik olan menenjit ve sepsis için yüksek oranda koruma sağlar.
HiB hastalığı, Haemophilus influenzae tip B (HiB) bakterilerinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Beş yaşından küçük çocuklar ve bebekler HiB hastalığı için en fazla risk altındadır. En sık görülen şekli menenjittir. Yaşam boyu sakatlığa neden olabilir ve ölümcül olabilir.
Hib aşısı genellikle 3 veya 4 doz (markaya göre) olarak uygulanır. Bebeklere Hib aşısının ilk dozu genellikle 2 aylıkken yapılır ve bebek genellikle 12-15 aylıkken seri tamamlanmış olur.
Hastalıklar için 2 aylık bebeklere; DaBT-İPA-Hib (Beşli karma aşı), BCG (verem aşısı) ve KPA (pnömokok aşısı) aşıları 2 ay aşısı adı altında uygulanır. Bu aşılar bebeği; verem, difteri, pnömokok (zatürre) ve boğmaca gibi hastalıklardan korumak amacı ile yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
5 yaş ve üzerinde olup Hib bakterisinin neden olduğu hastalıkların riskini arttıran başka hastalıkları bulunan daha büyük çocuk ve yetişkinlere de Hib aşısı uygulanmalıdır.
Hib aşısı olarak da bilinen Haemophilus influenzae tip B aşısı, Haemophilus influenzae tip b (Hib) enfeksiyonunu önlemek için kullanılan bir aşıdır. Bunu rutin bir aşı olarak dahil eden ülkelerde, ciddi Hib enfeksiyonlarının oranları %90'dan fazla azalmıştır.
Menenjit beyin ve omurilik zarlarının bir enfeksiyonudur. Beyin hasarına ve sağırlığa yol açabilir. Hib aşısı genellikle 3 veya 4 doz (markaya göre) olarak uygulanır. Bebeklere Hib aşısının ilk dozu genellikle 2 aylıkken yapılır ve bebek genellikle 12-15 aylıkken seri tamamlanmış olur.
-DaBT-İPA-Hib-Beşli karma aşı: Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır. Yaşa göre bacak ya da koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır.2.ay sonu, 4.ay sonu, 6.ay sonu, 18.ay sonu yapılır.
5-DaBT-IPV (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci)
Yaşta uygulanır. Aşıya bağlı yan etki olarak yapıldıktan sonra ortaya çıkan ve bir iki gün süren ateş, huzursuzluk, aşı yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık olabilir.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
Daha önce aşılanmamış 6 ila 12 ay aralığındaki bebeklere, aralarında bir ay bırakılan 2 doz uygulanmalıdır, bunu yaşamın ikinci yılında bir rapel doz izlemelidir. Daha önce aşılanmamış 1-5 yaşlarındaki çocuklara bir doz aşı uygulanmalıdır. HIBERIX 0,5 mL'lik bir enjeksiyon olarak bir kas içine uygulanır.
EPİDEMİYOLOJİ: Bakteri solunum yoluyla yayılır ve bilinen tek konak insandır. Enfekte kişilerden solunumla yayılan damlacıklar yoluyla duyarlı kişilere bulaşır.
DBT, DT, IPV, Hib, Hepatit A, Hepatit B, Influenza gibi aşılar dondurulmaya duyarlıdır.
H-100 aşısı veya IAL Sistem olarak da bilinen gençlik aşısı, yaşlanmaya karşı mücadelede uygulanan en etkili yöntemlerden birisidir. Gençlik aşısı, yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve yaşlanmanın etkilerini azaltmak için uygulanan alternatif yöntemlerden biri olarak öne çıkmaktadır.
GENÇLİK AŞISI NEDİR? Gençlik aşısı zamanın etkisiyle deride oluşan ince kırışıklıkların, deformitelerin, sarkmaların tedavisinde kullanılan bir mezoterapi yöntemidir. Deride su tutan bir molekül olan hyaluronik asit içerdiği için nem aşısı olarak da bilinir.
Hiberix (HIB Polısakkaridin , 23 TL)
A. *Çocukluk çağı aşılama takvimine okul aşıları ile devam edilecektir. -59 ayın üzerindeki çocuklara DaBT-İPA şeklinde uygulanmalıdır. 15–59 ay arası çocuklarda tek doz Hib yeterlidir. -DaBT-İPA-Hib aşısının ilk dozunun 12-14 aylık iken uygulandığı çocuklara ikinci doz da DaBT-İPA-Hib şeklinde uygulanmalıdır.
Sınıfta da Td (Tetanoz, Difteri) aşısının pekiştirme dozu uygulanıyor. Yapılan değişiklikle ilköğretim 1.sınıfta okullarda uygulanan KKK ve DaBT-İPA aşıları, 1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 48.ayına girmiş olan tüm çocuklara Aile Hekimliği Birimlerinde uygulanacaktır.
DaBT-İPA-Hib Karma Aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib-Çocuk Felci: Beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır.
Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci(Polio) ve Menenjit aşılarını içerdiği için 5li Karma Aşı diye bilinir. Kısaca DaBT - İPA - Hib diye ifade edilir. Difteri : Solunum yolları, sinir sistemi ve kalbi etkileyen, toksin üreten bir bakteriden kaynaklanır. Kalp krizi, felç ve ölümle sonuçlanabilir.
İlköğretim 1. Sınıfta KKK ( Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısınını 2.dozu ve DaBT-İPA ( Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci ) aşısının pekiştirme dozu, 8. Sınıfta da Td (Tetanoz, Difteri ) aşısının pekiştirme dozu uygulanıyor.
Genellikle 2. ay, 4. ay ve 12. ay olmak üzere aşı takvimi düzenlense de bireysel uygulamalarda bazen farklılık gösterebilmektedir. Aşı canlı aşı olmadığı için bugüne kadar rapor edilmiş önemli bir yan etkisi mevcut olmayıp çocuklarda güvenle uygulanabilmektedir.
Halk arasında menenjit aşısı olarak da bilinir. 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde, kas içine uygulanır. Çocuk felci enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde uygulanır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları yapılır.
Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak rahatsızlıkları için 9 ay aşısı olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri