Hiperenflasyon Yaşanırsa Altın Fiyatları Ne Olur? Hiperenflasyon ile altın fiyatları arasındaki ilişki lineer bir şekilde gerçekleşmese de paranın değeri düştükçe insanlar altın ve diğer emtialara daha fazla yönelebilir; bunun bir sonucu olarak da altın fiyatları yükselmesi beklenebilir.
İlişkinin yönünü ve gücünü tespit edebilmek için kurulan regresyon sonuçlarına göre hem enflasyon oranının hem de döviz kurunun altın fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca enflasyon oranının pozitif, döviz kurunun ise negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
ABD'den gelecek enflasyon verisinin güçlü gelmesi durumunda uzmanlara göre altın fiyatlarında yeni gerilemeler görülebilir. Ancak Exinity baş piyasa analisti Han Tan, enflasyonun daha hızlı bir düşüşe işaret etmesi durumunda Fed'in faiz artışlarını durdurması mümkün ve 2 bin dolar seviyelerine tırmanış gelebilir.
Hiperenflasyon belirli bir noktadan sonra kendi dinamikleriyle ilerleyen bir süreci ifade eder. Mal ve hizmet fiyatlarında görülen önemli artış, arz ve talep dengelerinin bozulmasına yol açar. Bu durumun önlenmesi için ise arzın talebi karşılayacak duruma getirilmesi gerekir.
Altın girişi, ülkenin para arzını ve dolayısıyla toplam harcamayı artırarak fiyatları deflasyon öncesi seviyesine yükseltir. Tüm bunlar o kadar hızlı gerçekleşir ki, deflasyon çok kısa süren bir süreç halini alır.
İlgili 25 soru bulundu
Arz ve talebin temel ekonomik ilkesi, tüm menkul kıymetler üzerinde önemli bir etkileyicisi faktör olmasıdır. Buna göre altın talebi yüksek ve değerli metal arzı düşük olduğunda, altın fiyatları yükselecektir. Bunun tam tersi olan yüksek arz ve düşük talep senaryosunda ise fiyatlar düşme eğilimi gösterecektir.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Hiperenflasyonun en vurucu etkisi, ülkenin para değerinin beklenmedik seviyelere düşmesidir. Bunun sonucunda artan fiyatlar ülkede bir paniğe sebep olarak piyasaların dengesizleşmesine neden olur. Aşırı stoklar gıda krizi gibi problemlerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Dr. Hakan Kara'ya göre Türkiye uzun yıllar çok yüksek enflasyonla yaşayıp hiperenflasyona gitmemiş tek ülke. Dolayısıyla tarihsel perspektiften bakınca hiperenflasyon riski düşük. Fakat mevcut politikalarda ısrar edilirse enflasyon sorunu giderek ciddileşebilir.
Buna göre ABD Doları diğer para birimleri karşısında zayıfladığında, diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar ve bu da altın gibi emtialara olan talebi artırır. Altın talebindeki artış ise altın fiyatının artmasına neden olur.
Altın fiyatlarını; petrol fiyatları, gümüş fiyatları ve enflasyon oranının pozitif yönde, döviz kuru, Dow Jones Endeksi ve faiz oranının ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuca göre faiz oranı dışındaki diğer faktörlerin altın fiyatına etkisi anlamlı bulunmuştur.
“Gram altın yılı 2 bin TL'nin üzerinde kapatır”
Ancak gram altın fiyatında 1.880 TL seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yılı 2.000 TL'nin üzerinde tamamlayabilir. 2024 yılında ise 2.500- 2.700 TL aralığı test edilebilir. Altının gram fiyatı kısa vadeli bir gerileme sonrasında yeni rekor ile karşımızda olabilir.
Buna göre birçok yatırımcı, yükselen faiz oranlarının tahvil ve diğer sabit gelirli yatırımları daha cazip hale getirmesi nedeniyle, faizler yükseldiğinde paranın daha yüksek getirili yatırımlara (tahvil ve para piyasası fonları gibi) yöneleceğine ve altından çıkacağına inanmaktadır.
Piyasalar ülkelerin ekonomik, siyasi ve jeopolitik başta olmak üzere birçok gelişmeden etkilenebilmektedirler. Bilindiği üzere altın dolar ile ters korelasyondadır. Yani normal piyasa şartlarında dolar düştüğünde altın yükselir, dolar yükseldiğinde ise altın fiyatı düşer.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
1.1.
Hiperenflasyon, enflasyon oranının aşırı düzeylere yükselmesini ifade eden bir kavramdır. Böyle bir sürece girilen ülkelerde ulusal paradan kaçış son derece hızlanır, hatta ulusal para birimi alış-verişlerde bile kullanılamaz hale gelir.
Savaşın yarattığı ağır bozulmalar ve yeniden onarım ödemeleri yoğun mali açıklara neden olmuş ve bu açıkların parasal finansmanı Avusturya (1921- 1922), Almanya (1922-1923), Macaristan (1923-1924), Polonya (1923-1924) ve Rusya (1921-1924)'da hiperenflasyona yol açmıştır.
Sürünen enflasyon, düşük enflasyon, orta enflasyon, yüksek enflasyon, çok yüksek enflasyon, hiper enflasyon. Burada sunduğum kategorilerdeki oranlar da benim önerilerimdir. Sürünen enflasyon; yüzde 0,1 – 1,0 arasında bir enflasyon oranını işaret eder.
Almanya'da enflasyon yüzde 10'ları gördü ve tarihi zirveye çıktı. Ancak Almanlar 100 yıl önce milyonlarca marka bir paket tereyağı alabildikleri hiperenflasyonu da tanımıştı. Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933) kaydedilen hiperenflasyon Almanya tarihindeki en büyük ekonomik krizlerden biri olarak kabul edilir.
Altın fiyatları ise bu dönemde neredeyse %50 oranında yükseliş kaydetmiştir. Özetle resesyon dönemlerinde Merkez Bankalarının atacağı adımların sınırlı kalması sebebiyle atılan bu adımlara altının pozitif yönde etki etmesi beklenebilir.
Özetle altın yatırımı; bireysel tasarrufların enflasyon karşısında değer kaybetmesini engeller. Altınların banka hesaplarında saklanması altının yıpranma, zarar görme veya çalınma gibi risklere karşı koruyor.
Altın, ülkelerin merkez bankalarının elinde her daim rezerv olarak tutulan bir emtiadır. Bu nedenle de altın en güvenli yatırım aracı olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri