Hiperkalemi Neden Olur? Genelde böbrek rahatsızlıkları, bazı metabolik rahatsızlıklar fazla potasyum tüketimi ile ortaya çıkar ve bu da hiperkalemi oluşturur. Kanda belli bir potasyum seviyesi bulunmaktadır ve bu seviye aşıldığı vakit hiperkalemi ortaya çıkar.
Hiperkalemi, kandaki potasyum düzeylerinin 6 mg/dl üzerine çıkmasıyla görülmektedir. Çok fazla potasyum tüketiminde veya herhangi bir böbrek hastalığı sonucunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Hiperkalemi, kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olmasıdır. Felç, ani kalp durması ve kalp ritim bozukluklarına sebep olabilir.
Hiperkalemi serum potasyum (K) düzeyinin 5,5 mEq/L'nin üzerinde olduğu yaşami tehdit eden bir elektrolit bozukluğudur. Akut veya kronik böbrek hastaliğinda (KBH), aldosteron eksikliği ya da direncinde ve rabdomyoliz gibi yaygin doku hasarinin varliğinda hiperkalemi tipik olarak görülmektedir.
Kandaki potasyum seviyesi 3.5'in altına düştüğünde kişilere hipokalemi tanısı konulmaktadır. Yetersiz potasyum alınması ile ortaya çıkabildiği gibi yetersiz sıvı alımı ya da ani sıvı kayıpları ile de aşırı terleme, ishal ya da kusma sonucunda hipokalemiye rastlanır.
İlgili 40 soru bulundu
Potasyum eksikliği kadar potasyum yüksekliği de görülebilir. Peki kanda potasyum yüksekliği nedir? 5.1 ila 6.00 mmol/l potasyum değeri potasyum yüksekliği olarak kabul edilir. Kanda potasyum yüksekliği hiperkalemi olarak adlandırılır.
Vücutta potasyum fazlalığı belirtileri çoğunlukla geç vakitte ortaya çıkar. Vücut, potasyum fazlalığını belli bir süre tolere edebilir. Ancak kandaki değeri 6.5 mmol ve üstüne çıktığında nefes almada güçlük, düzensiz kalp ritmi, kaslarda meydana gelen kramp ya da felç gözlenebilir.
Taze sebze ve meyvelerin tüketilmeden öncesinde dilimlenip 2 saat kadar suda bekletilmesi önerilir. Suda bekletme ile besinin potasyum değeri ciddi oranda düşer. Besinlerin suda bekletilmesi ardından tüketilmesi ise hastaların günlük aldığı potasyum değerinin azalmasını sağlar.
Potasyum fazlalığı tedavisi için ilk olarak vücuttaki potasyumun düşürülmesi hedeflenmektedir. Tedavi için potasyum düşürücü ilaçlar ve potasyumu yüksek gıdalara karşı bir diyet uygulanır. Potasyumu yüksek olan kişi devamlı doktor kontrolünde olmalıdır.
Özet. Potasyum kalbin normal elektriksel aktivitesinin düzenlenmesi için yaşamsaldır. Artmış ekstraselüler potasyum hem pacemaker hem de iletimi sağlayan dokuların baskılanması ile myokardın uyarılabilirliğini azaltır.
İnsülin, serum potasyum seviyesinin düşürülmesinde en etkili ajandır. 10 ü insülin uygulamasının ardından serum potasyumu 1 mmol/L kadar düşebilir. İnsülin, hücre membranındaki reseptörüne bağlanır ve Na-K ATPaz aktivitesini atırır, böylece K+ hücre içine girer.
Kendini serum potasyum seviyesi yüksekliği veya düşüklüğü ile gösteren potasyum metabolizması bozuklukları özellikle hastanede yatan hastalarda sık görülür. Hipopotasemi ve hiperpotasemi potasyum alımı, atılımı ve hücre içi-dışı yer değiş- tirmedeki bozukluklar sonucu meydana gelir.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Sodyum polistiren sulfonat (piyasa ismiyle Kayetsalat) hiperkalemi tedavisinde kullanılan katyon değiştirici reçinedir. Oral veya rektal uygulanır ve potasyuma bağlanarak atılımını sağlar. 1958'de beş anürik hastada 5 gün uygulanması sonucu potasyum seviyelerinde minimal düşüş görünmüş ve bu yayınla FDA onayı almıştır.
Yüksek miktarda potasyumun damar içine verilmesi kanda konsantrasyonu birdenbire artıracağı için, kalbi durdurarak ölüme neden olabilir.
Kalp kasını bozarak ritim ve iletim bozukluğu ile her türlü kalp sorununa yol açar. Normal değeri 5,0 mg/dl'dir. Kan potasyum düzeyleri 6-6,5 mg/dl üzerinde olduğu zaman kalpte ritim ve ileti bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olabilir.
Fındık, potasyum bakımından zengin olan ve doyurucu bir besindir. Çiğ ve kavrulmamış fındık tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Sodyum ve potasyum içeren besinler arasında bulunan fındık içindeki sodyum sayesinde vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Özellikle kaslar için potasyuma ihtiyaç vardır. Ancak böbrek yetmezliği hastaları için fazla potasyum tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Diyalizdeyken, potasyum seviyesi çok düşük veya çok yüksek olabilir. Çok az veya çok fazla potasyum olması kas krampları, zayıflık ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
Normal şartlarda yetişkin bireylerin kanındaki potasyum değerinin 5-5,5 mEq/L aralığında olması beklenir. Potasyum seviyesinin bu aralığın üzerinde olması, bir diğer deyişle potasyum yüksekliği tıpta hiperkalemi olarak isimlendirilir.
Enstitüye bağlı Kanser Araştırmaları Merkezi'nin bugün yayımladığı araştırmaya göre bağışıklık sistemini uyararak kanserli hücrelerle savaşmasını sağlayan immünoterapinin yeni silahı potasyum. Ölen kanser hücreleri kimyasal potasyum salgılıyor ve bu potasyum bazı tümörlerde yüksek seviyelere çıkabiliyor.
Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir. Tuz içeriği yüksek salamura edilmiş besinler, hazır ve işlenmiş gıdalar da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Kırmızı et, yüksek oranda protein, B2, B6 ve B12 vitaminleri, demir, fosfor, potasyum içerir.
Hücre ve organların fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirebilmesini sağlayan potasyum eksikliğine hipokalemi denir. Vücudun fazla su kaybetmesi ve bazı ilaçların sıkça kullanılması sonucu ortaya çıkan bu hastalığın ilk belirtisi düzensiz kalp atışıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri