Uyku-uyanıklık arası, tam uyanmadan önceki (hipnopompik) ve aynı zamanda, uykuya dalmadan önceki (hipnogojik) yarı uyku hali olup, ayırt edici özellikleri, beyindeki neo-korteks tabakalarının etkin olmaması, yani duyu organlarından bilgi gelmemesi ve beynin alfa dalgaları yayınlamasıdır.
Halüsinasyonlar, uyuşturucu kullanımı, zihinsel hastalık, beyin yaralanması veya uyku yoksunluğu gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, hipnagojik veya hipnopompik halüsinasyonlar gibi sağlıklı olan bireylerde de uyku geçişleri sırasında ortaya çıkabilir.
Hipnagogik duyular, uykuya dalarken veya uyanırken dokunsal, işitsel ve görsel sanrılar için kullanılan genel bir ifadedir. Bu duyular, vücudun geçici bir felç ile hareketsiz kaldığı uyku felciyle birlikte de yaşanabilir.
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Uyku felci çoğu insan için ciddi bir sorun değildir. Tıbbi olarak iyi huylu bir durum olarak sınıflandırılır ve genellikle önemli sağlık sorunlarına neden olacak şekilde sık olmaz.
Uykuya yan yatış pozisyonunda dalmaya çalışın. Stresli olarak uykuya dalmayın, öncesinde ılık duş ya da müzik dinlemek gibi yöntemlerle stresinizden arının. Uyku felci durumunda vücudunuzun herhangi bir yerini oynatmaya odaklanın. Oynatabilirseniz uyku felci ortadan kalkacaktır.
Genellikle iyi huylu
Uykuya geçiş sürecinin doğal bir adımı olarak değerlendirilen hipnik seğirme, resmi kaynaklarda da 'iyi huylu, epileptik olmayan kas seğirmeleri' olarak geçiyor. Özetle varlığından tedirgin olunacak bir durum değil ancak çok sık tekrarlanması halinde masumiyetini kaybettiği de oluyor.
Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir.
Aşırı uyku isteği olarak tanımlanan hipersomnia, ana uyku evresi 7 saat ve fazla sürmesine karşın, aynı gün içinde tekrar eden uyku evreleri oluşumu ya da birden uykuya dalma hâlidir. Hastalar gece kesintisiz olarak yeteri kadar uyusalar bile gündüz gelen uyku atakları ile uyuma ihtiyacı hissederler.
Rüya halindeyken beynin planlama ve öngörü bölgeleri bastırılmıştır, zihnimiz serbest bir şekilde yaratıcılığını kullanmakta serbesttir. Hipnik seğirmeler, zihnin geçiş halindeyken, uyanıklık ve uyku arasındaki mücadeleden kaçıp kurtulan hareketlerdir.
Hipersomnia Neden Olur? Hipersomniaya neden olan durumlar arasında MS hastalığı, uyku apnesi, meydana gelen kafa travması, genetik yatkınlık, depresyon, bağımlılık ve bazı sakinleştirici ilaçlar gösterilebilir. Bunlarla birlikte bir tümör veya aşırı kilolu olmak da hipersomnia oluşma riskini yükseltir.
Uyku felci (Halk arasında "karabasan" olarak da bilinir), uyandıktan hemen sonra (hipnopompik felç olarak da bilinir) veya seyrek olarak, uykuya dalmadan hemen önce, bedenin geçici olarak hareket edememesi (felç olması) ile karakterize edilen bir durumdur.
Tasavvufî bir kavram olarak önem verilen yakaza, mânevî bir hâl şeklindeki tecrübeyi yansıtan mertebedir. Bir kısım tasavvuf ehli, yakaza hâlinde görülenlerin gözle görülen şeylerden daha açık ve net olduğu görüşündedirler.
Patlayan Kafa Sendromu Nedir? Uykuya geçiş esnasında ya da uykudayken yüksek seslerin algılanması veya kafada patlama hissine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık aslında 'Parasomniler' adı verilen bir grup uyku hastalığının alt grubudur.
Uykuya dalış sırasında vücudumuzda gerçekleşen en temel tepkiler kasların gevşemesi, nefes hızının ve vücut sıcaklığının düşmesi. Bu ani sıçramaların ve düşme hissinin de kasların gevşemesi sırasında beynin anlık kontrolü yitirmesi sonucunda oluştuğu düşünülüyor.
Myoklonik Distoniler. Aniden ve kısa süreli olarak ortaya çıkan el ve ayak atması-sıçraması gibi ortaya çıkan istemsiz kas hareketleridir. Bu istemsiz kasılmalar ritmik veya düzensiz şekilde görülebilir. Genellikle kalıtsal olduğu düşünülür, beyin sapı veya kortikal sebeplerden meydana gelebilir.
Genellikle Non-REM uyku evresinin 1. fazından 2. fazına geçişi sırasında gerçekleşen uykuda sıçrama, uyanıklık ve uyku arasındaki geçiş sürecinde oluşur. Öte yandan uykunun ilerleyen evrelerinde de oluşma ihtimali vardır fakat bunlar kişiyi uyandırmaz.
Yorgunluk ve Stres: El kaslarının aşırı kullanımı, tekrarlayıcı hareketler veya ağırlık kaldırma gibi faktörler el kaslarının yorgun düşmesine neden olabilir. Ayrıca stres ve anksiyete gibi duygusal faktörler de kas seğirmelerine yol açabilir.
Seğirme kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Nöroloji polikliniğine sık başvuru sebeplerinden biridir.
Uyku felci birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda, 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir. Uyku felcine bazen halüsinasyonlar da eşlik edebilir. İşitsel, dokunsal veya görsel olabilen bu halüsinasyonlar kısa sürebilir.
Uykuda rüyalar görüldüğü evre REM evresidir. Basit bir anlatımla bu evrede beyin hareket fonksiyonunu kilitler. Böylece görülen rüyalar neticesinde vücudun hareket ederek zarar görmesi engellenir. Uyku felci ya da karabasan olarak adlandırılan durum, kişi REM uykusundayken yaşanır.
Uyku felci sırasında kişi, kasların geçici olarak hareket edememe durumu nedeniyle bedenini hareket ettiremez veya konuşamaz. Bu durum, genellikle birkaç saniye ila birkaç dakika sürer, ancak kişi bu süre zarfında uyanık ve farkındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri