Merkezi sinir sisteminin yavaşlamasına hipnotik ismi verilmektedir. Farmakolojik olarak yani ilaç bilimine uygun olan dozlarda kullanıldığında uyku sağlayan ama algıların kaybolmasını sağlamayan ilaçlar olarak da tanımlanabilir.
Hipnoz, insanların artan dikkat, konsantrasyon ve telkin edilebilirlik yaşadıkları trans benzeri bir zihinsel durum. Uyku benzeri bir durum, daha çok odaklanmış bir dikkat, yüksek telkin edilebilirlik ve canlı fanteziler durumu olarak da ifade ediliyor.
Hipnotik, merkezî sinir sisteminin çalışmasının yavaşlatıcı madde. Farmakolojik olarak uygun dozda kullanıldığı zaman uyku sağlayan ilaçlardır. Hipnotik etki sedatif etkiden daha güçlüdür. Birçok hipnotik ilaç yüksek dozda anestezik etki gösterir.
Sedatif-hipnotik ilaçlar anksiyete, panik bozuklukları ve uykusuzluk tedasinde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olur. Gama-aminobütirik asit reseptör agonistleri olan barbitüratlar ve benzodiazepinler en sık kullanılan sedatif-hipnotik ilaçlardır.
Göz hareketleri olmayan uyku şeklidir. Uyku zinciri 90 dakikalık NREM uykusuyla başlar. Yaklaşık 20 dakikalık REM uykusuyla devam eder. de gösterebildiği gibi, düşük dozda sedasyon yaparken daha yüksek dozda hipnotik etki oluşturabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Depresyon, kaygı (anksiyete) bozuklukları, disosiyatif bozukluklar, bağımlılıklar, fobiler, kilo verme, anorexia nervoza, panik atak,diş sıkma, huzursuz bacak sendromu, vajinismus, erken boşalma , hipnoterapinin sıklıkla başarı ile kullanıldığı alanlardır. Hipnoz ile hipnoterapi farklı şeylerdir.
Farmakolojik olarak yani ilaç bilimine uygun olan dozlarda kullanıldığında uyku sağlayan ama algıların kaybolmasını sağlamayan ilaçlar olarak da tanımlanabilir. Yani hipnotik maddeler alındığında gerçek uyku haline ya da narkoz haline benzeyen bir durum yoktur.
Sedasyon; belirli prosedürler sırasında kaygı, rahatsızlık ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak amacıyla yatıştırıcı ilaçların kullanılmasıdır. Bu yöntem, bazen ağız yoluyla alınan ilaçlarla bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anestezik ilaçlar ile gerçekleştirilir.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
Kişinin rahatsızlığının tedavisi için, hipnoterapi yapma onayı alınır. Sakin ve sessiz bir ortamda, uygun bir koltukta; ses, gözle bakma, çeşitli cisimler kullanma ve derin nefesler alma teknikleriyle uygulanır. Telkinler öncesi kişiye çeşitli hayaller ile hipnotik beyin frekansına ulaşması sağlanmaya çalışılır.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Hipnoz ve Hipnoterapi Hipnoz, kişinin bilinç altı unsurlarına ulaşmayı amaçlayan bir tekniktir. Hipnoterapi ise, hipnoz tekniğinin kişiye uygulandığı sırada yapılan tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir deyişle hipnoterapi, kökeni hipnoza dayanan yöntemler uygulanarak gerçekleştirilen tedavidir.
Amerikan Psikiyatri Derneği hipnozu anksiyete, depresyon, dissosiyatif bozukluklar, somatoform bozukluklar, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları ve cinsel işlev bozukluklarında tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak tanımaktadır.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
aynı anlamda kullanılmaktadır; anksiyeteyi yani kaygı ve sıkıntı hissini azaltan ilaç anlamına gelir. ilaçlardır. Hipno-sedatif ilaçlar ortak özellik olarak küçük dozlarda sedatif etki etki, daha büyük dozlarda ise hipnotik etki yapan ilaçlardır.
Hipnoz, bakışla, sözle veya bazı yardımcı nesneler kullanılarak, telkin ile oluşturulan özel bir bilinç hâlidir.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Reçeteli uyku ilaçları ve sakinleştiricilerin yanı sıra bazı ağrı kesiciler hızlı bir şekilde bağımlılık yapabilir.
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Psikiyatristler ilaçla tedavi yapma yetkisine de sahiptirler. Eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa, kendi alanlarındaki tedavi uygulamalarında hipnozu, tedavilerini destekleyici bir yöntem olarak kendileri de kullanabilirler (Sadece eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa…)
Hipnoz, her şeyi tedavi eden olağanüstü bir tedavi yöntemi de değildir. Hipnoz tıpta ve psikiyatride kullandığımız birçok teşhis ve tedavi yöntemlerinden sadece birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri