Hipnotik regresyon, bu duyguların ve kişiliğin doğumda hazır bulunduğunu gösterir. Şuurlu bir deneyimin altşuura geçmesi suretiyle, kişiliğin ve duyguların pekişmesi ve/veya değişmesi yeni fiziksel sistemlerde izler bırakır. Çoğu duygu ortalama olarak beş yaşından itibaren yeniden deneyimlenir ve/veya pekişir.
Kişinin, bilinçaltındaki inanç kalıplarından, duygusal blokajlardan arındırılarak, bireyin davranışlarını ve böylelikle hayatını dönüştürme çalışmasıdır. Çoğu zaman içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumların kaynağı bilinçaltımıza kazınmış olan sabit fikirler ve inançlardır.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Regresyon denmesinin amacı, o bölgede fıtıklaşan eklemin yavaş yavaş geldiği yere geri gitmesinin sağlanmasıdır. Normal ameliyatta buraya girerek bir kemik pencere oluşturuyor, eklemi temizliyor ve buradaki fıtığı alarak siniri kurtarma operasyonu yapıyoruz.
Regresyon terapisinin çeşitli türleri vardır. En çok kullanılan türü, hipnoz teknikleri kullanılarak yapılan türüdür zira hipnotik zihin durumundayken kişilerin konsantrasyon ve odaklanma becerisi maksimum seviyededir.
İlgili 24 soru bulundu
Buradan da anlaşılabileceği gibi bir kişinin hipnoza girebilmesi için gönüllü olması, konsantrasyonunun ve hayal gücünün yeterli olması zorunludur. Veya bir başka deyişle isteksiz, gönülsüz olanlar ya da konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olanlar hipnoza giremezler.
Regresyon terapisi, kişilerin nedensiz korku ve fobileri, ilişki sorunları ve suçluluk, utanç gibi psikolojik sorunlarını daha kısa bir tedaviyle çözüme kavuşturmayı hedefler.
Regresyon Nedir? daha kısa; kısa boylu ebeveynlerin çocuklarının da ortalama olarak anne babalarından daha uzun olduğunu belirliyor. Buna örnekteki, boy uzunluklarının grup ortalamasına çekilmesine regresyon deniyor. Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir.
Regresyon, iki (ya da daha çok) değişken arasındaki doğrusal ilişkinin fonksiyonel şeklini, biri bağımlı diğeri bağımsız değişken olarak bir doğru denklemi olarak göstermekle kalmaz, değişkenlerden birinin değeri bilindiğinde diğeri hakkında kestirim yapılmasını sağlar.
Peki regresyon neden ortaya çıkar? Freudyen psikolojiye göre regresyon, kişinin stres ve kaygı altında kaldığı zamanlarda erken psikoseksüel zamana dönmesinin bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklar da aşırı stres ve kaygıyla baş etmek için bazı metotlara başvururlar.
Regresyon çoğunlukla 3-6 yaş aralığında görülen gerileme davranışlarıdır. Regresyonda çocuğun kazandığı becerilerde gerileme görülür. Örneğin; tuvalet eğitimini kazanıp bezi çoktan bırakmış bir çocukta alt ıslatma görülebilir. Altına kaçırma davranışının sıklığı artabilir.
"Regresyon özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların, daha küçük yaş gruplarının özelliklerini göstermesi... Mesela tuvalet kaçırma, bebek gibi konuşma, öfke davranışları, anneden ayrılamama, yalnız yatamama, parmak emme davranışlarının bütünü diyebiliriz.
Psikolojide regresyon, ya da gerileme, kişinin erken dönemindeki veya çocukluktaki davranışlarını ve halini gösterme durumudur. Örneğin bir çocuk kendi başına uykuya nasıl dalamazsa Alzheimer hastası bir kişi de buna benzer çocuksu davranışları sergileyebilir.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Bu terapi modelini uygulayan terapistler, kişinin depresyon, fobi, yakınlaşma problemleri ve farklı çeşit sorunları, kişinin geçmiş yaşamını ziyaret ederek bu sorunları gidermeyi hedef alır.
Amerikan Psikiyatri Derneği hipnozu anksiyete, depresyon, dissosiyatif bozukluklar, somatoform bozukluklar, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları ve cinsel işlev bozukluklarında tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak tanımaktadır.
Bir hastalık belirtisinin gerilemesi, şiddetinin azalması.
Basit ve çoklu regresyon olarak iki çeşidi vardır. Basit doğrusal regresyon, biri bağımlı ve diğeri bağımsız olmak üzere iki adet değişkenle çalışır.
Bu durumlarda daha çok sayıda seans gerekebilir. Seans süresi ise terapiste, terapi modeline, soruna göre farklılık gösterir. Genellikle 45 dakika ile 60 dakika arasındadır. Çift terapileri daha uzun sürer.
etkileyen değişken ise bağımsız değişken olarak tanımlandığında bağımlı değişken ile bir ya da birkaç bağımsız değişken arasında kurulan modeldeki parametreleri tahmin ederek bağımsız değişkenlerin belirlenen değerleri için, bağımlı değişkenin alacağı değeri belirleme problemine regresyon problemi denir.
Regresyon, bağımlı bir değişken ile bir veya daha fazla bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi tahmin etmek için kullanılan bir dizi istatistiksel yaklaşımdır. Günümüzde regresyon esas olarak iki amaç için kullanılmaktadır. İlk olarak, tahmin ve öngörü problemleri için regresyon kullanılır.
Regresyon, istatistiksel bir analiz tekniğidir ve değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için kullanılır. Bu teknik, bağımsız değişkenlerin bir veya daha fazla bağımlı değişken üzerindeki etkisini tahmin etmek için kullanılır.
Hayatlar Arası Hayat Regresyonu anne karnından daha geriye, yaşadığımız boyutun çok daha ötesine giderek kişinin kendisini sadece ruh olarak algılayabileceği boyuta geçmesini, yaradanın koşulsuz sevgisini deneyimlemesini ve yaşamına çok daha geniş açıdan bakabilmesini sağlayan bir çalışmadır.
Regresyon Terapisi hem bir sanat hem de bilimdir. Bilim olarak, “danışan odaklı” bir iyileştirici tedavi şekli olarak kabul görmektedir. Terapistin “teşhis”te bulunmasından çok, tüm yanıtların hastanın bilinçdışı zihninde yattığını kabul etmektedir.
Geçmiş yaşam terapisi geçmişte yaşanmış olayların zihinde yeniden canlanması halidir. Bu durum herkesin başına her an gelebilir. Bir çağrışım bir anda geçmiş bir olayı hatırlamamıza neden olur. Hipnotik ortamda telkinle bu durumu yaratmaya hipnotik regresyon diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri