Doktorlar, Diş Hekimleri, Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikiyatri Hemşireleri. Lisans eğitimi farklı olup da bu eğitime başvurmak isteyenlerin; Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Psikologlar, hekimler, psikoloji son sınıf öğrencileri, psikolojik danışmanlar, psikiyatri hemşireleri, vb. alan mezunları ve meslek sahipleri, yüz yüze hipnoz eğitimine katılabilirler.
Kimler Hipnoz Yapabilir? Çoğu ülkede, hipnoz “tıbbî bir girişim” olarak kabul edildiği için, gösteri amaçlı sahne hipnozu yasaklanmıştır. Hipnoz yapma yetkisi, sadece tedavi amacıyla, hipnoz ve hipnoterapi eğitimi almış hekimler, diş hekimleri ve klinik psikologlara tanınmıştır.
Evet. İngiliz Tıp Derneği 1775'de tıbbi hipnoz üzerine bir rapor yayınladı. Amerikan Tıp Derneği sözcüleri de 1958'de tıbbi hipnozun kullanılmasını uygun gördüler. Türkiye'de ise şu an için yasal bir düzenleme maalesef yok.
Psikoloji, davranış ve şuurlu hayatın bütün safhalarını inceleyen bir bölümüdür. Klinik Psikolog ve Psikiyatristler hipnozu bazı rahatsızlıkların terapisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanabilmektedirler.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Ve bu nedenle erişkinlere göre daha iyi hipnoza girerler ve daha iyi sonuç verirler. genellikle beş yaşından büyük çocuklar uygulamaktayız. Çünkü söylediğini anlamak ve biraz da konsantre olması gerekmektedir. Hipnoz çocuk için bir oyun gibidir. Eh çocukların hipnozla ilgili korkuları yoktur.
Hipnozun nasıl yapıldığını öğrenen herkes hipnoz yapabilir. Hipnoz yapmak için doğuştan gelen doğaüstü güçlere ihtiyaç yoktur.
Tıp ve psikoloji alanlarında uygulanan hipnoz yöntemiyle, pek çok durum teşhis veya tedavi edilebilmektedir. Hipnoz, kişide bilinç dışı şekilde yer etmiş olan duygu, düşünce, alışkanlık haline gelmiş ya da öğrenilmiş durumların değiştirilmesine yönelik olarak uygulanmaktadır.
Zira bilimsellikten uzak bazı hipnoterapi yöntemlerinin fayda yerine birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceği de ifade edilmektedir. Bu şartlara riayet edilmesi halinde hipnoz ile tedavi olmakta dinen bir sakınca görülmemektedir.
Hipnoz uygulayan kişiye hipnotist denir. Hipnoz uygulaması tıbbi amaçla ruhsal yapıda değişimi hedefliyorsa eylem hipnoterapi adını alır ve uygulayıcıya hipnoterapist denir.
Self-hipnozu öğrenmeniz için ideal yol, senaryoyu bir teybe okumak veya tanıdığınız birinden bunu yapmasını istemektir. Yavaş yavaş okurken yumuşak yatıştırıcı bir ses kullanmalısınız. Bir kere teybe kaydettikten sonra, arzu ettiğiniz zaman geri alabilir ve çalışabilirsiniz.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur.
Hipnoz Eğitimi, sağlık alanında çalışan uzmanların, tanı ve tedavi amaçlı olarak kullanabilecekleri hipnoz hakkında teorik bilgileri edinmeleri ile hipnoz tekniklerini uygulama becerilerini kazanmalarını ve geliştirmelerini hedeflemektedir.
Hipnoterapi Ortalama Kaç Seans Sürmektedir
Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir.
Hipnoz Tedavisi Kaç Seans Sürer? Hipnoz seans sayısı için de aynı şeyi söyleyebiliriz: Hipnoterapi yöntemi de diğer tüm terapi ve tedavi yöntemleri gibi, kişiden kişiye göre farklı seans sayıları gerektirir. Kimisi 4-5 seansta olumlu etkilerini görebilirken daha karmaşık konularda 8-12 seansa ihtiyaç duyulabilir.
Hipnoz, konsantrasyon ve odaklanmanın en yüksek olduğu zihin durumudur. Dolayısıyla; kişiler normalde söylemek istemediği hiçbir şeyi, hipnoz altındayken de söylemezler.
Anksiyete bozukluklarının en sık görülen ve en yıpratıcı tablolara yol açan panik bozukluğun tedavisinde gevşeme teknikleri ve hipnoz tedavinin en önemli basamaklarındandır. Kendi kendine hipnoz (otohipnoz) teknikleri de panik durumunu azaltma ve kontrol etmede çok etkilidir.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Amerikan Psikiyatri Derneği hipnozu anksiyete, depresyon, dissosiyatif bozukluklar, somatoform bozukluklar, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları ve cinsel işlev bozukluklarında tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak tanımaktadır.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
Öyle ki her ne kadar bir tür uyku hali olmasa da bilinç kontrolü hipnotizöre teslim edilmektedir. Bu durum birtakım hasarlara neden olabilmektedir. Ancak doğru mekanda ve doğru şekilde uygulanan hipnozun herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Müşteri nesnenin sallandığını izlerken, bakışı sabitlenir ve hipnotik bir duruma girer. Bu tekniği etkili bir şekilde kullanabilmek için, hipnotist önce nesneyi göz seviyesine ve müşterinin göz hizasının hafifçe üzerine yerleştirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri