Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir. Hipnoterapi seansları başlangıç olarak haftada iki seans uygulanması yeterli olacaktır.
Hipnoz Tedavisi Kaç Seans Sürer? Hipnoz seans sayısı için de aynı şeyi söyleyebiliriz: Hipnoz tedavisi de diğer tüm terapi ve tedavi yöntemleri gibi, kişiden kişiye göre farklı seans sayıları gerektirir. Kimisi 3-4 seansta olumlu etkilerini görebilirken daha karmaşık konularda 8-12 seansa ihtiyaç duyulabilir.
Hipnoz seanslarının süresi, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak hipnoz seansları hipnoz öncesi ve sonrası olmak üzere toplamda 60 dakika sürmektedir. Fakat bazı durumlarda, seans süresinin uzatılması tedavinin başarısı açısından gerekli olabilmektedir.
Tıbbi hipnoz seansları yaklaşık 30 dakika sürer. 2-3 gün gibi kısa aralıklarla seanslar tekrar eder. Çoğunlukla ilk seanstan itibaren değişimler hissedilirken toplam 6-8 seans ile tamamlanır. Hipnoza başlamadan önce detaylı bir tanışma ön görüşmesi yapılmaktadır.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Buradan da anlaşılabileceği gibi bir kişinin hipnoza girebilmesi için gönüllü olması, konsantrasyonunun ve hayal gücünün yeterli olması zorunludur. Veya bir başka deyişle isteksiz, gönülsüz olanlar ya da konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olanlar hipnoza giremezler.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Hipnozun özellikle kaşıntı, egzama, akne, nörodermatit, skleroderma, siğiller ve sedef hastalığında etkili olduğu bilinmektedir. Birçok cilt hastalığının başlangıcında ve alevlenmesinde stresin rolü fazladır.
Bilinçdışındaki ilk kayıta ulaşmak hipnoz ile mümkündür. Bilinçaltına verilen telkinler ile sigara bırakma, kilo kontrolü, fobilerden kurtulma, özgüven arttırma gibi birçok alışkanlıktan kurtulmak ya da birçok psikolojik sorunun üstesinden gelmek mümkündür.
Bunlar psikolojik alt yapısı, eğitimi olmayan kişiler tarafından, ilgi çekme amacı ile sergilenen sahne gösterileridir. Hipnoz , Sağlık Bakanlığından sertifika almış, tıp doktorları ,diş hekimleri, klinik psikologlar tarafından uygulanabilir. Bunlar dışında kalan kişilerin hipnoz ile tedavi etme yetkisi yoktur.
Hipnozun etki alanı beyin olduğundan dolayı, etkisi de kalıcı olmaktadır.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Zira bilimsellikten uzak bazı hipnoterapi yöntemlerinin fayda yerine birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceği de ifade edilmektedir. Bu şartlara riayet edilmesi halinde hipnoz ile tedavi olmakta dinen bir sakınca görülmemektedir.
Araştırmalar, hipnozun sigarayı bırakmada dünyadaki en etkili yöntemlerden olduğunu göstermektedir. Seans sırasında neler yapılıyor? Sigara bırakma programımız, bir seans ön görüşme + dört seans hipnoz (peş peşe dört gün) şeklinde uygulanmaktadır.
Tıpta pek çok alanda kullanılan hipnoz tedavisi depresyon hastalıklarında da oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Bazen ilaçlarla birlikte de kullanılabilir. Kullanılan ilaçların kullanılmasına gerek kalmaz veya dozu azaltılır. İlaç tedavisinden istenen sonuç alınamayabilir ayrıca ilacın yan etkileri vardır.
Hipnoz, her şeyi tedavi eden olağanüstü bir tedavi yöntemi de değildir. Hipnoz tıpta ve psikiyatride kullandığımız birçok teşhis ve tedavi yöntemlerinden sadece birisidir.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Hipnozla Hafıza Silme Mümkün mü? Hafızadan bir bilgiyi silecek bir silgi henüz keşfedilmemiştir. Hipnozla da olsa, hafızaya kodlanmış bir bilgiyi silmek mümkün değildir.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Yetkili ve deneyimli terapistler tarafından yapılan hipnozun hiçbir zararı yoktur.
Unutulmaması gereken nokta, “hipnozun asla bir büyü veya sihir olmadığıdır”. Diğer bir tarife göre de hipnoz, “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır.
Eğer kendi şehrinizde bir hipnoterapist yoksa, dünyada popüler bir ücretsiz görüntülü görüşme programı olan ZOOM vasıtası ile hipnoterapistinizle görüntülü bağlantı kurarak Online ( internet üzerinden) hipnoz ve/veya Online ( internet üzerinden) psikoterapi seansları almanız mümkündür.
Hipnoterapist ise hipnozu terapi amacıyla kullanan kişilere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri