(Ebu Davud, Libas 34) Yukarıdaki hadis-i şeriften anlaşıldığı gibi, kız çocuğu adet görmeye başladığı andan itibaren yüzü ve elleri dışında kalan bütün bedenini örtmesi farzdır.
5-On yaş (ister hepsi kız olsun ister erkek) çocukların uyudukları yatakları ayırma yaşıdır. 6-Temyiz yaşında kız çocuklarına namaz ve ilgili hükümler öğretilirken başörtüsü de örtmeye alıştırılmalıdır. On yaşına bastığında ise bu mecburi kılınmalıdır.
Erkek on iki(12), kız dokuz(9) yaşından başlayarak, on beş(15) yaşlarına varıncaya kadar geçen her ay ve günde büluğa erme hissi teşekkül edebilir.
10 yaşında bir kız çocuğu, büluğ çağına ermişse örtünmesi farzdır, ermemişse farz olmamakla birlikte örtünmeye alışması açısından güzel olur.
Bu nedenle ilk banyonun doğum odasında hemen yapılması önerilmez. Bebek dış ortama tamamen uyum sağlayıp anne sütü ile beslenmeye başladıktan sonra bebek hemşireleri tarafından ilk banyosu yaptırılmalıdır. Bunun içinde en uygun zaman ilk 12 -24. saatlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Çocuklar üç yaşına kadar ebeveynleriyle birlikte banyo yapabilir. Fakat banyo yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Öncelikle şunu belirtebiliriz. Çocukların kendi başına 7 ila 10 yaş aralığında bırakılması gerekiyor.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Evet, Kuran'da açık ayet var: “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Ziynetlerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar.
Cevap 1: Tesettür Allah'ın emri olup büluğa ermiş her genç kız için farzdır. Fakat bir kimse evladı dahi olsa incitip şiddet uygulayarak onu tesettüre sokması doğru değildir.
Dinî hükümlerle mükellef olma, ergen olmakla başlar. Kızlar âdet görmekle büluğa ermiş yani ergen sayılırlar. 15 yaşına kadar ergenliğe ulaşmamış bir kız, 15 yaşını bitirdiği tarihten itibaren hükmen ergen ve mükellef sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/95; Tahtâvî, Hâşiye, 108; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/408).
Sünnî Dört büyük Sünnî düşünce mezhebi (Hanefî, Şafii, Maliki ve Hanbelî) kadınların yakın aile üyeleri dışındaki karşı cinsten insanlar yanında saçlarını, elleri ve yüzü hariç tüm vücudunu örtmesinin zorunlu olduğu konusunda fikir birliği içindedir.
(7-10 yaşında olan gösterişli kızlar ve 15 yaşını dolduran veya bâliğa olan bütün kızlar, kadın hükmündedir. Böyle kızların başları, saçları, kolları, bacakları açık olarak, [zaruretsiz] yabancı erkeklere görünmeleri haram olur.) Görüldüğü gibi, yedi yaşından itibaren kapatmak gerekiyor.
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
CEVAP: Dünya standartlarında gençlik yaşı belli olsa da dinimize göre bayan da erkek de akıl baliğ olduğu andan itibaren artık çocuk değil gençtir. Kur'an 23 yılda indiğinden dolayı ilkgençlik 23 yaşında tamamlanır ki bu bedenin yaşıdır. Cennetlikler 33 yaşında olacağından ikinci gençlik evresi 33 tür.
Tesettüre bürünmekle; kendini Hz. Muhammed (asm)'e ümmet olarak görmek eş değerdedir. Tesettürün bir başka hikmeti de kadının kendini korunmalık olarak görmesi, böylelikle onu koruması gerekenlerin ayırdedebilmesini sağlamasıdır. Bu niyet kadının fıtratını ve bu fıtratın niteliğini belirler.
söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kı- sımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. …"1 ayet-i kerimesiyle Müslüman kadınlara başlarını örtmeleri emredildi.
Kuran'da başörtüsü yok.
Ha örtünmeden önce ha örtünmeden sonra tekrar açılınca fark etmez.) Günah aynı günahtır. Dolayısıyla, sanki daha büyük bir günah işlemiş olacak gibi bir korkuya kapılmanın gereği yoktur.
Bazı araştırmalara göre Türkiye'de kadınların %58'i başörtüsü takıyor. Kadınlar genellikle dinî nedenlerle başörtüsü takıyor. Doğu ve iç bölgelerdeki daha muhafazakâr şehirlerde başörtüsü büyükşehirlere göre daha fazla kullanılıyor.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır.
"5 yaşına gelene kadar çocukları kimin yıkadığı (baba veya anne; hatta ikisi birlikte) pek fark etmez. Ayrıca anne ile baba birlikte çocuğunu bir oyun gibi yıkayabilir. Sırtını keseleme, başını yıkama vs. bir birliktelik ve eğlence fırsatı olabilir.
Zaruret halinde kızlar, babalarını, dediğiniz şekilde yıkayabilirler. Zaten bir kız, babasının galiz avretinin dışında kalan vücuduna bakabilir. Böyle zaruret olursa, bir yabancıya bile cevaz verilmiştir.
Vatan gazetesinde yer alan habere göre; Amerikan Pediatri Akademisi ailelere, çocuklarına haftada bir ya da iki kez, en fazla üç kez banyo yaptırmalarını tavsiyeediyor. Doktorların belirttiğine göre; çocuğu fazla miktarda ve sıklıkta yıkamak, derinin sahip olduğu doğal ve koruyucu yağların yok olmasına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri