Hipnoz ve Hipnoterapi Hipnoz, kişinin bilinç altı unsurlarına ulaşmayı amaçlayan bir tekniktir. Hipnoterapi ise, hipnoz tekniğinin kişiye uygulandığı sırada yapılan tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir deyişle hipnoterapi, kökeni hipnoza dayanan yöntemler uygulanarak gerçekleştirilen tedavidir.
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Amerikan Psikiyatri Derneği hipnozu anksiyete, depresyon, dissosiyatif bozukluklar, somatoform bozukluklar, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları ve cinsel işlev bozukluklarında tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak tanımaktadır.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Buradan da anlaşılabileceği gibi bir kişinin hipnoza girebilmesi için gönüllü olması, konsantrasyonunun ve hayal gücünün yeterli olması zorunludur. Veya bir başka deyişle isteksiz, gönülsüz olanlar ya da konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olanlar hipnoza giremezler.
İlgili 22 soru bulundu
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Tıbbi hipnoz seansları yaklaşık 30 dakika sürer. 2-3 gün gibi kısa aralıklarla seanslar tekrar eder. Çoğunlukla ilk seanstan itibaren değişimler hissedilirken toplam 6-8 seans ile tamamlanır. Hipnoza başlamadan önce detaylı bir tanışma ön görüşmesi yapılmaktadır.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
Hipnoterapi Ortalama Kaç Seans Sürmektedir
Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir.
Bilgili ellerde hipnozun hiçbir zararlı etkisi yoktur, fakat eğer bilgisiz kişiler tarafından ve hastadaki dinamikler anlaşılmaksızın semptomun ortadan kaldırılması işlemine girişilir ise nevrotik kişi bundan ters olarak etkilenebilir.
Hipnoz ve hipnoterapi kökeninde psikolojik faktörlerin yattığı asabi hipertansiyon, allerjik cilt hastalıkları, sedef hastalığı, migren, astım gibi farklı hastalıklarda da kullanılabilir. Hipnoz ve hipnoterapi ile gevşeme, konsantrasyon, hedef belirleme, zihinsel kapasiteyi arttırma gibi becerileri de kazanabilirsiniz.
Zira bilimsellikten uzak bazı hipnoterapi yöntemlerinin fayda yerine birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceği de ifade edilmektedir. Bu şartlara riayet edilmesi halinde hipnoz ile tedavi olmakta dinen bir sakınca görülmemektedir.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Tüm insanlar hipnozdan yararlanabilir. Ancak hastaların küçük sayılabilecek bir kesimine hipnoz uygun bir tedavi tekniği değildir. Bunlar; şizofreni, paranoid bozukluk, mani, bunama, gibi beynin biyolojik hastalıkları ile zihinsel engelli olma durumlarıdır.
Psikiyatristler ilaçla tedavi yapma yetkisine de sahiptirler. Eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa, kendi alanlarındaki tedavi uygulamalarında hipnozu, tedavilerini destekleyici bir yöntem olarak kendileri de kullanabilirler (Sadece eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa…)
Hipnozun etkisi kalıcı mıdır? Hipnozun etki alanı beyin olduğundan dolayı, etkisi de kalıcı olmaktadır.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Unutulmaması gereken nokta, “hipnozun asla bir büyü veya sihir olmadığıdır”. Diğer bir tarife göre de hipnoz, “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır.
Hipnoz ile bir kişinin 'beynini kontrol etmek', 'geçmişini unutturmak' veya 'kendisine aşık etmek' gibi olağanüstü güçler gerektiren şeyleri yapmak mümkün değildir.
Hipnozla Hafıza Silme Mümkün mü? Hafızadan bir bilgiyi silecek bir silgi henüz keşfedilmemiştir. Hipnozla da olsa, hafızaya kodlanmış bir bilgiyi silmek mümkün değildir.
Tıpta pek çok alanda kullanılan hipnoz tedavisi depresyon hastalıklarında da oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Bazen ilaçlarla birlikte de kullanılabilir. Kullanılan ilaçların kullanılmasına gerek kalmaz veya dozu azaltılır. İlaç tedavisinden istenen sonuç alınamayabilir ayrıca ilacın yan etkileri vardır.
Hipnoz sırasında bilincin yargılayan özelliği aşılarak bilinçaltına ulaşılmaktadır. Hipnoz sayesinde, insan fizyolojisine etki edebilecek kadar güçlü olan ruhsal hayal gücü açığa çıkarılmakta, hipnoterapi ile de bu güç birçok psikolojik ve fiziksel hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Hipnozla doğum, anne adayının doğum sırasında kendini daha rahat hissetmesi için doğum sırasında hipnoz yönteminin kullanılmasıdır. Bu yöntem doğal yollardan çocuğunu dünyaya getirmek isteyen anne adayları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri