"Haritada bulunmayan faylarda depremler oluyor" Bu şekilde haritaya yeni faylar eklenebiliyor. "Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) çalışmarında görünmeyen faylarda da depremler meydana geliyor.
Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan yapıya verilen isimdir. Kırıkların uzunlukları boyunca jeolojik tabakalar iki ayrı blok halinde yer değiştirir.
FAY HATTINI İNSANLAR KIRABİLİR Mİ? Fay hattında açılan sondajlar, çıkartılan su, gaz ve petrol aynı zamanda yer altında oluşan boşluklar fay hattının kırılmasına sebep olabilir. Fakat insanların yapacağı hareketler, bu bölgede fay hattı kırmasına diğer türlü bir sebebiyet vermez.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, diri fayın her zaman deprem üretebileceğini belirterek, "Türkiye'de ana fay hatlarının dışında MTA'nın da belirlemiş olduğu yaklaşık 500'e yakın diri fay var. Bu her zaman yapısına göre 6-7 büyüklüğünde deprem üretir." dedi.
Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir. Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de yer alan en büyük, en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.
DÜNYANIN EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE? Dünyanın en büyük fay hattı ABD'de bulunan San Andreas fay hattı olarak bilinir. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta dönüşüm fayı olan San Andreas fay hattının uzunluğu 1200 km'dir. Ülkemizde ise Kuzey Anadolu Fay hattı ve Doğu Anadolu Fay hattın uzun ve aktif fay hatlarındandır.
Senede 1,5/2 cm hareket eder. Bu da her 250-300 yılda bir deprem üretmesi anlamına gelir. Hatta bazen daha kısa aralıklarla deprem ürettiği de olmuştur…
Türkiye'de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunmaktadır. Bu fay hatlarının olduğu bölgeler ciddi risk taşımaktadır.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
Denali Fay Hattı, Kuzey Amerika'nın batısında, Kanada'nın kuzeybatısındaki Britanya Kolumbiyası'ndan ABD'nin Alaska eyaletinin orta bölgesine kadar uzanan büyük bir kıta içi sağ yanal doğrultu atımlı faydır.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklaması şu şekilde: "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.
üzerinde enerji birikmiş fay hatlarını yapay olarak kırmak mümkün mü? evet, mümkün.
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Fay hatları stabil değildir ve yer kabuğunun sürekli hareket halinde olduğunu düşünürsek bugün aktif olan fay hattı milyonlarca yıl sonrada aktif olacaktır veya gene o bölgede olacaktır diye bir durum yok. Fay hattı olmayan bölgelerde de deprem olabilir.
Fay: Kaya katmanlarındaki hareket sonucu meydana gelen çatlak ya da kırıktır. Bu kırıklar bazen yeryüzünde gözlenemez, yüzey tabakaları ile gizlenmiş olabilir. Bazen de eski bir depremden oluşmuş ve yeryüzüne kadar çıkmış, ancak zamanla örtülmüş bir fay yeniden oynayabilir.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor. Daha yeni depremler oldu on binlerce insanımız öldü.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı.
Deprem gerçeği 2023'ün 6 Şubat'ında iki büyük depremle soğuk yüzünü gösterdi. Türkiye, 2024'e de yine depremlerle girdi. Yeni yıla girmeden hemen önce Tunceli ve Hakkari'de yaşanan depremler endişe yaratırken, Prof.
Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur. Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hatlarında kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilir. Fay hattı kırılması sonucu şiddetli depremler meydana gelebilir.
Dr. Naci Görür sosyal medya hesabı üzerinden Kahramanmaraş'taki vatandaşa seslendi. Depremin olduğu bölgede tekrar büyük bir deprem olmaz ve afete dönüşmez diyen Görür, “6 Şubat depremleri komşu bölgelerdeki kimi faylara stres yüklemiş olabilir” açıklamalarında bulundu.
İlk fay kırıldıktan yaklaşık 10 saat sonra diğerinin kırılması manidar. İlk depremde 3 fayın birlikte kırılması, ardından bölgedeki Sürgü ve Çardak faylarının yine birlikte kırılması deprem mühendisliği açısından olası bir senaryo değildir.
Türkiye geçen yıl ortalama saatte 3 kez sallandı
10.5 büyüklüğündeki bir deprem içinse, sismogenik genişliği 100 kilometre olan, 80.000 kilometre uzunluğundaki bir fay hattının kırılması gerekirdi; ancak Dünya'nın çevresi yaklaşık 40.000 kilometre olduğu ve bu büyüklükte/nitelikte hiçbir fay hattı bulunmadığı için, 10'dan büyük depremin de teorik olarak imkansız ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri