Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Hipnoz sırasında bilincin yargılayan özelliği aşılarak bilinçaltına ulaşılmaktadır. Hipnoz sayesinde, insan fizyolojisine etki edebilecek kadar güçlü olan ruhsal hayal gücü açığa çıkarılmakta, hipnoterapi ile de bu güç birçok psikolojik ve fiziksel hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir.
Hipnoz ile bir kişinin 'beynini kontrol etmek', 'geçmişini unutturmak' veya 'kendisine aşık etmek' gibi olağanüstü güçler gerektiren şeyleri yapmak mümkün değildir.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Hipnoz kişinin gönüllü isteği ve katılımıyla gerçekleştirilen bir trans hâlidir. Hipnoz yapan kişi, hipnoza girmeyi gönüllü olarak kabul eden kişiye hipnoza girmesini sağlayacak bazı telkinler verir. Kişi bu telkinleri uygulayarak hipnoza girer.
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Unutulmaması gereken nokta, “hipnozun asla bir büyü veya sihir olmadığıdır”. Diğer bir tarife göre de hipnoz, “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır.
17. Kişi kendi kendini hipnoz edebilir mi? Hipnotist gerekli durumlarda danışana self-hipnoz ve oto-hipnozu öğretebilir. Bu durumda kişi kendisini hipnoza alabilir.
Hipnozun özellikle kaşıntı, egzama, akne, nörodermatit, skleroderma, siğiller ve sedef hastalığında etkili olduğu bilinmektedir. Birçok cilt hastalığının başlangıcında ve alevlenmesinde stresin rolü fazladır.
Bunlar psikolojik alt yapısı, eğitimi olmayan kişiler tarafından, ilgi çekme amacı ile sergilenen sahne gösterileridir. Hipnoz , Sağlık Bakanlığından sertifika almış, tıp doktorları ,diş hekimleri, klinik psikologlar tarafından uygulanabilir. Bunlar dışında kalan kişilerin hipnoz ile tedavi etme yetkisi yoktur.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Psikiyatristler ilaçla tedavi yapma yetkisine de sahiptirler. Eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa, kendi alanlarındaki tedavi uygulamalarında hipnozu, tedavilerini destekleyici bir yöntem olarak kendileri de kullanabilirler (Sadece eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa…)
Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir. Hipnoterapi seansları başlangıç olarak haftada iki seans uygulanması yeterli olacaktır.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Hipnozla Hafıza Silme Mümkün mü? Hafızadan bir bilgiyi silecek bir silgi henüz keşfedilmemiştir. Hipnozla da olsa, hafızaya kodlanmış bir bilgiyi silmek mümkün değildir.
Tıp ve psikoloji alanlarında uygulanan hipnoz yöntemiyle, pek çok durum teşhis veya tedavi edilebilmektedir. Hipnoz, kişide bilinç dışı şekilde yer etmiş olan duygu, düşünce, alışkanlık haline gelmiş ya da öğrenilmiş durumların değiştirilmesine yönelik olarak uygulanmaktadır.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Eğer kendi şehrinizde bir hipnoterapist yoksa, dünyada popüler bir ücretsiz görüntülü görüşme programı olan ZOOM vasıtası ile hipnoterapistinizle görüntülü bağlantı kurarak Online ( internet üzerinden) hipnoz ve/veya Online ( internet üzerinden) psikoterapi seansları almanız mümkündür.
Hipnozla doğum, anne adayının doğum sırasında kendini daha rahat hissetmesi için doğum sırasında hipnoz yönteminin kullanılmasıdır. Bu yöntem doğal yollardan çocuğunu dünyaya getirmek isteyen anne adayları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Araştırmalar, hipnozun sigarayı bırakmada dünyadaki en etkili yöntemlerden olduğunu göstermektedir. Seans sırasında neler yapılıyor? Sigara bırakma programımız, bir seans ön görüşme + dört seans hipnoz (peş peşe dört gün) şeklinde uygulanmaktadır.
Yüz yüze grup eğitimi olarak yapılan Sertifikalı Hipnoz Eğitimi, toplam 52 saatlik bir hibrit öğrenim deneyimidir: Hafta sonu gerçekleşen 2 tam günlük yüz yüze uygulamalı grup eğitimi (18-20 akademik saat) + 30 saatin üzerinde online süpervizyon içerikleri ile 52 saatin üzerinde eğitimdir.
Bilişsel-Davranışçı Hipnoterapi Sertifika Programı
Hipnoterapi (48 saat) Davranışçı Terapi (64 saat) Bilişsel Terapi (64 saat)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri