Hipokalemi Tedavisi. Hafif hipokalemi dietteki potasyum miktarinin artrilmasi ile düzeltilebilir. Orta dereceli potasyum eksikliklerinde ise oral potasyum preparatlari gerekir. Bu preparatlar potasyum klorür, potasyum sitrat veya potasyum glukonat içerirler.
Bazı durumlarda kan basıncı, spot idrar kloru, serum aldosteron, renin ve kortizol seviyeleri ölçümü gibi peşpeşe değerlendirmeler gerekebilir. Tedavide intravenöz veya oral olarak potasyum replasmanı yapılması veya spironolakton, triamteren gibi ilaçlarla potasyum kaybının önlenmesi amaçlanır.
Potasyum fazlalığı tedavisi için ilk olarak vücuttaki potasyumun düşürülmesi hedeflenmektedir. Tedavi için potasyum düşürücü ilaçlar ve potasyumu yüksek gıdalara karşı bir diyet uygulanır. Potasyumu yüksek olan kişi devamlı doktor kontrolünde olmalıdır.
Potasyum eksikliği tedavisinde hastaya ağızdan (oral yol) ya da intravenöz (IV) yoluyla potasyum verilebilir. Bu vakada vücuda çoğunlukla ağız yoluyla potasyum glukonat ve IV yoluyla da potasyum klorür sağlanır.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
İlgili 37 soru bulundu
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Potasyum eksikliği en çok kaslarda kendisini hissettirir. Yeterli potasyumun alınamadığı durumlarda hem sinirler hem kaslar sağlıklı çalışamaz ve vücutta sıvı dengesi sağlanamaz. Tansiyon da kontrol altında tutulamaz, böbrek taşı riski ve düşük kalsiyuma yol açar. Aşırı potasyum eksikliği felce kadar götürebilir.
Potasyum eksikliğinde vücutta enerji depolanması yeterince sağlanamıyor. Bu da yorgunluğa ve halsizliğe yol açıyor. Yorgunluk ve halsizlikle birlikte kaslarınızda bir güçsüzlük hissetmeye başlıyorsunuz. Kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudunuz farklı bölgelerinde kaslarınız kasılıp, kramplar girecektir.
Peki potasyum eksikliği neden olur? Kusma, ishal ve diüretik ilaçlar gibi sıvı kaybını arttıran durumlar, potasyumdan fakir beslenmek, böbrek hastalıkları ve magnezyum eksikliği potasyum kaybına neden olabilir. Kan potasyum seviyesinin 3,5 mEq/L altına düşmesi hipokalemi yani düşük potasyum olarak tanımlanır.
Beslenme düzenindeki bozukluk, dengesizlik ve yetersizlikler, malnütrisyon olarak adlandırılan kötü beslenme durumu ile kilo kaybına, vitamin ve mineral eksikliklerine neden olur. Besinlerle birlikte vücuda alınan ve bir miktar da vücutta üretilen vitaminlerden bir tanesi de K vitaminidir.
POTCİT bir açık sarı renkli kontrollü salım tablettir. 1080 mg potasyum sitrat ihtiva eder. Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir.
Kalp kasını bozarak ritim ve iletim bozukluğu ile her türlü kalp sorununa yol açar. Normal değeri 5,0 mg/dl'dir. Kan potasyum düzeyleri 6-6,5 mg/dl üzerinde olduğu zaman kalpte ritim ve ileti bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olabilir.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir.
Yüksek miktarda potasyumun damar içine verilmesi kanda konsantrasyonu birdenbire artıracağı için, kalbi durdurarak ölüme neden olabilir.
Kandaki potasyum seviyesi 3.5'in altına düştüğünde kişilere hipokalemi tanısı konulmaktadır. Yetersiz potasyum alınması ile ortaya çıkabildiği gibi yetersiz sıvı alımı ya da ani sıvı kayıpları ile de aşırı terleme, ishal ya da kusma sonucunda hipokalemiye rastlanır.
Özellikle kaslar için potasyuma ihtiyaç vardır. Ancak böbrek yetmezliği hastaları için fazla potasyum tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Diyalizdeyken, potasyum seviyesi çok düşük veya çok yüksek olabilir. Çok az veya çok fazla potasyum olması kas krampları, zayıflık ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
Fındık, potasyum bakımından zengin olan ve doyurucu bir besindir. Çiğ ve kavrulmamış fındık tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Sodyum ve potasyum içeren besinler arasında bulunan fındık içindeki sodyum sayesinde vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Kalp sağlığı
Domates potasyum, C vitamini, B vitamini kompleksi ve kolin gibi kalp için faydalı olan birçok madde içerir.
Potasyumun erken belirtilerinden biri olan yorgunluğa ek olarak kaslarınızda bir güçsüzlük hissediyorsanız, daha da önemlisi kol ve bacaklarınız başta olmak üzere vücudunuzun farklı bölgelerinde kaslarınızın kasıldığını, kramp girdiğini hissediyorsanız potasyum eksikliği çekiyor olabilirsiniz.
Portakal, mango, kivi, kayısı, hurma ve avokado gibi meyveler iyi bir potasyum kaynağıdır. Havuç, tatlı patates ve kırmızıbiber gibi sebzeler içerisinde bol miktarda potasyum barındırabilirler.
POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır. İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir.
Hipokalemi olarak adlandırılan potasyum eksikliği kandaki potasyum seviyesinin 3.5 mmol değerinin altına düşmesi anlamına gelir. Bu değerin 2.5 mmol'ün altına düşmesi ise kritiktir.
Potasyum miktarının olması gereken orandan daha düşük olması nedeni ile; baş dönmesi, kramplar, kalp ritim bozukluğu, yorgunluk ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Yetersiz potasyum alımı sonucunda kandaki potasyum sevileri düşer ve hipokalemi adı verilen durum oluşur. Normal potasyum seviyesi 3.5- 5.0 mmol / L'dir. Bu seviyenin 3.5'in altıda düştüğü durumda kişiye hipokalemi tanısı konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri