Ciğer. Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak önerilen B12′nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir.
Özellikle kuzu ciğeri tükettiğinizde vücudunuza bol miktarda B12 sağlayabileceğinizi söyleyen birçok beslenme uzmanına göre günde yaklaşık 100 gram kadar ciğer tüketmeniz ihtiyacınız olandan bile fazla B12 vitamini almanızı sağlayabilir.
Dana, kuzu, koyun ancak özellikle kuzu ciğeri B12 vitamini açısından zengindir.
Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
İlgili 16 soru bulundu
Burun, boğaz, akciğerler ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı korur. Cilt, saç ve mukozanın sağlığı, ceninin rahim içindeki gelişimi ve bazı kolit türleri ile Chron hastalık riskini en aza indirgemek için gereklidir. Kemiklerin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin düzenli işleyişinde önemli rol oynar.
Yumurta (özellikle yumurta sarısı): Her gün tüketeceğiniz 1 orta boy yumurta B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 25-30'luk kısmını karşılayacaktır. Kümes hayvanları: 90 gramlık tavuk etinde 0.3 mcg B12 vitamini bulunmaktadır.
Ancak sanılanın aksine ceviz B12 vitamini içermemektedir. Bununla beraber cevizde B grubunun öteki vitaminlerine bolca rastlanmaktadır. B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri ceviz içerisinde bolca bulunmaktadır. Ceviz ayrıca C, E ve K vitamini açısından da zengindir.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır.
Yumurta ve süt gibi hayvansal ürünlerde de B12 var. Harvard Health'e göre süt ürünlerinin iyi tarafı, pişirme işleminden önce de doğal olarak B12 bakımından zengin olmaları. Vejetaryenler için hayvansal süt ürünleri ve yumurta, en iyi iki B12 kaynağıdır.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
İŞTE EN ÇOK B12 VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER DENİZ ÜRÜNLERİ Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Özellikle somon balığı bu türlerden en etkilisidir.
Pek çok kişinin vazgeçemediği lezzetlerden biri olan kokoreç, İzmirliler tarafından oldukça seviliyor. Farklı şekillerle yapılan kokoreç, İzmir'de sadece baharat atılarak tüketilir. Sakatatın içerisinde yer alan A, B12, B1 ve B2 vitaminleri sizlere sağlık sunuyor.
Karaciğer ve böbrekler, özellikle kuzu eti, B12 vitamini bakımından zengindir. Kuzu, dana eti ve sığır eti böbrekleri de B12 vitamini bakımından yüksektir ve 3.5 ons (100 gram) porsiyon başına RDI'nın yaklaşık% 1.300'ünü sağlar.
Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Peynir örneklerinde belirlenen ortalama B12 vitamini ve folik asit miktarlari beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve mihaliç peynirinin 100 graminda sirasiyla 0.93 / 11.12 µg, 0.76 / 6.51 µg, 0.77 / 6.35 µg ve 0.49 / 4.3 µg dir.
Minareller, protein ve B12, B1 açsından. zengin olan incirin, insan sağlına oldukça fazla yararı vardır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Çay içerken bir kaç damla limon damlatmanızı rica ediyorum. Çünkü limonda bulunan C vitamini çayın bu olumsuz etkilerini yok ederek hem size canlılık verecek hem de çayın kansızlık ve B12 vitamini eksikliğinin oluşumunu engelleyecektir.
B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır. Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücudun birçok normal işlevine katkı sağlayabilen bir vitamindir.
B12 vitamini içeren sebzeler arasında; mercimek, brokoli, pancar, barbunya, ıspanak, taze fasulye, bezelye, maydanoz gibi sebzeler sıralanabilmektedir. Bununla birlikte b12 vitaminini içeren çeşitli meyveler bulunmaktadır. Narenciye, avokado ve muz en fazla B12 vitaminini bulunduran meyvelerdir.
Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 ile 4 yıl kadar yeter.
B12 vitamini vücutta depolanmadığı için oldukça önemli bir vitamindir. Günlük olarak tüketilmesi gereklidir. Günlük alınması gereken B12 miktarı 2.4 mcg dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri