Öz. Olabilmesi muhtemel ve mümkün olmasına rağmen gerçekler dünyasında var olmayan şeyler üzerinde düşünmeye hipotetik düşünme denir. Hipotetik düşünmeyi geliştiren en önemli unsurlardan biri olan hipotetik sorular aracılığı ile öğrenciler karşılaştırmalar yaparak akıl yürütür ve tarihsel anlamayı pekiştirirler.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Henüz gerçekleşmemiş ancak gerçekleşmesi ihtimaller dahilinde olan şeyleri göz önünde bulundurmaya hipotetik düşünme denir. Hipotetik düşünme yönteminde en düşük ihtimallerin bile gerçekleştiği varsayılır ve buna göre akıl yürütülür.
Kombinasyonel Düşünme: Birleştirici, bütünleştirici düşünme demektir. Birden çok veriyi kullanarak sonuca ulaşmaktır. Örnek: ALES'e hazırlanan Nazlı'nın duvar saatinin aynadaki yansımasının nasıl olduğunu ortaya koyması.
Doğrusal düşünme Nedir? Doğrusal düşünme mantığı, var olan herhangi bir sorun için üretilebilecek olan en iyi çözümün düşünülmesi ve bu çözüm çerçevesinde hareket edilerek çözüme gidilmesidir. Doğrusal düşünme akılcıdır. Aklı esas almasından dolayı da her zaman asıl sorun için en mantıklı çözümün sunulmasını ister.
İlgili 33 soru bulundu
15) LİNEER (DOĞRUSAL) DÜŞÜNME
Bir problemin çözümünün en mantıklı yolunu bulup o doğrultuda düşünür.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit güdümlü kelimesi, 'Yönetme işi ve idare' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda yönetim ile beraber belli bir durumun düzenleme şeklinde de anlatılmaktadır.
Örneğin, bir üretim hattı saatte 1000 adet ürün üretim kapasitesi ile kurulmuş olsun. Aniden, üretim hızının saatte 800'e düşmesi durumunda; bu düşüşün neden ve üretim hattının tamiri fikirlerinin düşümülmesi ile birlikte bu hatta çalışan işçilere ücret artışı fikri de düşünülmüş olmalı.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Meta bilişsel düşünme, bazı kaynaklarda biliş ötesi stratejiler ve yürütücü biliş stratejileri olarak da tanımlanmaktadır. Yürütücü biliş; bireyin kendi düşünme ve öğrenme yollarının farkında olması ve kendi öğrenmesini etkili olarak düzenleyebilmesidir. Düşünme üzerine düşünme olarak ifade edilebilir.
Öz. Olabilmesi muhtemel ve mümkün olmasına rağmen gerçekler dünyasında var olmayan şeyler üzerinde düşünmeye hipotetik düşünme denir.
Hipotetik Dedüksiyon: Tümdengelim ve tümevarım yöntemlerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan bir yöntemdir. Yöntemde tümevarım yoluyla hipotezler meydana getirilir sonra tümden gelim yöntemiyle ve hipotezin doğru olması durumunda hangi durumun gerçek olduğu saptanır.
genel olarak "benim gücüm her şeye yeter" olarak bilinmektedir. bu düşünce şekli ergenlerin yaşamı basite almasına neden olur. adeta bir superman ya da batman gibi hissetmektir. her şeyi yapabilecek güçte olma sanrısıdır.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Kelime anlamı olarak “analitik” kelimesi, “çözümlemeli” anlamına gelir. Buradan hareketle analitik zeka, çözümlemeli zeka ile aynı anlama gelir diyebiliriz.
Majik düşünce: Sadistik-anal döneme ait bir düşünme biçimidir. Kişi herhangi bir şeyin yalnızca düşünerek gerçekleşebileceğini sanır. Bu nedenle hastalar agresif düşüncelerinden çok korkarlar. Süperegoda değişiklikler: OKB'lilerde tabu sayılan düşünce ve davranışlar çok fazladır.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama.
Sihirli Düşünce: Az gelişmiş bilince karşın çok fazla gelişmiş hayal gücünün sonucunda ortaya çıkan düşünce şeklidir. Çocuklar kavramları ve çevrelerinde gelişen olayları bu düşünce biçimine bağlı olarak gerçek ötesi olarak düşünürler.
Lateral Düşünme: Kişilerin sorunlara farklı yönlerden bakabilmeyi ve geniş düşünebilmeyi öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan düşünme biçimidir. Lateral düşünce, klasik düşünce kalıplarının dışına çıkmaktır. Herkesin sahip olduğu verileri farklı şekillerde işleyip, ayrıcalıklı sonuçlar çıkarmaktır.
Empati, kişinin bir iletişim esnasında, kendisini karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakarak duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamaya çalışması ve duyarlı bir yaklaşım içinde olmasıdır (Pala, 2008).
Iraksak Düşünmeyi ise tek doğrunun olmadığı, yoruma dayalı olabilen, hayal gücünün de kullanılabileceği, var olan bilgiye dayanılarak değişik yanıtların üretilmesinin sağlanabileceği düşünme yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Iraksak Düşünme aynı zamanda Dışa Doğru Düşünme olarak da adlandırılır.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri