Bilimsel yöntemin üçüncü aşaması olarak verilen olası çözüm önerileri, pratikte hipotez ve araştırma soruları ile ifade edilir. Dolayısıyla hipotez; basitçe bir iddia, bir savdır. Çözüm olarak ortaya atılan bu iddia, doğrulanmaya ya da doğrulamanın daha kolay bir yolu olarak yanlışlanmaya çalışılır.
Bilimsel araştırmaya başlanmadan önce problemler belirlenir ve bu problemlere çözüm olarak öngörülen hipotezler kurulur. Araştırmanın yöntemi bu öngörülere göre belirlenir. Buna göre bilimsel araştırma sonucunda geçerli bir teoriye ulaşabilmenin yolu doğru hipotezler üzerinde çalışmaktır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Hipotez, bilimsel araştırmalarla test edilebilen bir ifadedir. İki veya daha fazla şey arasındaki ilişkiyi test etmek istiyorsanız, deney veya veri toplamaya başlamadan önce hipotezler yazmanız gerekir .
Eğer iki ana kütlenin ortalamaları arasındaki fark sınanıyorsa bunlardan çekilen örneklemlerin ortalamaları üzerinde hipotez testleri yapılarak farkın doğru olup olmadığı anlaşılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Toplumda bir değişkenin parametrelerine, dağılım yapısına ya da ilişki düzeyine ilişkin kurulan hipotezlerin denetlenmesi için yararlanılan yöntemlere Hipotez Testleri denilmektedir.
Popülasyonu incelemeye yönelik yapılan çalışmalar ve bunların raporlanması ile hipotezin kabul edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi işlemine hipotez testi denir. Hipotez testi aslında bir nevi karşılaştırma ve seçim işlemi olduğu için birden fazla hipoteze ihtiyaç duyulur. Bu hipotezlere ise alternatif hipotez denir.
Hipotez testinde ilk adım sıfır hipotezi ve alternatif hipotezi formüle etmektir. Sıfır hipotezi genellikle iki değişken arasında anlamlı bir fark olmadığını varsayarken, alternatif hipotez bir ilişki veya fark olduğunu öne sürer. Veri toplamaya başlamadan önce net ve test edilebilir hipotezler formüle etmek önemlidir.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Ancak bir çok mühendislik probleminde bir popülasyon parametresi ile ilgili çelişen iddialar veya ifadelerden hangisinin doğru olduğu ile ilgili karar vermemiz gerekebilir. Bu ifadeler hipotezler olarak bilinir ve karar verme prosedürü de hipotez testi olarak anılır.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Hipotez bir iddiayı kapsar. Varsayım ise gerçek dünyada kullanılan değişkenleri kontrollü test edebilmemizi sağlar. Sonuç olarak varsayım ve hipotez kavramları aynı anlamda kullanılmaları yerine birbirini tamamlayan aşamalar olarak tanımlanmalıdır.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır.
HİPOTEZ: bir iddia, savdır. İddialar doğrulanmaya veya yanlışlanmaya muhtaçtır. işlemlerinin hepsine hipotez testi denir. araştırmalarında hipotez testleri kullanılır.
Bir hipotez, kanıtlanabilecek veya ispatlanamayan bir ifadedir. Hipotezler araştırmalarda kullanılır ve değişkenler arasındaki ilişkiyi tahmin eder. Tez, makale veya araştırmalarda hipotezler çalışmanın ana noktasını veya iddiasını özetleyen kısa, doğrudan bir ifadedir.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Hipotez, bilimsel olarak çözülmeyi bekleyen sorunların çözülebilmesi için ortaya attığımız varsayımlara veya tahminlere denir. Teori ise olayları sistemli ve bilimsel bir şekilde açıklayan kurallar, yasalar bütünü olarak tanımlanır.
Hipotezler bilimsel birikimlerce desteklenmeleri sonucunda teori veya yasalara yol açabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri