"Canına tak etmek" ifadesi, Türkçe'de bir kişinin bir durumdan, bir davranıştan ya da sürekli olarak yaşanan bir olaydan ötürü sabrının sonuna geldiğini, dayanacak gücünün kalmadığını veya artık bu durumları tolere edemeyeceğini belirtmek için kullanılan bir deyimdir.
Canına Tak Etmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Meydana gelen bir durum veya olay karşısında artık daha fazla sabredememek, bıkkınlık gelmesi ya da canına yetmek şeklinde değerlendirilir.
Tak etmek, hem tükenmek hem de artık mevcut durumu sürdürememek ve dayanamamak anlamına gelir. yüzyıldan beri kullanılan ''takati tak olmak'' deyimi ise güçten kesilmek ve yorulmak demektir.
Canına tak etmek deyimi, herhangi bir olay veya durum karşısında kullanılmaktadır. Canına tak etmek deyiminin anlamını öğrenenler, olaylar karşısında canına tak etmek deyiminden faydalanmaktadır. Aynı anlama çıkan canına yetmek deyimi de duruma göre tercih edilebilmektedir.
Daldan dala konmak deyimi sık sık iş, konum ve düşüncelerini değiştirmek anlamına gelmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
"Can Derdine Düşmek" deyimi, Türkçede bir kişinin kendi sağlığı, yaşamı veya varlığını tehdit eden ciddi bir sorunla karşı karşıya kalması, hayati bir tehlikeyle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
Kulağına küpe olmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
katlanamayacak duruma gelmek, bezmek, bıkmak.
"Yüz Vermek" deyimi, genellikle bir kişiye ilgi göstermek, onaylamak, desteklemek ya da teşvik etmek anlamına gelir. Bir kişinin bir başkasına dostluk, sempati ya da onay ifadesi göstermesi durumlarında bu deyim kullanılır.
Ödü kopmak/patlamak: Ansızın çok korkmak (Parlatır, 2007: 687). Ödü sıdmak: Çok korkmak (Bilginler, 2014: IV/2154). Ödü yarılmak: Çok korkmak (Bilginler, 2014: IV/2155). Ödünü koparmak/patlatmak (Yurtbaşı, 2013: 594).
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Hüseyin Kazım Kadri, takati tak olmak'ın 'sabır ve tahammülü tükenmek' (1943: 390a) deyimini kaydetmiştir. Ayrıca, Türkiye Türkçesindeki canına tak etmek 'dayanamaz duruma gelmek, sabrı kalmamak' deyimi de mevcuttur.
Verdiği sözden geri dönerek benliğini küçültmek.
Canım kelimesi, günlük hayatımızda çok kullandığımız ve çok sevdiğimiz sözcükler arasında yer alır. Bu sözcüğü insanlar genellikle de sevdiklerine karşı bir sevgi sözcüğü olarak kullanır.
Canına Okumak Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir kişiyi tehdit etmek ve ona zarar vermek amaçlı kullanılan deyim canına okumak deyimidir. Aynı zamanda herhangi bir eşya ya da farklı bir durumu heba etmek, heder etmek ya da harcamak gibi anlamları da gelir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. (bir işten) el yıkamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Birine sözle sataşmak. [2] Sözle sarkıntılık etmek. [3] Söyleşmek, sohbet etmek.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
Surat asmak, kaşlarını çatmak ya da küskün olmak demektir. Surat asan kişiler küskün ve dargın olurlar. Surat asmak deyimi dilimizde sık sık kullanılan deyimler arasında yer alır.
"Damdan düşer gibi" deyimi, genellikle ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin ya da olayın, hiç beklenmeyen bir anda ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması durumunu anlatmakta kullanılır.
başkasına ihtiyacı olmamak * ayrıca yettim gayri kalıbında da geçer. yetişmek, yakalamak, istenilen yardıma elini uzatmak. ilişkilerde doğrudan doğruya "yetinmek" kavramıyla alakalıdır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Bu deyim, genellikle birinin sahte davranışlarından, yapmacık tutumlarından veya gizlediği gerçek düşüncelerinden sıyrılarak, gerçekte ne tür bir insan olduğunun anlaşılması durumlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri