Son paragraf çok önemlidir. Bu paragraf, genellikle, paragrafın ilk cümlesinde, hangi deneysel sorunun mevcut çalışma ile cevaplanacağını açıkça belirtir. Buna göre hipotez açıklanır.
Hipotez Oluşturma
Hipoteze giriş bölümünün sonunda ya da gereç ve yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. İyi bir hipotez geniş zamanlı cümlelerle açık ve net şekilde ifade edilmiş, var olan bilgi ve mantığa uygun, gözlenebilir/sınanabilir olmalıdır.
Hipotez, bilimsel araştırmalarla test edilebilen bir ifadedir. İki veya daha fazla şey arasındaki ilişkiyi test etmek istiyorsanız, deney veya veri toplamaya başlamadan önce hipotezler yazmanız gerekir .
Makalenin “Giriş” kısmının maksimum 1 (bir) sayfadan oluşmasına özen gösteriniz. “Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
İlgili 25 soru bulundu
Giriş[5,15, 20, 21, 22,23]
Bilimsel yazının giriş bölümü, araştırmaya konu olan soru veya soruları, neden araştırılmaya değer olduğu ve araştırmaya neden gerek duyulduğunu, okuyucunun anlayabileceği yalınlıkta, kısa, öz, açık ve net olarak sunulmasını içermelidir.
2)Makaleninbölümleri: Ayrıntıları aşağıda belirtilen; başlık sayfası, özet, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar bölümlerinden oluşur.
Derlemeler Özet, Giriş ve Sonuç ve Öneriler ile Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
Bilimsel bir makalenin çatısını oluşturan temel düzenleme (giriş, metod, sonuçlar ve tartışma) ancak 100 yıl önce benimsenerek uygulanmaya başlanmıştır.
Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.
Bilimsel yöntemin üçüncü aşaması olarak verilen olası çözüm önerileri, pratikte hipotez ve araştırma soruları ile ifade edilir. Dolayısıyla hipotez; basitçe bir iddia, bir savdır. Çözüm olarak ortaya atılan bu iddia, doğrulanmaya ya da doğrulamanın daha kolay bir yolu olarak yanlışlanmaya çalışılır.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
Hipotez, bir tahmin yöntemi, henüz test edilmemiş bir şeye cevap bulma girişimi, sınırlı kanıta dayalı bir fikir veya öneridir. Çoğu durumda bu, iki değişken (veya daha fazlası) arasında ilişki önermeyi gerektirir: bağımsız değişken (yapılan değişiklik) ve bağımlı değişken (ölçüm).
HİPOTEZ: bir iddia, savdır. İddialar doğrulanmaya veya yanlışlanmaya muhtaçtır. işlemlerinin hepsine hipotez testi denir.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir.
Derleme makalesi akademik bir yayındır ve araştırma makalelerine benzer bir hazırlanma süreci gerektirir. Araştırma makalelerinde olduğu gibi derlemenin de bir amacı ve araştırma soruları, bilgiye ulaşmada sistematik yöntemleri ve temelde giriş, sonuç ve bulgulardan oluşan bir yapısı vardır.
Orijinal araştırma makalelerinde en fazla 13 sayfayı, derleme makalelerinde en fazla 15 sayfayı ve teknik notlarda ise en fazla 5 sayfayı geçmemelidir. Bu sayfa sınırlarını aşan makaleler dikkate alınmayacaktır.
Diğer bir tür makale ise yeni bir araştırmayı tarif etmez, belli bir konuda daha önce yayınlanmış araştırmaların sonuçlarının değerlendirilmesi ve tartışılması amacıyla, konunun uzmanı tarafından yazılmışlardır. Buna derleme makalesi denir.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
Derleme makaleleri ve özet/vaka raporları için özler yapılandırılmamalıdır. Klinik görseller, Başyazılar, Editöre Mektuplar ve Yorumlar öz içermemelidir.
Akademik makalede içerik ve şekil açısından tek bir doğru uygulama yoktur. Aksine, yazarlar makale yazımında birçok farklı tarz kullanmaktadır. Yine de her akademik makalede olması gereken üç temel unsur olduğunu vurgulamak yerinde olacaktır. Bunlar, sırasıyla araştırma sorusu, literatür taraması ve akademik katkıdır.
Giriş bölümü, bir araştırma makalesinin açılış bölümüdür ve bir okuyucunun ilk okuyacağı bölümdür; burada sonraki yazının amacı ve hedefleri belirtilir. Giriş bölümü birçok amaca hizmet eder. Araştırmanız için bağlam sağlar, konunuzu ve hedeflerinizi açıklar ve çalışmanın ana hatlarını sunar.
Gelişme bölümünde olayın veya konunun tüm gerçekleri paylaşılır ve okuyucu daha istekli bir şekilde okumaya devam eder. Oldukça önemli bir bölüm olması nedeniyle, kişilerin en keyif aldığı bölümdür. Yazıların sonuç bölümünde konunun bitirilişi yapılır.
Makalenin temeli
Şüphesiz, bir makalenin her bölümü önemlidir. Ancak sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular yer alır ve bunlar doğrultusunda kısa bir değerlendirme yapılır. Hipotezin geçerliliği konusunda yargıda bulunulur. Hatta sonuca bağlı öneriler de bir arada işlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri