Diğerleri ise elenir. Bu yöntemde KPSS bir eleme sınavı niteliği taşır. Örneğin; Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavı için, KPSS-36, KPSS-21 ve KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 80 puan almış olmak şartı konulmuştur. Ancak 80 ve üzeri puan alanlar bu kadroya başvurabilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları kadrolarına A grubu kadroları denir.
Örneğin, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavında ortalama 50 net yapmak yeterli olurken, KPSS Alan Bilgisi sınavında ortalama 60-70 net yapmak gerekebilir.
Ancak şunu belirtmek gerekir ki KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesi mezunlarına yöneliktir. Mühendislik, mimarlık, fen-edebiyat gibi fakülte ve bölümlerden de başvuru alınmasına rağmen bunlar oldukça sınırlıdır. KPSS-A her yıl, yılda 1 defa olmak üzere Temmuz ayı içerisinde yapılmaktadır.
KPSS A Grubu sınavı için, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne denk okul mezunları yanında; Hukuk Fakültesi'nden, Mühendislik Fakültesi'nden, Matematik Bölümü'nden, İstatistik Bölümü'nden, Aktüerya mezun adayları katılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Devlet memuru olmak isteyenlerin girdikleri KPSS sınavları A ve B grubu olarak iki kısma ayrılmaktadır. KPSS A grubu denildiğinde akla uzman ve uzman yardımcısı başvuruları gelmektedir. Bu alımlar 35 yaşını doldurmamış kişiler için yapılır. Yapılan KPSS sınavı da 2 yıl geçerlidir.
Bu yöntemde KPSS bir eleme sınavı niteliği taşır. Örneğin; Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavı için, KPSS-36, KPSS-21 ve KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 80 puan almış olmak şartı konulmuştur. Ancak 80 ve üzeri puan alanlar bu kadroya başvurabilir.
KPSS puan hesaplamaları, her bir testten alınan netler toplanarak hesaplanır. Her test bölümünde yapılmış net sayısı; doğru cevaplanan sorulardan, yanlış cevaplanan soruların sayısının 4/1'nin çıkarılmasıyla bulunur.
KPSS A Sınavına girecek olan adaylar Genel Yetenek ve Genel Kültür Testinden toplamda 120 sorudan sorumludur ve 120 soru için 130 dakikaları bulunmaktadır.
KPSS A Grubu sınavı için, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne denk okul mezunları yanında; Hukuk Fakültesi'nden, Mühendislik Fakültesi'nden, Matematik Bölümü'nden, İstatistik Bölümü'nden, Aktüerya mezun adayları katılabilir.
A grubu kadrolar Başbakanlık ve bakanlıklar başta olmak üzere çeşitli kurumlara alınan müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı gibi kadroları tanımlıyor. Bu kadrolara alınan personel KPSS A sınavına girse de bunların atanmasında sözlü sınav esas teşkil ediyor.
YDS A Seviyesi Kaç Puan? YDS A grubu almak isteyen bir adayın YDS A seviyesi için 90-100 puan alması gerekir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
KPSS puanlarının geçerlilik süresi 2 yıldır. Yani bir KPSS sınavına katılan bir adayın puanı, sınavın yapıldığı yıl ve bir sonraki yıl boyunca geçerlidir.
KPSS tercih işlemleri, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılacak.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. KPSS P3 puanının hesaplanmasında; Genel Yetenek yüzde 50, Genel Kültür yüzde 50 ağırlığa sahiptir.
KPSS Şartları arasında en çok talep edilen puanı olan 70 puan, birçok kamu kurumunda aranmaktadır. Bunlar arasında özellikle Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi birçok kurum yer almaktadır.
Bununla birlikte bu puan aralığında yer alan adaylar öğretmenevi, polis evi ve misafirhanelerde de memur alımına başvuruda bulunabiliyor. KPSS 60, 65 PUANLA NEREYE GİRİLİR? KPSS puanı olarak 60 bandına ulaşanlar alanlarına uygun olması halinde sözleşmeli öğretmenlik alanını tercih edebiliyor.
KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı
Adaylar tercihlerini, 20-27 Aralık 2023 tarihleri arasında yapabilecektir. Tercih işlemleri 20 Aralık 2023 tarihinde saat 10.00'da başlayacak ve 27 Aralık 2023 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.
A grubu meslekleri; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
Lisans KPSS her yıl yapılırken, ön lisans ve ortaöğretim KPSS ise çift yıllarda olmak üzere 2 yılda bir (2020,2022,2024..) yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlara istediğin kadar başvuru yapabilirsin ve sınava başvurman için mezuniyet olma şartı da aranmaz.
A grubu kadrolardan bazıları şunlardır; Başbakanlık Uzman Yardımcısı, Bakanlık Müfettiş Yardımcısı, Enerji Uzman Yardımcısı, Devlet Personel Uzman Yardımcısı, Maliye Uzman Yardımcısı, Devlet Bütçe Uzman Yardımcısı, Devlet Gelir Uzman Yardımcısı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri