Spinal musküler atrofi (SMA), konjenital musküler distrofi (KMD) ve konjenital miyopatiler periferik hipotoninin en sık nedenleri arasındadır. Pompe hastalığı, mitokondrial hastalıklar ve konjenital glikozilasyon bozuklukları (CDG) hem santral hem periferik hipotoniye neden olmaktadır (5).
Genellikle down sendromu, otizm, serebral palsi gibi özel gereksinimli çocuklarda hipotoni karşımıza çıkmaktadır. Bunun gibi motor gelişimde gecikmeler veya zorlanmalar hipotoniyle ilişkilendirilmektedir.
Hipotonik bebek sendromu, bebeklerin yer çekimine karşı kas direncinin azalması ile ilişkilidir. Kas direncinin azalması neticesinde bebeklerde kas gevşekliği oluşabilmektedir. SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır.
Hipotoni anormal derecede düşük kas tonusu (kasın harekete karşı gösterdiği direnç) durumudur ve sıklıkla kas güçsüzlüğünü de içerir. Hipotoni kendi başına tıbbi bir bozukluk değildir ancak beyin tarafından kontrol edilen motor sinir sistemini ya da kas gücünü etkileyen birçok hastalığın ya da bozukluğun belirtisidir.
İlgili 27 soru bulundu
Tıbbi bir terim olarak hipotoni'yi açıklamak gerekirse; “kasların gerilmeye karşı gösterdiği dirence tonus, değişik nedenlere bağlı gelişen tonus azalmasına ise hipotoni (veya hipotonus) denir” diyerek açıklayabiliriz.
Periferal kökenli hipotoni nedenlerinin yaklaşık %50'sini Spinal Musküler Atrofi (SMA) ve muskuler distrofiler oluşturmaktadır (8,9).
Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir.
Hipotoni, eklemlerin pasif hareketlerine karşı kasın gösterdiği dirençte azalma olup, hipotonik infant, süt çocuklarında değişik nedenlere bağlı gelişebilen hipotoniyi tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.
Hipnotik, merkezî sinir sisteminin çalışmasının yavaşlatıcı madde. Farmakolojik olarak uygun dozda kullanıldığı zaman uyku sağlayan ilaçlardır. Hipnotik etki sedatif etkiden daha güçlüdür.
SMA hastalığı nasıl anlaşılır? Anne ve baba, bebeklerin hareketlerinde azalma, farklılık ve anormallik fark etmesi sonucunda uzman doktora başvurur. Bebeğe EMG ile kas ölçümü yapılması sonucunda, kan testi genler inceler ve SMA olup olmadığı anlaşılır.
Normal tonusun devamı için santral ve periferik sinir sisteminin sağlam olması gereklidir. Belirgin kas güçsüzlüğünün eşlik etmediği nonparalitik grup santral hipotoni, kas güçsüzlüğünün klinik tabloya hakim olduğu paralitik grup periferik hipotoni olarak adlandırılır.
Kas zayıflığı, bir veya daha fazla kasta kuvvetin azalmasıdır. Bu durum, nörolojik ve metabolik bozuklukların ve kas hastalığının yaygın bir semptomudur. Kas güçsüzlüğü genellikle tiroit problemi, felç, omurilik yaralanması veya kronik kas bozukluğu gibi başka bir sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkar.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas tonusu arttığında hipertoni, azaldığında ise hipotoni gözlenir. Merkezi sinir sisteminde (MSS), kaslara bilgi taşıyan, tonus ve refleksleri kontrol eden motor sinir yollarının çeşitli nedenlerle zedelenmeleri sonucu hipertoni görülür.
- Eşarp işareti: Sırtüstü yatar pozisyonda, infantın bir elinden tutularak vücudun diğer tarafına mümkün oldu- ğunca çekilir. Normalde, dirsek gövde orta hattını geçe- mez ama hipotonik infantta vücudun karşı tarafına ko- layca geçer (Resim 1c).
Hipertonik çözeltilerin kullanımında ekstraselüler hacimde artış riski bulunmaktadır. Aşırı dozun belirtileri arasında hemorajik ensefalopatiler, kan kusma ve halsizlik, susama, tükürük salgılarında azalma, ateş, sersemlik hali, deliryum, oligüri, taşikardi ve hipotansiyon bulunur.
Yarı geçirgen bir zardan su moleküllerinin çok yoğundan az yoğuna doğru geçmesi olayıdır. Hipotonik: Saf su, izotonik veya hipertonik suya göre hipotoniktir. İzotonik: %0,9'luk tuz çözeltisine eşittir. Hipertonik: Tuzlu veya şekerli su saf suya göre hipertoniktir.
Hipertonik sodyum klorür %3 injeksiyonu süratle düzetilmesi gereken sodyum klorür kaybı sonucu ortaya çıkan oldukça ağır elektrolit eksiklikliğinin tedavisinde endikedir. Ağır sodyum klorür eksikliği kalp ve böbrek yetmezliğinde, cerrahi müdahalelerde veya postoperatif olarak görülebilir.
Hücre çözünmüş madde miktarı az fakat su miktarı fazla bir sıvı içerisine konulursa dışarıdan hücreye su geçişi olur ve hücre şişer. Böyle sıvılar ise HİPOTONİK olarak adlandırılır.
Hipertonik mesane: Mesane kaslarının normalden fazla kasılması sonucu gelişen bir durumdur. Omurilik aracılığıyla aktarılan ve mesane kaslarının düzgün bir şekilde kasılmasını sağlayan sinyallerin baskılanması sonucu ortaya çıkar. Bunun sonucunda, kişi farkında olmadan az miktarda da olsa idrar kaçırabilir.
Eklemlerin pasif hareketlerine karşı kasın gösterdiği dirençte azalmadır.
Cevap: 2016 yılının sonuna kadar bu sorunun cevabı “Hayır, çaresi yok” şeklindeydi. 23 Aralık 2016'dan itibaren SMA hastalığı artık çaresiz değildir! O tarihte SMA hastalığının ilk ilacı olan Spinraza ABD'de onaylanmış ve bütün hastalar için kullanıma sunulmuştur.
Tip-1 SMA, bebek ölümlerinin dünyada en sık görülen sebebidir. Tip-2 SMA ise 6-18 aylık bebeklerde görülür. Bu dönemden önce bebeğin gelişimi normalken bu dönemde belirtiler başlar. Başlarını kontrol edebilen tip-2 hastaları tek başlarına oturabilseler de desteksiz ayakta duramaz ve yürüyemezler.
Çocuklarda Görülen Başlıca Belirtiler:
Kas kısalıkları, kontraktürler. Çabuk yorulma. Eklemlerde artmış veya azalmış hareket. Eksremitelerde ve omurgada şekil bozuklukları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri