Kıymet kelimesinin eş anlamı olarak kabul edilen sözcükler, değer, bedel, paha, önem ve eder olarak ifade ediliyor.
1- Değerli:
Değerli ve kıymetli sözcükler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Kıymet kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler değer, bedel, önem, paha ve eder olarak bilinmektedir.
Maksat, Gaye, Hedef ve Misyon kelimelerini de günlük hayatta fazlaca duymamız söz konusu olmaktadır. Bu dört kelime de amaç kelimesi ile eş değerdir.
Değerli kelimesinin eş anlamlısı olan kelime "kıymetli" kelimesidir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan kıymetli kelimesi ile değerli, cümlede birbirlerinin yerlerine kullanılabilmektir.
İlgili 16 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirleriyle aynı anlama sahip olan kelimeler olarak bilinmektedir. Değerli kelimesinin eş anlamlısı güvenilir, kıymetli ve muteber olarak bilinmektedir. Değerli kelimesinin yerine eş anlamlı kelimelerin kullanılması durumunda kelimenin anlamında bir farklılık meydana gelmez.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Amaç kelimesinin birden çok eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlarda birincisi Gaye ikincisi ise emeldir.
Diğer eşanlamlı kelime olan maksat ile de ifade edilen; bir sonuca ulaşmak, bir hedefe varmak anlamını içeren "amaç" kelimesi son derece yaygın kullanımı olan bir sözcüktür. Amaç Ne Demek? Belki de en fazla kullanılan sözcüklerin başında gelen amaç sözcüğü, ulaşılmak istenen maksadı, gayeyi ifade eder.
amaç (Farsça āmāc) [Eskiden beri kullanılan kelime dil devrimiyle canlandırılmıştır]: “gâye, hedef.” T: Hedef, nişangâh. // D: Gaye, erek, hedef. // TOCK 1935: Hedef.
Bir şeyin taşıdığı değere ya da fiyatına kıymet denir. Dilimize Arapçadan geçen kıymet kelimesi, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır.
1.Değer. 2.Bedel, baha, tutar. 3.Şeref, onur, itibar.
kıymet - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳwm kökünden gelen ḳīma(t) قِيْمة “değer, nicelik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳāma قَامَ “durdu, kıvamlı idi, değerli idi” fiilinin fiˁla(t) vezninde ism-i merresidir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Vazife Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Neden sonuç cümlelerinde çoğunlukla dolayı, için, çünkü gibi bağlaçlar kullanılır. Amaç cümlelerinde ise eylemin neden yapıldığı anlatılmamaktadır. Daha çok hangi amaç ile yapıldığından bahsedilmektedir. Neden cümlelerinde eylemlerin ne için yapıldığı yani nedeninden bahsedilmektedir.
Bir cümle içinde yer alan ve yargı bildiren eylemin hangi amaçla ya da hangi gereke ile yapıldığının belirtildiği cümlelere amaç sonuç cümlesi adı verilmektedir.
Öne çıkan eylemin hangi amaç içerisinde gerçekleştiğine bağlı olarak, bu durumu belirten cümlelere amaç-sonuç denmektedir. Bir cümle içerisinde hem amaç hem de sonuç yer alır. Bu durum genel olarak belli başlı bazı edatlar üzerinden birleşerek değerlendirilmektedir.
Gaye kelimesinin en çok bilinen eş anlamlıları amaç ve hedef kelimeleridir.
Günlük konuşma dilinde çokça kullanılan amaç kelimesinin eş anlamlısı hangi kelimedir her gün araştırılır. Anlamdaş olarak da bilinen eş anlamlı kelimeler yazılışları farklı olmasına rağmen aynı anlama sahip olan sözcüklerdir. Amaç kelimesinin dilimizdeki ilk anlamı maksat ya da ulaşmak istenen sonuç demektir.
Amaç kelimesinin zıt anlamı yoktur.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri