Hile, karşı tarafın kasıtlı yanıltılmasıdır. Kişinin iradesi yanıltılarak sözleşme yapmaya veya irade beyanında bulunmaya sevk edilmektedir. Değinilen koşulların varlığı halinde aldatılan taraf hakkını kullanmak suretiyle hukuki ilişkiyi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırabilir ve verdiği şeyi geri isteyebilir.
Hile, bir şey ile ilgili olarak bir kimseyi aldatmak, o şeyin niteliğiyle ilgili olarak yanıltıcı bilgi vererek kandırmak demektir. Türk borçlar hukukundaki hile ise, karşı tarafta yanlış bir kanaat uyandırarak sözleşmenin yapılmasını sağlamaktır. Hilenin oluşması için kasıtlı bir davranış gerekmektedir.
Aldatma, mutlak ve kusura dayalı bir boşanma nedeni olup Türk Medeni Kanunu'nun Boşanma Sebepleri başlıklı 161. maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Ayrıca bir haksız fiil olarak hileye ilişkin yaptırımlar düzenlenmiştir. Aldatma, Roma Hukuku'nda hem bir irade sakatlığı hem de bir haksiz fiil olarak değerlendirildiği için aldatılan taraf açısında birçok hukuki koruma tedbirleri alınmıştır.
Sadakatsizlik ve Aldatma. Eş dışındaki biriyle kurulan duygusal ya da cinsel etkileşim ve ilişkinin sanal olması aldatmayı geçersiz kılmıyor.
Türk Ceza Kanunu'na eklenen 245/A maddesi ile “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” özel bir siber suç sayılıyor ve suçu işleyenler 1 ila 3 yıl hapis ve para cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar.
Örneğin: ''Hilesi hurdası yok.'' Sürekli hile yapan kişiler ise hilekar ya da hilebaz olarak nitelendirilir.
emredici nitelikteki hukuk kuralına aykırı bir hukukî fiil veya işleme uygulanacak müeyyideyi engellemek için, hukuken geçerli başka fiil veya işlemleri gerçekleştirerek aynı sonuca ulaşmaya kanuna karşı hile denilir.
Haksız fiil sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Hukuka aykırı fiil, zarar, illiyet bağı ve kusur. Dokti- rinde de unsurların bunlar olduğu fikri hâkimdir (5).
Türk Borçlar Kanunu bir yandan temerrüt faizinin miktarı konusunda azami bir miktar öngörmekte, öte yandan da birleşik faiz yasağı getirmektedir. Oysa sözleşmede gecikme cezası veya vade farkı kararlaştırılması, bu sınırlama ve yasakların dolanılması anlamına gelmekte ve bu durum kanuna karşı hile teşkil etmektedir.
Hilelerin Türleri
ACFE hileleri üç ana başlık altında toplamaktadır. Bunlar; varlıkların kötüye kullanımı, yolsuzluk ve finansal tablo hileleridir(ACFE, 2010).
Hile denetimi, mali tabloların hile, hata ya da yanlışlık içerip içerme- diğini anlamaya yönelik makul bir güvence sağlamak amacıyla gerçekleştirilen planlanmış bir faaliyettir.
Genel olarak kanuna karşı hile ve müeyyidesi hususunda açık bir düzenleme olmasa da kanuna karşı hilenin yaptırımı noktasında genel kabul gören görüş, hile ile kişilerin amaçlamış olduğu haktan, yani kanuni korumadan mahrum bırakmaktır (Topçuoğlu Hamide, Kanuna Karşı Hile, s. 7) .
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Hile, bir fıkıh kavramı olarak, bir kimseyi istenen yönde irade beyanında bulundurmak için yanlış bir kanaat uyandırarak veya mevcut bulunan hatalı fikrin devamını sağlayarak yanıltmaktır.
“Mümine zarar veren veya hile yapan mel'undur.” [2] Mel'un, Allah (c.c.)'ın rahmetinden uzak anlamına geldiğine göre, mümine zarar ve hile yapmanın, Allah (c.c.) katında nasıl ciddi bir günah olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim diğer bir hadiste: “Kim (mümine) zarar verirse Allah da onu zarara uğratır.
Hile üçgeni olarak ifade edilen kavram, bir kimsenin hileli işlemlere yönelmesine neden olan faktörleri açıklayan bir modeldir. Bu faktörler, baskı, fırsat ve rasyonelleştirmeden oluşur (Cressey, 1973).
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesinde (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.
Beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmaz. Örneğin, “Allah belanı versin”, “İnşallah kaza geçirirsin” “haram, zıkkım olsun” gibi sözler beddua niteliğinde sözler olduğundan Yargıtay tarafından hakaret suçu olarak kabul edilmeyip genellikle kaba, hoş olmayan sözler olarak belirtilmiştir.
Ancak kanunlar uyarınca alacakları ceza, en basit haline göre 3 yıl hapis cezasından daha az olmayacaktır. Bu ceza işledikleri eylemin boyutlarına göre 7 yıla kadar varmaktadır. Ancak ağırlaştırıcı sebepler varsa fishing eylemlerinin cezası 7 yıldan daha fazla olabilmektedir.
“1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur. İkinci bir şahsa karşı cinsel, duygusal, fiziksel ve mekansal anlamda yakınlıktır.
Psikiyatrist Murat Dokur da şöyle destekliyor: "Kişilerin kendilerini daha iyi, daha güzel hissedebilmelerine, sevebilir ve sevilebilir olmalarına yardımcı olan 'sosyal flört' aldatma değildir. Hatta bu şekildeki bir iyi hissedişin ilişkilere doğrudan yararı olduğunu söyleyebiliriz."
8-Sosyal Medya üzerinden mesajlaşmak zina mıdır? Sosyal medya üzerinden bir başkasıyla yazışmak, cinsellik içeren görüntüler paylaşmak, sexting yapmak eşi aldatmak olarak sayılsa da fiziki olarak cinsel birleşme gerçekleşmediğinden zina olarak kabul edilmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri