Amerika Birleşik Devletleri, savaşı sona erdirmek için Japonya'nın mümkün olan en kısa sürede teslim olmasını istedi. Bu nedenle Japonya'nın teslimiyetini hızlandırmak ve İkinci Dünya Savaşı'nı sona erdirmek için Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombaları atıldı.
Hiroşima ve Nagazaki askeri ve endüstriyel öneme sahipti
Japonya'nın bu çağrılara yanıt vermemesi üzerine ABD, askeri ve endüstriyel önemi dolayısıyla Hiroşima ve Nagazaki'yi hedef olarak seçti. ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahında "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bıraktı.
Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 78 yıl önce tanıştı. ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentinde kullandı. Kentte yaşayan 350 bin kişiden 140 bini hayatını kaybetti.
Oppenheimer ve ekibi, 1938 yılında Alman kimyacılar Hahn ve Strassmann'ın buluşu olan nükleer fizyonu kullanarak plütonyum atomunun parçalanması temeline dayalı ilk atom bombasını tasarladı.
Bomba, 6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08:15'te Enola Gay isimli B-29 bombardıman uçağından atıldı. Uçağın pilotu Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Albayı Paul Warfield Tibbets'ti. 44,4 saniyelik serbest düşüşün ardından barometrik tetiklerin ateşlenmesi ile patlama mekanizması aktif hale geldi.
İlgili 21 soru bulundu
Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir. Savaş tarihinde, nükleer silah ABD tarafından II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde iki kez kullanılmıştır.
Yaklaşık 13 bin TNT (tri-nitro-toluen) kuvvetindeki uranyum katkılı bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturarak Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok etti. 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz eden atom bombası, ilk aşamada 80 bin ve 1945 sonuna dek ise 140 bin kişinin ölümüne yol açtı.
Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır. Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev, 1961'de üretilmesini emretmiştir. Çar Bombası Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından 30 Ekim 1961 tarihinde Novaya Zemlya bölgesinde patlatıldı. Bomba yerden yaklaşık 4200 metre yükseklikte patladı.
ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahında "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bıraktı. Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden uranyum katkılı bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturdu.
6 Ağu 1945 - 9 Ağu 1945
Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagasaki'ye gerçekleştirdiği saldırı.
Evet, zakkum Hiroşima cehenneminin dibinden yetişmiştir, hatta nükleer bomba sonrası ilk filizlenen bitki olması nedeniyle Hiroşima'nın simgesi olarak da kabul edilmiştir.
Japonya'nın Nagasaki kenti bugün yine duygusal bir anma törenine ev sahipliği yapıyor. 9 Ağustos 1945'te ABD Hava Kuvvetleri'nin şehre attığı "Şişman adam" lakaplı atom bombası en az 70 bin kişinin ölümüne ve Japonya'nın teslim olmasına neden olmuştu.
6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri "Enola Gay" adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi.
Tarih boyunca nükleer silahların savaş alanında kullanılması sadece iki defa gerçekleşmiştir. II. Dünya Savaşı'nın son zamanlarında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerinde kullandığı nükleer silahlar, nükleer silahların savaş alanında kullanıldığı tek örneklerdir. II.
Atom bombası 5 mil çapındaki bir alanda canlı ve cansız herşeyi yokeder ve 1 mil çapındaki bir alanda öldürücü radyoaktivite bırakır.
Dünyada nükleer silahı olduğu bilinen 9 ülke var: Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, ABD ve İngiltere. Bunlardan beşi, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve İngiltere Nükleer Silahların Yaygınlaşmasını Önleme Anlaşması'nı (NPT) imzalayan 191 ülke arasında.
Atomun parçalanabiliyor oluşu düşüncesi ilk olarak Cabir Bin Hayyan tarafından ortaya atılmıştır. Atomun parçalabiliyor oluşu ise Albert Einstein tarafından ispat olunmuştur. Bunu gerçekleştiren ilk bilim insanı ise Otto Hahn isimli Alman kimyagerdir.
Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle, hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir (füzyon). Oysa atom bombasınınki bir çekirdek bölünmesidir (fisyon).
Savaş sırasında Japonya, Kore'den pek çok acemi askeri zorunlu işçi olarak Hiroşima ve Nagazaki'ye çalışmaya getirmiştir. Yeni çalışmalarda ulaşılan rakamlara göre Hiroşima'da 20,000, Nagazaki'de 2000 Koreli ölmüştür. Hiroşima'da ölenlerin 7'de birinin Kore asıllı olduğu öngörülmektedir.
Dünyada 13 Binin Üzerinde Nükleer Silah Bulunuyor
Statista'nın Ocak 2021'de açıkladığı verilere göre, dünyada 13 bin 80 adet nükleer savaş başlığı bulunuyor. 6 bin 255 adetle en fazla nükleer silaha sahip olan ülke olan Rusya'yı, 5 bin 550 adetle ABD takip ediyor.
Bin 400 kilo ağırlığında ve 3 metre boyundaki Little Boy'un, Batı Japonya'daki Çukoku bölgesinde yer alan Hiroşima'ya düşmesi tam 53 saniye sürdü. Bomba, yerden 600 metre yükseklikte patladı. İlk anda 80 bin kişi kavrularak can verdi.
19. yüzyılın ortasında, Tokugawa hükûmeti ülkeyi Batı etkisine ve ticaretine açtığından beri Japonya iki ekonomik gelişme döneminden geçti. İlki 1868 de başlayıp İkinci Dünya Savaşı'na kadar sürdü; ikincisi ise 1945 – 1990. Her iki dönemde de, Japonya kendisini Batıya ve Batı düşüncesine açmıştı.
ABD'ye ait Enola Gay isimli B-29 bombardıman uçağı tarafından Little Boy atom bombası Hiroşima'ya atıldı. 4400 kg ağırlığında ve 3 metre boyunda olan tarihin ilk atom bombası Little Boy, yaklaşık 18 kiloton TNT eşdeğer gücüne sahipti.
Julius Robert Oppenheimer (22 Nisan 1904 - 18 Şubat 1967) Amerikalı bir teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri