6 sıfır atılması ile birlikte Türk Lirası'nın çeşitli para birimleri karşısındaki nominal değeri kendiliğinden değişmiştir.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkenin ise paralarından 6 sıfır attığı ortaya çıkmaktadır. Bu sınıflandırmada çeşitli ülkelerin uygulamalarına bakıldığında paradan 3 sıfırın atıldığı operasyonların en büyük grubu oluşturduğu dikkat çekmektedir.
31 Ocak 2004 tarihinde ise Türk lirasından 6 sıfır atılması ve 1 milyon liranın 1 Yeni Türk Lirasına (YTL) eşitlenmesini öngören ilgili kanun çıkarıldı. 1 Ocak 2005 Cumartesi günü de paradan 6 sıfır atılarak, Yeni Türk Lirası banknotlar tedavüle girmişti.
Nitekim Paradan 6 Sıfır Atılması uygulaması da bu kurallar çerçevesinde ve dönemin Başbakanı Sn. R . Tayyip Erdoğan'ın Onayları doğrultusunda gelişti ve gerçekleşti.
31 Ocak 2004 tarihinde ise Türk lirasından 6 sıfır atılması ve 1 milyon liranın 1 Yeni Türk Lirasına (YTL) eşitlenmesini öngören ilgili kanun çıkarıldı. 1 Ocak 2005 Cumartesi günü de paradan 6 sıfır atılarak, Yeni Türk Lirası banknotlar tedavüle girmişti.
İlgili 34 soru bulundu
Paradan sıfır atılması, paramızın değerlenmesi veya değer yitirmesinde doğrudan etken değildir. Bu bir sadeleştirmedir, sadece psikolojik etkisi nedeniyle paramızın itibarının artmasına olumlu katkısı olmaktadır.
Milyar Nasıl Yazılır? Milyar, bin adet milyondan oluşan 10 basamaklı bir sayıdır. 1.000.000.000 şeklinde rakamlara dökülen milyarda 9 tane sıfır bulunur. Şimdiki 1 milyar lira, eski para ile 1 katrilyona tekabül eder.
1 Ocak 2005'te de paradan 6 sıfır atılarak, “Yeni Türk lirası” banknotlar tedavüle giriyor.
kullanılmakta olan paralarla aynı satın alma gücüne sahip paraların tedavüle çıkarılması sağlanmıştır. Türk lirasından sıfır atılmasının temel nedeni 1970sli yıllarda başlayan yüksek enflasyon nedeniyle Türk Lirasının önemli ölçüde sürekli değer kaybetmesidir.
Türk lirasından altı sıfır atıldığı gün Dolar 1,6 TL idi.
Atatürk Sivas'ta 1930 | Yıl 1927 1 Lira = 2 Dolar - YouTube.
50 milyar TL eski parayla ne kadar, kaç dolar yapar? Sorularına yanıt aranmaya başlandı. 50 milyar TL eski parayla ne kadar, kaç dolar yapar? 50 milyar eski 50 katrilyon ediyor.
En küçük kâğıt para olan 5 liralık banknotta bilim tarihi profesörü Aydın Sayılı'nın portresi vardır. 100 liralık banknotun arkasında bestekâr ve müzisyen Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)'nin portresi vardır.
O dönemde, dünyadaki en büyük kupürlü banknot (20.000.000 TL) sadece ülkemizde kullanılmakta ve bu durum paramızın itibarını olumsuz yönde etkilemekteydi.
DUVAR- Türk parasının değer kaybetmesi banknotların alım gücünü düşürdü, yeni ve daha büyük değerli banknotların basımı gündeme geldi. Şu anda en büyük madeni para 1 lira ve en büyük kağıt banknot da 200 TL. 200 TL'lik banknot 1 Ocak 2009'da ilk kez tedavüle çıktı.
"6 sıfır atılması devrim niteliğinde"
O tarihte Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk lirasından 6 sıfır atılmasındaki temel amacın, milli para birimine yeniden güven ve itibar kazandırmak olduğunu belirtmişti.
Türk lirasının küresel açıdan itibarını yükseltmek ve çeşitli karışıklıklara son vermek amacıyla paradan altı sıfır atılarak, Türk lirası 31 Ocak 2005'te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL'nin alt birimi Yeni Kuruş'tur.
Bu durumda, kısaca belirtmek gerekirse, paramızdan 6 sıfır atılması hem psikolojik, hem de teknik bir ihtiyaç olarak görülmektedir.
YTL banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2010'da tedavülden kaldırıldı. Türkiye'de 30 yıla yakın yaşanan yüksek enflasyon, bazı ekonomik değerlerin milyarlar, trilyon, hatta katrilyonlarla ifade edilmesine neden oluyordu.
Bu sayıların kaç haneli olduğu veya kaç sıfır içerdiği basamaklarına göre değişir. Bir milyar, 100 milyona eşittir. Bir milyarı yazmak için 9 sıfır gerekir. Yani, 1.000.000.000 şeklinde yazılır.
Bir milyon, bilyon anlamına gelir ve (1012)'ye eşittir. Trilyon, bir milyon bilyondur, o da (1018)'e eşittir. Buna göre, trilyon, milyondan büyüktür.
1 katrilyon lira da 1 trilyon liraya denk geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri