Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. ve Aselsan'ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan, 0.5 m'ye kadar görüş yeteneğine sahip, yüksek çözünürlüklü bir yer gözlem uydusudur.
"GÖKTÜRK-2 uydusu, 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'in Jiyuguan fırlatma üssünden başarıyla fırlatıldı.
GÖKTÜRK-2 Projesinin daha kısa sürede tamamlanması nedeniyle, GÖKTÜRK-2 Uydusu GÖKTÜRK-1 Uydusu'ndan önce fırlatılmıştır. 10) Uydu Dünya'ya düşer mi? GÖKTÜRK-2 Uydusunun yörüngesinde herhangi bir düzeltme yapılmadığı varsayılırsa, 2120 senesine kadar uydunun Dünya atmosferine girmesi beklenmemektedir.
2023'de görevi bitecek.
Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'nin 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amaçlı görevlerine devam ediyor.
Devletin kurucusu ve ilk önderi Bumin Kağan'dır. Bumin Kağan'ın kardeşi İstemi Yabgu ülkenin batı kanadını yönetirdi. Göktürkler komşuları olan Çin, Sasani (İran) ve Bizans İmparatorluğu ile askerî, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurdular.
GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanımakta; aynı zamanda pek çok sivil uygulama alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak kapasiteyi kullanıcılarına sunmaktadır.
Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusu.
GÖKTÜRK-3 (KEŞİF-GÖZETLEME SAR UYDU SİSTEMİ)
TUSAŞ'ın ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü ile ASELSAN AŞ'nin de alt yüklenici olarak görev alacağı proje ile geliştirilecek GÖKTÜRK-3 Uydusunun 2025 yılında yörüngeye yerleştirilmesi planlanmaktadır.
TSK ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla bir adet 2,5 m çözünürlüklü görüntü sağlayabilen uydu ve görüntülerin alınacağı, işleneceği ve uydunun kontrolünün yapılacağı bir adet yer istasyonu geliştirilmesi projesidir.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu Türkiye saati ile 16.51'de yörüngesine gönderildi. Sivil ve askeri uygulamalar için kullanılacak ve yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak Göktürk-1 uydusu Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.
Dünyanın sayılı uydu fırlatma merkezlerinden biri olan Baykonur uzay üssüne sahip Kazakistan, Göktürk 3 uydusunun Kazakistan'dan fırlatılmasını istedi. Son olarak askeri amaçla üretilen Göktürk-2 uydusu 20 milyon dolar karşılığı Çin'den uzaya gönderilmişti.
Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen GÖKTÜRK -1 Uydusu Avrupa Uzay Ajansına ait VEGA fırlatma sistemi ile Fransız Guyana'sından 05 Aralık 2016 tarihinde TSİ 16.51.44'de fırlatılmıştır.
17 Ağustos 2011: Türkiye'nin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT uzaya fırlatıldı
Göktürkler de tek Tanrı inancına dayalı olan Gök Tanrı Dini'ni benimsemişlerdir.
Kağan oluşu
Ocak 552'de Huai-huang ("Altı Kasaba"nın biri, bugünkü Ho-pei eyaleti chang-pei ili)'ın kuzeyinde Cücenlere ağır ve ani bir darbe vurarak bu devleti ortadan kaldırdı.
Ötüken şu an Rusya ve Moğolistan arasında bir yerde, yani Orhun Nehri'nin kaynaklarına yakındır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.
Uydu Filosu ve Özellikleri. Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde fırlatılmış ve kalkışından 12 dakika sonra infilak etmiştir. Türksat 1B uydusu da aynı yıl içinde gönderilmiştir. Şirketin üçüncü uydusu Türksat 1C, 1996 yılında hizmete alınmıştır.
Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Görev yörüngesinde attığı 25.000'in üzerinde tur ile 5. yılını dolduran GÖKTÜRK-2 Uydusu Planlı Görev Ömrü dolmasına rağmen operasyonlara devam ediyor.
Türk mühendisler tarafından üretilen uydular uzun ömürleriyle dikkat çekiyor. İlk yerli ve milli uydu RASAT da onlardan biri. 2011'de yörüngede yerini alan uydu bu yıl emekliye ayrıldı. RASAT'ın 2100'lü yıllarda atmosfere girerek tamamen yok olması öngörülüyor. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri