Limit Fiyatlı Emirler (Limit Order) Fiyat ve miktarın girildiği emirlerdir. Emrin gerçekleşmeyen bölümü işlem görmedikçe Sistemde pasif olarak geçerlilik süresi sonuna kadar (KİE olarak girilmediği sürece) bekletilir.
Limit emirde bir hisse senedinin ulaşmasını beklediğimiz fiyatı hedefleyerek daha ucuzdan alıp, daha pahalıdan satış yapmayı amaçlarız. Piyasa fiyatından daha pahalı alım emri veya daha ucuz satış emri veremeyiz. ‼️ Stop emirde ise daha yüksek fiyattan alış veya daha düşük fiyattan satış yapabiliriz.
Özel limit fiyatlı emir, diğer adıyla OLFE, yatırım miktarının sadece fiyat girilerek sisteme aktarılması işlemidir. Özel limit fiyatlı emir işlemi sırasında para miktarı ''Sıfır-0'' olarak sisteme girilir. Emir için belirtilen maksimum işlem değeri ise ''TL'' şeklinde yazılır.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Fiyatsız olarak sadece miktar belirtilere girilen emirler piyasa emirleridir. Yalnızca en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşirler. Bu eşleşme sonucu işleme dönüşen kısım haricinde dönüşmeyen kısım da bulunur. İşleme dönüşmeyen kısım son işlem fiyatı göz önünde bulundurularak limit fiyatlı emre dönüşür.
Bir borsa emri olan limitli emir; emri veren alıcının işlemin gerçekleşmesini kabul ettiği en yüksek miktarı, satıcının ise satmayı kabul ettiği en düşük fiyatı belli ettiği emir tipidir. Bu emirde fiyat ve miktar belirtilir.
Bu kesilen tutar da iradi emir iptal ücreti olarak adlandırılır. Burada kesilen tutar miktarında esas alınan nokta ise oluşturulan emrin fiyatına göre belirlenir. Ancak genellikle emir iyileştirme işlemlerinde komisyon ücreti alınmaz.
Limit fiyatlı emirler; belirlenen limit fiyat seviyesine kadar işlem gerçekleştirmek için kullanılan emir yöntemidir. Bu fiyat tipi seçildiğinde fiyat ve miktar girilmesi zorunludur.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil). Kotasyon emirleri girilebilir, değiştirilebilir, iptal edilebilir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Borsa açılış seansında 09.40 - 09.55 borsada emir saatleri gerçekleştirilir. Bu saat aralığında emirler toplanır ve fiyat belirlenir. Borsa 18.00'da kapanır ve bu saatten sonra borsada emir işlemi yapılmaz. Yani 18.15'den sonra verilen emirler ertesi gün işleme alınmak için bekler.
Limit emirler, piyasa emirlerinden farklı olarak borsanın açık ya da kapalı olmasından etkilenmez. Dilediğin gün ve saatte limit emir verebilirsin.
Kısa vadeli piyasa hareketlerinden kazançlı çıkmayı isteyen yatırımcıların gün içinde bir menkulü alıp satmasına denir. Emir verildiği gün sonuna kadar geçerli olan bu işlem, eşleşme olmadığı takdirde ertesi güne aktarılmadan otomatik olarak sonlandırılır. Söz konusu işlem günde iki seans olarak gerçekleştirilir.
Limit emir, alış ya da satış işlemi için planladığınız fiyat ve miktarı, emir olarak girdiğiniz normal işlem tipidir.
Limit emirler otomatik olduğundan piyasayı 7/24 takip etmek zorunda kalmazsınız ya da uyurken bir alım-satım fırsatını kaçırmaktan korkmanıza gerek olmaz. Fakat limit emrinizin gerçekleşmesi garanti değildir. Piyasa fiyatı limit fiyata ulaşmazsa, işleminiz emir defterinde gerçekleşmemiş olarak kalır.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Son durumda, alıcıların ilgisi düşmüş satış baskısı ise artmıştır. Bu dinamikler doğrultusunda, hissenin değeri tavan fiyatın altına düşebilir. Borsada sıklıkla yaşanan bu duruma tavan bozmak ya da tavan çözmek adı verilir.
Dört farklı emir geçerlilik süresi bulunmaktadır. 1. Günlük: Pay Piyasası'ndaki bütün pazarlarda aksi belirtilmedikçe girilen her emir, girildiği gün boyunca geçerlidir ve işlem görmezlerse gün sonunda iptal edilirler.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri