Cari bakiye, alım satım süreci sonrası, satış işlemlerinin tamamlanmış olmasına rağmen alacaklının ilgili tutaru nakit olarak değil, cari bakiye olarak işletme hanesine eklemesidir.Cari Bakiye; borç bakiyesi ve alacak bakiyesi olarak ikiye ayrılır.
Cari hesaplar, TL, Döviz ve Kıymetli Maden cinsinden vadesiz olarak açılabilen ve karşılığında kâr payı dağıtımı yapılmayan hesaplardır.
Cari hesap, şirketinizin müşteri ve tedarikçileri ile arasında geçen tüm işlemlerin toplandığı hesaptır. Müşterinize bir mal satar, alacak yazarsınız (daha güzeli tahsilat yaparsınız) ya da satış faturası kesersiniz. Tedarikçinizden mal/hizmet alırsınız gider yazar ya da alış faturası oluşturursunuz.
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Cari hesap takibi firmanın müşteri ve tedarikçileri arasındaki ticari iletişimin kayıt edildiği hesapları takip etmek, analiz ve rapor vermek anlamına gelir. Cari hesaplar şirketin geçmiş ticari işlemlerini ve güncel ticari durumunu bildirir.
İlgili 45 soru bulundu
- Geçerli olan, yürürlükte olan, - Akan, Cari kelimesini daha iyi anlamak için bir örnek vermek gerekirse; '' Memlekette bu konunun hükmü hala caridir.''
TDK, “cari” kelimesini “Geçerli olan, yürürlükte olan” olarak tanımlar. “Cari bilgi” ise muhasebenin iki tarafı arasında ilerleyen alacak verecek işlemlerinin hesaplarını, bu hesaplara dair bilgiyi ifade eder.
Cari hesap ekstresi örneği incelenecek olursa; tarih, fiş numarası, tür, borç, alacak ve toplam bakiye görüntülenebilir. Burada yer alan bakiyelerdeki A ve B harfini takiben borç ve alacak bilgisine ulaşılır. Cari hesap ekstresinde A borçlu, B ise alacaklı anlamına gelir.
Cari Hesap Nasıl Okunur? Ekstrede yer alan bakiyelerde “B” Carinin borçlu olduğunu, “A” İfadesi ise carinin alacaklı olduğunu gösterir. Cari bakiyesi ile dip toplamda borç alacak durumu ile birlikte yer alır. Dip toplamda yer alan Borç ve Alacak sütunları ise Carinin borcunu ve alacağına yer verilir.
TTK m. 98/1-c'ye göre; Taraflardan birinin iflas etmesi halinde cari hesap sözleşmesi sona erer. TTK m. 99'a göre; Taraflardan biri bu süre içinde ölür veya kısıtlanırsa her iki taraf ve kanuni temsilcileriyle halefleri on gün önceden haber vermek şartıyla cari hesap sözleşmesini feshedebilir.
Cari (piyasa) fiyatlı emir, ALIŞ emirlerinde hissenin ilgili seanstaki TAVAN fiyatı, SATIŞ emirlerinde ise TABAN fiyatıdır.
Hisse senedi alırken bakılan değerlerden ilki bu kağıdın gerçek değeridir. Gerçek değer, şu andaki değerden daha düşük veya yüksek olabilir. İkinci unsur ise piyasa değeridir. Piyasa değeri, hisse senedinin şu anda işlem gördüğü değerdir.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Bir ticari senedin cari hesaba kaydı, bedelinin alınmış olması hâlinde geçerli olmak şartıyla yapılmış sayılır. Cari hesaba yazılan ancak bedeli alınamayan ticari senet sahibine geri verilerek, cari hesaptan kaydı silinir.
Borsada T+1 kavramı takas günü anlamına gelmektedir. Yani yatırımcının hisse senedini satmasının ardından parasını ne zaman çekebileceğini gösterir. Bir başka deyişle T1, hesap bakiyesinde görünen miktarın 1 gün sonra çekilebilir hale geleceğini ifade eder.
Cari takibi, işletmelerin alacaklarını ve borçlarını takip etmesini, bakiye takibi yapmalarını; bu sayede de nakit akışı yönetimlerinin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Cari hesaplar; satın alma, satış, ödeme, tahsilat, gibi işlemlerle karşılıklı hesaplarda borç ve alacak yaratılması ile oluşmaktadır.
Cari hesaplarınızdan hesap işletim ücreti alınmaz. Cari hesaplar ile para transferi, hesaplar arası para gönderme, fatura tahsilatı, çek tahsilatları, kredi kartı ödemeleri gibi işlemlerini yapabilirsiniz.
Cari hesap ekstresi cari hesaplara ait borç ya da alacak durumu toplam bakiye durumu ve fatura türü gibi özellikleri detaylıca görüntüleyebileceğiniz hareket dökümüdür.
Cari hesap ekstresi, cari hesap programlarında yer alan hareket dökümünü takip etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde işletmeye ait cari hesabın; toplam bakiyesi, tedarikçi işletmelere borç ya da alacak miktarı, işlem tarihi ve türü, fiş numarası, belge numarası gibi bilgiler izlenebilmektedir.
Kredi kartı ekstresi, her ayın sonunda kredi kartı sahiplerine gönderilen bir rapordur. Bu rapor, önceki ay boyunca yapılan tüm kredi kartı harcamalarınızı ve kartınızdaki mevcut bakiyeyi gösterir.
Buna göre, sürekli ticari ilişkide bulunan kimseler, alacaklarını ayrı ayrı istemek yerine, bunları alacak ve borç kalemleri halinde bir hesaba geçirmeyi ve daha sonra kararlaştırılan bir zamanda mahsup ederek sadece net bakiyeyi ödemeyi kararlaştırırlar.
Cari oranın 1 sayısının üzerinde olması, NÇŞ ( Net Çalışma Sermayesi) olduğunu, kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücü olduğunu göstermektedir. NÇS oranının 1 sayısından düşük olması, şirketin işletmesini sürdürebilecek kaynağın ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme oranının düşük olduğunu göstermektedir.
belirli bir anda piyasada geçerli olan, enflasyonun etkisine göre belirlenen fiyat.
Cari hesap, iki kişinin karşılıklı iş ilişkisinden veya herhangi bir hukuki sebepten doğan alacaklarını hesaba kaydedip, belirli aralıklarla takas ve ortaya çıkan bakiyeyi tanıma konusunda yaptıkları sözleşmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri